Jovanku Broz će sahraniti pored Tita u Kući cveća
Foto: Fonet

KRAJ JEDNE ERE: Umrla kraljica socijalističke Jugoslavije

Jovanku Broz će sahraniti pored Tita u Kući cveća

Društvo -
Udovica Josipa Broza, prva dama SFRJ, umrla juče u Urgentnom centru u Beogradu u 89. godini, posle duge i teške bolesti; Danima je bila bez svesti, organizam više nije reagovao na lekove i njeno srce je jednostavno prestalo da kuca

BEOGRAD - Odlazak nekadašnje prve dame.Jovanka Broz, supruga nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, umrla je juče u 11.45. Titova udovica preminula je u 89. godini u beogradskom Urgentnom centru, gde je provela nekoliko meseci lečeći se od raka.Srce nije izdržalo- Jovanka je već danima bila bez svesti i njen organizam više nije reagovao na lekove. Pritisak joj je iz dana u dan opadao. Njeno srce istrošilo je poslednje rezerve i, nažalost, prestalo je da kuca - rekao je dr Miljko Ristić, direktor KCS.Nada Budisavljević, Jovankina sestra, rekla nam je da je teško podnela kad su joj iz Urgentnog centra javili da joj je sestra preminula.- Ostavila me je moja najrođenija... Ovo je ogroman bol i užasno velika tuga. Moja sestra Zora bila je tamo kad je Jovanka umirala. Bila je svesna do poslednjeg trenutka, ali, nažalost, nije mogla da priča - kaže Nada i dodaje:- Poslednji put kad sam razgovarala s mojom Jovankom prenosila sam joj sve pozdrave njenih najmilijih i najdražih. Posle toga nismo komunicirale, ona je samo davala znak rukom da nas čuje - kroz suze kaže Nada.Kako saznajemo, Jovanka je danima bila priključena na respirator, a u ustima je imala tubus (crevo) pomoću koga je primala kiseonik direktno u pluća. Zbog toga i nije mogla da komunicira s okolinom, a bila je i veoma slaba.Rasim Ljajić, ministar unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kaže da će Vlada Srbije danas održati sednicu na kojoj će formirati organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz i na kojoj će odrediti mesto i datum sahrane.Sednica Vlade o Jovanki- Najverovatnije ćemo doneti odluku da ona bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito - kaže Ljajić.Podsetimo, Jovanka Broz primljena je u bolnicu krajem avgusta u veoma lošem zdravstvenom stanju. Lekari su je odmah smestili na intenzivnu negu B, gde je priključena na infuziju pošto je bila potpuno dehidrirana. Bila je u vidno zapuštenom stanju. Pre nego što je dovezena u bolnicu, udovica Josipa Broza danima nije pila tečnost i nije se kupala.

Vreme ljubavi... Tito i Jovanka
Vreme ljubavi... Tito i Jovanka

Do poslednjeg dana bila zaljubljena u muža...Jovanka na Titovom grobu
Do poslednjeg dana bila zaljubljena u muža...Jovanka na Titovom grobu

ReagovanjaIvica Dačić: Treba da bude sahranjena u Kući cveća, pored svog suprugaPremijer Ivica Dačić juče je uputio telegram saučešća porodici Jovanke Broz. On je istakao da njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu.- Nažalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipa Broza Tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke - navedeno je u telegramu.Toma Fila: Svaki put je plakala na pomen TitaS Jovankom sam proveo više od 30 godina i veoma me je pogodila vest o njenoj smrti. Bila je veoma hrabra i borbena žena, koja nikad nije bila za kompromis. Tita je veoma volela, kad god je pričala o njemu, zaplakala bi. Svaka žena bi trebalo na taj način da voli svog muža, ali mislim da je nemoguće tako voleti kao što je Jovanka volela njega.Žarko Jokanović: Mučili su je 36 godinaMene je vest o Jovankinoj smrti zatekla na putu za bolnicu. Kad sam došao tamo, jedino što sam mogao da vidim jeste prazan krevet. Veliki gubitak, Jovanka je poslednja istorijska ličnost koja nas napušta, ona je žena koju su 36 godina mučili i zlostavljali. Ali ona odlazi kao dostojanstvena i ponosna i odlazi kao veliko ime.Novinar BBC: Kraj jedne ereSmrt Jovanke Broz u svetu komentarišu uz rečenicu „Kraj jedne ere“. Tako je i dopisnik BBC Mark Loven preneo vest na svom Tviteru o smrti Jovanke Broz.- Kraj jedne ere. Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika socijalističke Jugoslavije, preminula je - napisao je Loven.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track