Kacin: Priča da Brisel odlučuje o izborima u Srbiji je običan blef!

Poručio

Kacin: Priča da Brisel odlučuje o izborima u Srbiji je običan blef!

Politika -
Kacin je pohvalio prvog potrpedsednika vlade Aleksandra Vučića za "napore u borbi protiv kriminala i koprupcije", navodeći da je to "izgleda jedini način da se institucije primoraju da budu odgovorne i da preuzmu inicjtivu"

BRISEL - Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas da Brisel ne odlučuje o tome da li će Srbija imati vanredne parlamentarne izbore, ali da mora znati da li je i koliko, ili više nije, operativan aktuelni saziv Narodne skupštine.

Kacin je rekao da će tema razgovora s premijerom Srbije Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, uz pitanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima, biti mogućnost održavanja vanrednih izbora u Srbiji, dodao da niko iz EU neće reći Srbiji da li je bolje da održi izbore, jer Srbija odlučuje sama za sebe.

"Mi smo spremni da podržavamo Srbiju u njenim naporima i zato je važna sinhronizacija našeg rada", rekao je Kacin, dodajući da sa stanovišta EU postoji scenario "A" ili scenario "B", u zavisnosti da li će biti vanrednih izbora u Srbiji ove godine.

"Niko iz EU neće odgovoriti Srbiji da li je bolje da ima te izbore, ili ne. Srbija je suverena i odlučuje sama za sebe", kaže Kacin i dodaje da su priče o tome da o održavanju izbora u Srbiji odlučuje Brisel - "običan blef".

"Neka Srbija ne radi ništa za Brisel, već samo neka brine za sebe", istakao je Kacin.

Kacin je pohvalio prvog potrpedsednika vlade Aleksandra Vučića za "napore u borbi protiv kriminala i koprupcije", navodeći da je to "izgleda jedini način da se institucije primoraju da budu odgovorne i da preuzmu inicjtivu".

"Nažalost, za sad to ide silom, jer institucije nalaze hiljadu argumenata... Ali, ako nema pravde, nema ni pravne države. A u Srbiji se neke stvari lome, ima pomaka i pokazuje se da institucije moraju raditi...", ocenio je on.

Kacin ipak smatra da je tužilaštvo u Srbiji i dalje "najslabija karika u sistemu", i navodi da "treba delima dokazati da su se stvari u toj oblasti popravile ".

Prema njegovim rečima, u zavisnosti koliko brzo će Srbija napredovati u reformi pravosuđa zavisi i to da li će i kad otvoriti naredna poglavlja, jer će morati da dokaže da je napravila pomak.

Kacin je rekao i da nije moguće isključiti da će neka članica EU zatražiti primenu mehanizma za vraćanje viza, ali smatra da ipak, takva opasnost ne postoji kad je reč o Srbiji. On je najavio i da će u tom pogledu predložiti amandman kojim bi Evropski parlament od zemalja EU tražio da Srbiju proglase sigurnom zemljom u tom pogledu.

Kacin je ocenio i da je usaglašavanja Statuta Vojvodine pitanje stvaranja pravne države i poručio da Srbija Vojvodinu treba da iskoristi kao snažan argument na putu ka EU, "umesto da se bavi Vojvodinom tako da je iskorišćava kao materiju za politički obračun".

On je upozorio i da u Srbiji postoji zloupotreba medija koje, kako kaže, "političke elite koriste da bi diskreditovale jedne druge", a da bez rešenja tog problema neće biti napretka.

http://www.youtube.com/watch?v=8zSpsZtNoEg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track