JKP PARKING SERVIS: Počela blokada lisicima stranih vozila!
Foto: Tanjug

Dolijali

JKP PARKING SERVIS: Počela blokada lisicima stranih vozila!

Beograd -
Najveći dužnici u Beogradu u poslednje tri godine su vlasnik automobila sa registarskim tablicama iz SAD, čije dugovanje iznosi 1.726.010 dinara, i vlasnik vozila crnogorskih tablica sa dugom od 1.645.600 dinara
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Javno preduzeće "Parking servis" od danas je počelo lisicama da blokira točkove vozila sa stranim tablicama, za koje nije plaćen parking, a koja imaju najmanje dve neplaćene dnevne parking karte u zoniranim delovima Beograda.

Najveći dužnici u Beogradu u poslednje tri godine su vlasnik automobila sa registarskim tablicama iz SAD, čije dugovanje iznosi 1.726.010 dinara, i vlasnik vozila crnogorskih tablica sa dugom od 1.645.600 dinara.

U skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima, vozači će o postavljanju lisica biti informisani obaveštenjem uz dnevnu kartu i nalepnicom upozorenja istaknutom na vetrobranskom staklu , kako ne bi pokušali da pokrenu vozilo i time ga oštete.

Blokada točkova primenjivaće se isključivo na vozila sa stranim tablicama, za koje "Parking servis" nema mogućnost da pokrene postupak za naplatu dugovanja, dok će se za vozila sa domaćim tablicama primenjivati ista pravila kao i do sada.

Vršilac dužnosti direktora "Parking servisa" Andrija Čupković rekao je novinarima da su vozači vozila sa stranim tablicama, samo u poslednje tri godine, napravili dug od skoro 400 miliona dinara prema tom preduzeću.

Prema njegovim rečima, za taj novac grad bi mogao da dobije jednu manju podzemnu garažu i na taj način, barem delimično, reši problem parkiranja u gradu.Čupković je dodao da lisice neće postavljati na svaki automobil sa stranim tablicama koji dobije nalog za plaćanje dnevne karte, jer svakom može da se desi da zakasni ili zaboravi da plati parking, već će biti blokirana vozila čiji su vlasnici napravili veliki dug i očigledno je da svesno i namerno izbegavaju plaćanje parkiranja.

"To nisu stranci, već domaći građani koji koriste rupu u zakonu tako što nismo mogli da utvrdimo njihov identitet, i na taj način su izvrgavali zakon i godinama unazad nisu plaćali obaveze za parkiranje", naveo je Čupković.

On je rekao i da se, na dnevnom nivou, više od 500 dnevnih karata izdaje na vozila sa stranima tablicama, a što se ne plaća.Čupković je pozvao domaće građane koji imaju obaveze prema "Parking servisu" da se do 28. aprila prijave za reprogram duga, jer će u suprotnom, preduzeće biti u obavezi da, putem sudskih izvršitelja, naplaćuje sporna potraživanja.

Četvrtina svih naloga za plaćanje dnevnih karata izdata je vozilima sa stranim registarskim oznakama, a u poslednje tri godine kontrolori "Parking servisa" su im izdali oko 200.000 naloga.

Nakon stavljanja lisica, vozač u roku od 24 sata može da izmiri sve obaveze do tog datuma, a ako to ne uradi, pauk će odneti vozilo na svoj plac sa koga vozilo neće moći da se preuzme dok ne budu izmirene sve obaveze.

Uslov da se uklone lisice jeste da dužnik plati ceo dug za dnevne karte do dana kada je postavljena blokada, dok se montaža i demontaža lisica neće naplaćivati.

Takođe, Grad pregovara sa MUP-om o povezivanju sa informacionim sistemom pogranične policije kako nijedno vozilo sa stranim tablicama koje duguje za parkiranje ili za saobraćajni prekršaj, ne bi moglo da napusti teritoriju Srbije dok ne plati obaveze.

Po broju naloga u poslednje tri godine, 31.541 nalog imaju vozači sa crnogorskim tablicama, 27.473 sa BiH tablicama, 21.336 sa italijanskim, 18.891 sa nemačkim, 14.615 sa francuskim, 10.985 sa slovenačkim, 5.571 sa hrvatskim i 2.731 sa makedonskim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track