Jorgovanka Tabaković: Pad dinara nema veze sa izborima

Guverner Narodne banke Srbije o slabljenju nacionalne valute

Jorgovanka Tabaković: Pad dinara nema veze sa izborima

InfoBiz -
Tabaković je objasnila da je pad dinara posledica, za januar, uobičajene veće tražnje domaćih firmi za devizama, dodajući da je na kurs uticala i odluka američkih federalnih rezervi da počev od ovog meseca smanji obim olakšica

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su besmislene spekulacije da slabljenje dinara ima bilo kakve veze sa pričom o vanrednim parlamentarnim izborima kao i da to nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja.

Ona je istakla i da eventualno održavanje parlamentarnih izbora ne bi imalo uticaja na monetarnu politiku niti bi zaustavilo započete reforme.

Tabaković je objasnila da je pad dinara posledica, za januar, uobičajene veće tražnje domaćih firmi za devizama, dodajući da je na kurs uticala i odluka američkih federalnih rezervi da počev od ovog meseca smanji obim olakšica.

"Slično su reagovala i devizna tržišta zemalja u regionu", dodala je Tabaković objašnjavajući zašto je dinar za tri nedelje oslabio gotovo jedan odsto u odnosu na evro.

Povodom nekih zamerki da iznosi stranačke stavove, ona kaže da je svaka njena izjava o svim životnim pitanjima usmerena na ispunjenje zadatog cilja - da Srbija što pre postane uređena, stabilna i uspešna država u svakom pogledu. "Rezultati i odluke NBS nemaju strančku određenost i to nije moja naspram nečije reči, to nije utisak, to su činjenice", kaže Tabaković.

"Kome smeta guverner koji poštuje zakon, radi u opštem interesu i čini sve da održi postignutu stabilnost", pita se guverner NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track