Jeremić na čelu Skupštine UN!

Ekskluzivno

Jeremić na čelu Skupštine UN!

Politika -
Srpski šef diplomatije biće prvi Srbin koji će predsedavati najvažnijim telom Ujedinjenih nacija, tvrdi izvor Kurira

BEOGRAD - Svetski, a naš.Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić biće novi predsedavajući Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, saznaje Kurir od izvora bliskog UN. Glasanje za prvog čoveka Generalne skupštine zakazano je za 8. jun, a izvor Kurira tvrdi da je Jeremićeva pobeda verovatna, jer njegovu kandidaturu podržava više članica UN nego njegovog protivkandidata, ambasadora Litvanije pri UN Dalijusa Čekuolisa.

- Borba je zaista tesna i neizvesna do gotovo samog kraja. Vaš diplomatski tim i ministar Jeremić već izvesno vreme lobiraju u svoju korist, dali su svoj maksimum, ali i Litvanci su oštro ušli u sve ovo. U Njujorku se Jeremiću daje prednost i zato što se kandidovao s višeg ranga, kao ministar spoljnih poslova, dok je Čekuolis samo ambasador pri UN - kaže izvor Kurira.

Kako saznajemo, Jeremić može da računa na glas Kipra i Italije, koje su se izjasnile, ali i na još pet glasova članica EU. Osim toga, kaže naš izvor, srpski šef diplomatije dobiće podršku najvećeg broja zemalja nesvrstanih i Afričke unije, a dovoljno mu je da dobije prostu većinu prisutnih zemalja.

- Za Srbiju je važno što EU nije donela zajednički stav o glasanju, nego će svaka zemlja glasati po sopstvenom nahođenju. Vaš diplomatski tim je pobedio Litvaniju, koja, iako članica, nije uspela da progura „jedinstveno glasanje Unije“. Da Jeremić ima široku podršku, pokazuje i to što je, umesto 20, kako je prvobitno bilo planirano, tokom boravka u Njujorku imao čak 40 bilateralnih sastanaka - kaže naš izvor.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef diplomatije, kaže da će izbor Jeremića na funkciju u UN značiti rehabilitaciju Srbije u međunarodnim odnosima.

- Navikli su da nas predstavljaju kao loše momke, dežurne krivce, i ovo će biti plus za našu zemlju i narod. To jeste pun pogodak, istorijski čin, jer nikad nijedan Srbin nije bio na čelu te institucije - navodi Jovanović.

Kako kaže Predrag Simić, nekadašnji ambasador u Francuskoj, Jeremićeva kandidatura je dosta izgledna jer je naš tim, kao i on sam, aktivno lobirao za to mesto.

- Taj položaj bi bio značajan za Srbiju, veliki plus. Iako su odluke te skupštine savetodavne i ne treba očekivati konkretne koristi, to je u svakom slučaju uspeh za našu zemlju - kaže Simić.

Kako je već najavljeno, u predstojećim nedeljama pre glasanja u Njujork će otputovati državni sekretar MSP Ivan Mrkić, zatim pomoćnik ministra Slađana Prica i Jeremićevi savetnici Damjan Krnjević i Nikola Jovanović, kako bi osigurali glasove za Jeremića.

Jeremić: Imamo lepe šanse

Vuk Jeremić je nedavno poručio da je rezultat daleko od izvesnog, je se velika većina zemalja još nije izjasnila, ali da imamo lepe šanse.

- U narednim nedeljama radićemo bez predaha i verujem da je uspeh moguć - kazao je Jeremić.

Ko je podržao Srbiju Srbiji su glas dali/najavili podršku

- Rusija

- Italija

- Kipar

- još pet zemalja članica EU

- Crna Gora

- nesvrstani I zemlje Arapske lige (ogroman broj glasova)

Litvaniji su dali glas/najavili podrŠku

- SAD

- Nemačka

- Austrija

- Albanija

- Hrvatska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track