Jelena Janković: Neću više igrati za Srbiju!

Intervju, teniserka

Jelena Janković: Neću više igrati za Srbiju!

Tenis -
Posle 12 godina igranja u Fed kupu zaključila sam da je vreme da se povučem i ustupim mesto mlađoj generaciji talentovanih srpskih igračica

Prelomila.Jelena Janković odigraće još samo četiri turnira do kraja sezone. Naša najbolje rangirana teniserka ovih dana iz rodnog Beograda putuje za Japan, gde će pokušati da osigura plasman na završni Masters u Istanbulu.Da li si pratila mečeve tenisera u Areni?- Jesam i presrećna sam što su opet obradovali naš narod i ušli u finale. Nadam se da će osvojiti titulu krajem godine i pokazati još jednom da su najbolja reprezentacija na svetu!Kakve si ciljeve sebi postavila do kraja sezone?- Od početka godine radim na unapređenju igre i mislim da sam uspela u tome, ali uvek može bolje i više. Ostvarila sam cilj da se vratim među deset najboljih na svetu, a sad želim da odem u Istanbul na završni Masters.Koliko ti znači povratak u top 10 i najbolji plasman u dublu u karijeri?- Povratak u top deset dodatno me je motivisao da istrajem u namerama. Potvrdila sam da još mogu da budem deo elite. U dublu sam samu sebe prijatno iznenadila jer nisam imala preterane ambicije, dobro sam se zabavljala i nisam imala toliki pritisak kao u singlu jer se odgovornost deli napola. Želela sam da neke elemente koji su dominantni u dublu primenim u singlu.Koliko ti višegodišnje iskustvo pomaže da dobro igraš i dobijaš teške mečeve?- Iskustvo mi je pomoglo da budem sigurnija na terenu, mudrija i da bolje podnosim ključne situacije u toku meča.Da li ćeš se vratiti u reprezentaciju?- Posle 12 godina igranja u reprezentaciji zaključila sam da je vreme da se povučem i ustupim mesto mlađoj generaciji talentovanih igračica. Moje telo više nije u stanju da izdrži sve te napore tokom sezone jer sam imala mnogo povreda. Za reprezentaciju sam uvek igrala srcem, mislim da sam dala veliki doprinos i s ponosom branila boje svoje zemlje. Imamo kvalitetan tim, mogu one da budu najbolje i bez mene.Možemo li da se nadamo da ćeš osvojiti grend slem u singlu?- Ako budem nastavila dobro da igram, nadam se da će se i to desiti.Čime bi volela da se baviš posle tenisa?- Zanimaju me različite stvari - dizajniranje, gluma...Završila si nedavno u udžbeniku iz kog uče studenti u Americi.- Bilo šta što se piše u svetu o nama Srbima u pozitivnom kontekstu uvek me raduje.Da li ti uliva poverenje pojačanje u liku novog ministra sporta Vanje Udovičića?- Vanji želim mnogo uspeha u radu i nadam se da će uspeti i sa te funkcije da doprinese srpskom sportu.

Marko me najbolje razumeKoliko ti znači to što ti je brat Marko u timu?- Kad se bavite sportom u kome su pritisak i stres konstantni, osećate se mnogo rasterećenije i sigurnije kad imate podršku najbližih članova porodice. Marko najbolje razume kad sam pod stresom i kad sam loše raspoložena, razume moj premor posle teških mečeva i s mnogo strpljenja prolazi kroz sve teške momente koje doživljavam kako na turnirima, tako i u privatnom životu.Nadal je veliki sportista i čovekNa Tviteru su se pojavile slike kako igrate bilijar s Nadalom. Ko je pobedio u tom okršaju?- Delimično sam posmatrala Nadala dok je igrao bilijar s mojom drugaricom, jer sam istovremeno pratila razvoj meča na terenu na kojem je trebalo da igram. On je sjajan momak, veliki teniser i čovek. Pre nekoliko godina mi je pomogao kad sam bila povređena u Indijan Velsu. Ustupio mi je svog fizioterapeuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track