JOVO ĆURUVIJA: Isterali smo ubice moga brata iz jazbine, rat za pravdu tek predstoji
Foto: Kurir

Novinari su javnost držali budnom

JOVO ĆURUVIJA: Isterali smo ubice moga brata iz jazbine, rat za pravdu tek predstoji

Društvo -
Očekujem da će optužnica biti dovoljno jaka i da neće biti mrcvarenja kao u slučaju zločina na Ibarskoj magistrali, kaže brat ubijenog vlasnika Telegrafa

BEOGRAD - Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, izjavio je da je pokretanje postupka za ubistvo njegovog brata uspeh onih novinara koji petnaest godina uporno postavljaju pitanje ko je ubio Slavka Ćuruviju.

"Ti novinari su držali budnom srpsku i evropsku javnost i u kontinuitetu opominjali da su ubice Slavka na slobodi. Da njih nije bilo Slavkovo ubistvo bi bilo zaboravljeno kao mnoga druga ubistva zločinačkog režima Miloševića - kaže Ćuruvija.

On napominje da su Veran Matić i Ljiljana Smajlović, uz podršku ostalih članova Komisije za otkrivanje ubistva novinara i Aleksandra Vučića, učinili ono što organi države nisu petnaest godina. "Veoma je značajno i prošlogodišnje upozorenje koje je vlastodršcima uputio Jelko Kacin opomenuvši ih da taj zločin moraju rasvetliti i zločince kazniti. Ovo je važna poruka svim onima koji su na vlasti da novinari neće dozvoliti da se njihov kolega ubije, a da zločinci ostanu na slobodi", kaže Jovo Ćuruvija. On naglašava da je to tek početak, “prva bitka je dobijena, ali rat za pravdu tek predstoji”.

Među uhapšenima nema onih koji su na dan ubistva pomagali ubicama

"Najvažnije je da smo ih isterali iz jazbine i da postoji šansa da se kazne. Nadam se da će pravosuđe uraditi ono što mora. Očekujem da će optužnica biti dovoljno jaka i da neće biti mrcvarenja kao u slučaju zločina na Ibarskoj magistrali. U proteklih 15 godina od ubistva mog brata svi smo gubitnici živeći u državi čiji su službenici učinili težak zločin, da bi ga nakon toga toliko dugo i prikrivali. Osećam se postiđeno jer sramno je da u Evropi postoji zemlja koja 15 godina sakriva istinu i štiti zločince", kaže brat ubijenog novinara.

On napominje da je objavljivanje četiri imena “učesnika brutalnog smaknuća trebalo da bude samo početak spiska imena, jer bi morali da odgovaraju svi koji su upleteni, po bilo kom osnovu”. "Neprihvatljivo je da se i dalje omogućava prikrivanje učesnika iza “pravila službe”, pa se i zbog toga pitam ko je ta “pravila” napisao, prihvatio. Ko ima toliko “hrabrosti” da na osnovu “pravila službe” presuđuje na osnovu procene, izvršava kaznu bez mogućnosti odbrane, koja pravila štite dželate naših života? Nisam zadovoljan jer među uhapšenima nema onih koji su na dan ubistva pomagali ubicama obaveštavajući ih o Slavkovom kretanju. Oni su za mene direktni saučesnici. Pravdaju se da su radili po pravilima službe. I nacisti su radili po pravilima službe pa su izvedeni pred lice pravde", izričit je Ćuruvija.

On dodaje da je svaki početak težak i da se nada da će umreti bez stida koji nosi u sebi poslednjih 15 godina zbog življenja u ovakvoj zemlji. "Nadam se da ću barem unucima ulivati nadu da će sve biti kako treba, kada već sinu i Slavkovoj deci za to nisam imao mogućnosti. Vredi boriti se za istinu, jer nju otkrivaju, govore i sprovode samo najhrabriji. Čekao sam više od 5.000 dana i noći da državni organi zemlje u kojoj živim urade ono što im je dužnost i nadam se da ću dočekati pravdu", rekao je Ćuruvija. On napominje da bi imao da postavi mnogo pitanja ljudima koji su bili dužni da zločince izvedu na sud, ali mu se ne slušaju njihovi "besmisleni i lažljivi odgovori". "Do danas mi Okružno javno tužilaštvo (Više tužilaštvo u Beogradu) nije odgovorilo na krivičnu prijavu protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića i Mire Marković koju sam preko advokata Rajka Danilovića predao", podseća brat ubijenog novinara.

Jelena Ćuruvija: Početak razrešenja ubistva mog oca

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, kaže da ovo ne treba shvatati kao kraj već početak procesa razrešenja ubistva njenog oca.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja