Kako Asanž može da izađe iz ambasade Ekvadora?
Foto: Rojters

Beg iz Londona

Kako Asanž može da izađe iz ambasade Ekvadora?

Planeta -
Hapšenje bio izbegao ukoliko bi putovao diplomatskim vozilom, ali bi bilo teško doći do takvog auta jer je ambasada na prvom spratu

LONDON - Osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu Ekvador je juče odobrio politički azil, ali se postavlja pitanje kako bi on mogao da izađe iz ambasade te zemlje u Londonu, u kojoj se krije od 19. juna, pošto je Britanija, rešena da ga izruči Švedskoj, upozorila da mu neće dozvoliti da bezbedno izađe iz zemlje.

Asanž bi mogao biti zaštićen od hapšenja ukoliko bi putovao diplomatskim vozilom, ali bi bilo teško doći do takvog automobila, pošto se ambasada nalazi na prvom spratu zgrade na koju policija danonoćno motri, navodi Rojters. Dvorište te zgrade ima nekoliko ulaznih kapija i privatni parking, ali ambasada Ekvadora nije interno povezana ni sa jednim od tih ulaza, tako da bi Asanž mogao da izađe samo na prednji ulaz, rekao je britanskoj agenciji neimenovani šef obezbeđenja zgrade.

"Ne postoji način da vozilo uđe u krug zgrade jer je to privatni parking i nije ni na koji način povezan sa prostorijama ambasade Ekvadora", objasnio je on, dodavši da bi Asanž, naravno, mogao da izađe kroz prozor, ali da su kamere svuda unaokolo. Čak i ako bi nekako uspeo da izađe iz zgrade i da uđe u automobil koji bi ga čekao ispred, a da ga policija ne opazi, Asanž bi morao da izađe iz vozila u nekom trenutku da bi se ukrcao u avion koji poleće iz Britanije, čime bi pružio više mogućnosti da ga vlasti uhapse.

Druge mogućnosti o kojima pravnici diskutuju na Interentu uključuju mogućnost da se on prokrijumčari u diplomatskoj torbi, što bi bilo nezakonito, ili da se imenuje za ekvadorskog diplomatu, čime bi stekao imunitet, ali advokati i diplomate smatraju da nijedna od tih mogućnosti nije realna. Ekvador je odobrio Džulijanu Asanžu politički azil dan pošto su britanske vlasti zapretile da će upasti u ambasadu te zemlje u Londonu i uhapsiti osnivača "Vikiliksa" koji se u njoj krije, a Britanija je rešena da, kako je navela, ispuni svoju obavezu i izruči Asanža Švedskoj, da bi bio izveden pred sud zbog optužbi za seksualne prestupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track