Kako da osvežite dah

Stil

Autor:

Beli luk je zdrav, ali, brate, smrdi! Odricanje od hrane koja za sobom ostavlja (ne)mirisni trag u ustima je pogrešno, jer uz pomoć nekoliko namirnica možete da uživate u svakom jelu i šoljici kafe. Umesto da izbegavate jela s crnim i belim lukom, i neke vrste sira, zadahu se

dah, zadah, Beli luk, zdravlje, lepota,

Beli luk je zdrav, ali, brate, smrdi!
Odricanje od hrane koja za sobom ostavlja (ne)mirisni trag u ustima je pogrešno, jer uz pomoć nekoliko namirnica možete da uživate u svakom jelu i šoljici kafe. Umesto da izbegavate jela s crnim i belim lukom, i neke vrste sira, zadahu se suprotstavite hranom. A dovoljan je samo zalogaj, ili čak samo sok.


1. Limun

Uz jela od ribe za dekoraciju se obično koriste kriške limuna. Isisajte ili barem izgrickajte jedan komadić kako bi limunov sok ublažio miris belog luka. Možete popiti i mineralnu vodu s kriškom limuna ili uzeti bombone za osvežavanje daha sa ukusom limuna. Limunska kiselina momentalno će neutralizovati neugodne bakterije.

2. Peršun i ostalo začinsko bilje
Nekoliko listića peršuna na testenini u neodoljivom sosu iz kog se širi jedinstveni miris belog luka možda tu nisu slučajno. Grickanjem peršuna ispušta se ulje koje osvežava dah. Isto deluju i bosiljak i ruzmarin.

3. Jabuke
Kao čistačice zuba i osveživači daha, jabuke su zaista najbolje prijateljice usne duplje. Hrskave kruške i šargarepa takođe su delotvorne. Imaju visok procenat vlakana, što u kombinaciji s pljuvačkom efikasno uklanja sve ne tako mirisne čestice.

4. Egzotični začini
Ako ste ljubitelj drugačijih ukusa, uzmite anis, korijander, komorač ili đumbir. Štapić cimeta takođe uništava neke štetne bakterije koje se nastanjuju u usnoj šupljini. Ovi začini posebno su korisni posle šoljice kafe: ne samo da će eliminisati neprijatne mirise nego će i slatko zamirisati dah.

5. Jogurt
Određene vrste voća i nezaslađeni jogurt nisu samo efikasni u uklanjanju lošeg daha već mogu i sprečiti njegovu pojavu. Pola šoljice jogurta smanjuje visinu hidrogen-sulfida (uzroka neprijatnog zadaha) u ustima.
Bobičasto voće, kao i dinja, pomorandže, kivi i ostalo voće bogato vitaminom C, isto tako uklanjaju smrdljive bakterije. Započnite i okončajte dan jogurtom i voćem i možda više nikada nećete morati da brinete o mentol bombonama u svojoj torbici.
 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (2)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

  • gr

    gr

    i soljica crne kafe - ne turskevec crne :)_ pomaze

    2 Odgovori 

Poslednji komentar

  • Слоба

    Слоба

    И схватите већ једном да бели лук не смрди! Он има такав МИРИС!

    0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Podržavamo mere, iako su one politički nepopularne, ali su ekonomski nužne i socijalno izbalansirane Rasim Ljajić lider SDPS
Prati Kurir na Facebooku!