Jovanović: Budžet neće izdržati ni pola godine

Rasprava u Skupštini

Jovanović: Budžet neće izdržati ni pola godine

Društvo -
Lider LDP rekao da Srbija nije izbegla bankrot nego ga je odložila

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da predložen državni budžet za 2013. nije odgovor na probleme Srbije i da će cenu neodgovorne politke vlade platiti građani.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da Vlada svoju ekonomsku politiku gradi na ideji da se nastavi dalje zaduživanje i da Srbije nije izbegla bankrot nego ga je odložila.

Jovanović je ocenio da predloženi budžet neće izdržati test u narednih pola godine i da predstavlja cenu koju vladajuća koalicija plaća da bi nastavila da vlada narednih nekoliko narednih meseci. Kako je kazao Jovanović, Dačić, Vučić i Dinkić formirali su vladajuću koaliciju ne da bi promenili Srbiju, nego da bi vladali i da se to vidi iz predloženog budžeta za 2013. godinu.

"Ovo je poslednji budžet (sadašnje) vladajuće koalicije", ocenio je Jovanović. On je naveo da je predlog budžeta nekonzistentan i katastrofalan, da je politika subvencija neodrživa i da je pet milijardi evra potrebno samo za vraćanje kredita u 2013. godini i da nema nove investicione klime. Jovanović je rekao da su obećanja ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića neralna i da Fiskalni savet i Međunarnodni monetarni fond (MMF) i svaki razuman čovek u skupštinskoj sali znaju koliko su besmislene Dinkićeve rečenice.

"Razočarani smo atmosferom u kojoj se vodi rasprava o budžetu. To (budžet) nije privatni politički projekat Mlađana Dinkića. Očekivali smo čitavu Vladu Srbije u parlamentu jer su problemi ozbiljni. Srbija tumara bez jasnog plana vizije i cilja", istakao je Jovanović. Jovanović je kazao da u budžetu nema ničega od krupnih ekonomskih obećanja Vlade i podsetio na obećanje Srpske napredne stranke u predizbornoj kampanji o 10 milijardi evra investicija, smanjenu administraciju i ukidanje agencija. Lider opozicionog LDP-a i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije naglasio je da budžet nije privatni projekat Mlađana Dinkića, ali da se u to pretvorio.

SPO-DHSS: Ambiciozno zamišljen, teško ostvariv

Poslanički klub SPO-DHSS smatra da je predlog budžeta za 2013. godinu “ambiciozno zamišljen”, ali da će biti teško ostvariti planirane prihode i deficit, dok je SDPS najavila podršku tom aktu.

SDPS smatra da je predlogom budžeta za narednu godinu napravljen “pravi zaokret u odnosu na prethodne budžete”, budući da se prvi put budžetski deficit smanjuje. Poslanik te stranke Ivan Bauer rekao je da će SDPS podržati predloženi budžet, kojeg posmatra kao niz nužnih, u velikoj meri iznuđenih kompromisa koji su u teškoj situaciji bili neohodni.

On je rekao da SDPS smtra da je predloženi budžet prvi korak ka fiskalnoj konsolidaciji na duži rok i dodao da Srbija nema vremena za gubljenje i da hitno mora preći s mera koje trenutno rešavaju probleme na dugoročna rešenja.

S druge strane, poslanik SPO-DHS S Žika Gojkvoić je rekao je da je budžet ambiciozno zamišljen, ali da će biti teško da bude ostvaren u smislu prihoda i deficita.“Ovo stanje se provlači godinama i decenijama, a može se isključivo poboljšati kada Srbija dobije svog domaćina i kada postane monarhija”, rekao Gojković.Uz pohvalu što rasprava o tom najznačajnijem finansijskom aktu posle dužeg vremena počela na vreme, Gojković je rekao da je svima jasno u koliko je teškoj situaciji Srbija i da je zbog toga važno da budžet bude slika realnosti, a ne utopija.

“Nama je svima nego jasno da je potreban dug period za oporavak budžeta, kao i da ovaj budžet zbog toga ne može da bude razvojni”, rekao je Gojković i dodao da i ova vlada, bar za sada, nema hrabrosti da se odrekne “populističkih ideja”, što se vidi kada su u pitanju penzije i subvencije gubitaškim javnim preduzećima.Gojković je naveo da ni u sledećoj godini neće biti značajnijih reformi u oblasti penzija, zdravstva, prosvete, niti socijalne politike, a ocenio je da je to posledica vođenja politike bez hrabrosti.“SPO i DHS S smatraju da je 2013. godina prava godina za korenite reforme, koje će, na žalost, biti propuštene”, rekao je Gojković.

On je upitao da li je u ovom momentu realno povećanje rasta od dva odsto, navodeći da Vlada Srbije mora da pokaže da je još više spremna da stegne kaiš, da reformiše državne subvencije, reši sudbinu neprivatizovanih preduzeća.

DSS neće glasati za budžet ako se ne prihvate amandmani

Opoziciona Demokratska stranka Srbije (DSS) najavila je danas da neće podržati predlog državnog budžeta za 2013. ako ne budu usvojeni amandmani koje je ta stranka podnela. "Podneli smo više od 60 korisnih amandmana koji bi mogli da poprave budžet i glasaćemo najverovatnije protiv ako ne budu prihvaćeni", kazao je poslanik DSS Nenad Popović novinarima u Skupštini Srbije. On je ocenio da su u predloženom budžetu prihodi precenjeni, a rashodi potcenjeni. "Planirani deficit od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) neće biti ispunjen, biće veći", rekao je Popović. On je kazao da je pohvalno što je budžet došao u Skupštinu na vreme u i što se u njemu kapitalne investicjie sada mogu planirati na tri godine. Kao problem budžeta, Popović je naveo nedostatak bar 30 milijardi dinara za rešavanje socijalnih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track