JURIŠAO NA NEMAČKE BOMBARDERE: Misterija smrti pilota Kraljevine Jugoslavije rešena posle 73 godine

Večni dom na obroncima Gledičkih planina

JURIŠAO NA NEMAČKE BOMBARDERE: Misterija smrti pilota Kraljevine Jugoslavije rešena posle 73 godine

Društvo -
Pilot lovac Oto Sep presreo je nemačke avione koji su se vraćali posle bombardovanja Beograda i junački poginuo, a njegov grob su tek sad otkrili seljani sela Duljene u Šumadiji

Posle 73 godine otkrivena je tajna gde počiva Oto Sep, hrabri pilot lovac Kraljevine Jugoslavije, koji je junački poginuo iznad Šumadije u borbi s nemačkim avionima koje je presreo dok su se vraćali posle bombardovanja Beograda.Pre nekoliko dana su meštani sela Dulene, na obroncima Gledičkih planina, pokazali gde su ga njihovi preci pronašli i tajno sahranili, plašeći se okupatora. SUBNOR je počeo da prikuplja novac kako bi se na tom mestu, ovom zaboravljenom heroju, podigao spomenik.

Oto Sep je rođen u Tuzli, 1909. godine, završio je Vojnu akademiju, obuku za lovca je završio u Zemunu, a rat ga je zatekao na mestu komandira 110. lovačke eskadrile. Tog šestoaprilskog jutra on je poleteo sa aerodroma u Kosančiću kod Leskovca, i krenuo u borbu s jačim neprijateljem.

Iznad Šumadije, kod Kraljeva, pogođen je u svom avionu "hoker fjuri". Pao je u selo Dulene, gde su ga meštani pronašli mrtvog. Tu su ga i sahranili, a posle oslobođenja su ga premestili u drugi grob, udaljen oko 40 metara, jer je prvi plavila reka Dulenka, kaže predsednik kragujevačkog SUBNOR-a i istoričar pukovnik Željko Zirojević.

Poziv za rodbinu

Posle konačno otkrivene tajne mesta na kome je sahranjen Oto Sep, SUBNOR poziva njegove rođake, ako ih ima, da se jave i da budu gosti Šumadije, i da posete mesto na kome počiva njihov predak koji je pokazao šta su hrabrost i rodoljublje.

Obronci Gledičkih planina
Obronci Gledičkih planina

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track