Kako je propao srpski radnik

Dotakli smo dno

Kako je propao srpski radnik

Društvo -
Radnici su nekad za šest plata mogli da kupe auto, a danas 80 odsto prosečne plate troše na hranu i račune

BEOGRAD - Kad će se vratiti sedamdesete!O kvalitetu života iz sedamdesetih godina prošlog veka današnji radnici mogu samo da maštaju! Tad su najbolje živeli, krediti su bili jeftini, kupovali su automobile, placeve, išli na letovanje...

Zaposleni danas 80 odsto plate troše na hranu i račune, a kako tvrde njihovi sindikalni predstavnici, do toga je došlo zbog propasti privrede i industrijske proizvodnje. Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da je za propast srpskog radnika najzaslužnija loša privatizacija.

- Za radnike je najbolje bilo sedamdesetih, kad su imali pristojna primanja, mogli su da školuju decu, imali su stanove, bili su poštovani. Sunovrat srpske privrede počeo je osamdesetih godina, da bi kroz hiperinflaciju devedesetih i posle 2002. godine došlo do potpunog kolapsa. Jedna potpuno pogrešna privatizacija, povezana s korupcijom, krađom i pranjem novca, dovela je do uništavanja firmi - kaže Orbović.

Branislav Čanak, lider UGS Nezavisnost, kaže da je nekad za šest plata mogao da kupi automobil.

- Sad se ni plate ne isplaćuju, ništa ne funkcioniše - kaže Čanak.

Da se radnicima ne piše dobro u skorije vreme, smatra i ekonomista Goran Nikolić.

- Zaposlenost u Srbiji nastaviće da se smanjuje u narednom periodu. Kad je reč o platama, teško da će situacija biti bolja, imajući u vidu relativno loše pokazatelje stanja domaće ekonomije - kaže Nikolić.

Na letovanje besplatno

Ranka Savić, predsednica ASNS, priseća se da su nekad radnici živeli bolje od kolega u susednim socijalističkim zemljama.

- Sedamdesetih pa sve do 1985. godine živeli smo kao evropski radnici. Išli smo na letovanja i zimovanja s decom besplatno ili za male pare. Imali smo domaće banke i bez problema uzimali kredite s razumnim kamatama. Onda su došli ratovi, hiperinflacija, bombardovanje - ističe Savićeva.

Prosečne plate u regionu

Makedonija 338 €

Srbija 362 €

Albanija 380 €

BiH 417 €

Crna Gora 489 €

Hrvatska 715 €

Slovenija 988 €

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track