Ješić: Država da reaguje zbog otrovnog mleka!

Traži konkretne mere

Ješić: Država da reaguje zbog otrovnog mleka!

Društvo -
Ješić je napomenuo da će rezultati analiza koje on ima biti na stolu premijera i ministra poljoprivrede, od kojih kako je naglasio očekuje konkretne mere tim povodom

NOVI SAD - Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljioprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić izjavio je danas da je predsedniku republičke vlade i ministru poljoprivrede poslao rezultate istraživanja na prisustvo aflatoksina u mleku, naglasivši da tim povodom od njih očekuje konkretne mere.

Ješić je rekao da će ti podaci biti objavljeni, ukoliko do sutra resorni pokrajinski sekretarijat ne dobije odgovor od Vlade i ministarstva, založivši se, na svom tviter nalogu, za povlačenje mleka iz prodaje.

On je napomenuo da će rezultati analiza koje on ima biti na stolu premijera i ministra poljoprivrede, od kojih kako je naglasio očekuje konkretne mere tim povodom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je sredinom prošle sedmice saopštilo da su, od 300 obrađenih uzoraka mleka, 272 pokazala potpunu bezbednost dok je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.

Kako je navedeno u saopštenju, na 28 uzoraka se rade precizniji testovi i detekcija mikotoksina M1, jer sumnjivost tih uzoraka ne mora nužno da se odnosi na prisustvo tog aflatoksina, koji je kancerogen.

Ministarstvo je istaklo da će objaviti o kom mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti zakonom predviđene mere ukoliko dalje analize pokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track