Kako je Stiv Džobs smestio otkaz radnici Gugla i samo se nasmejao...

Otkaz

Kako je Stiv Džobs smestio otkaz radnici Gugla i samo se nasmejao...

Tech -
Žena zadužena za regrutovanje novih kadrova pokušala je da vrbuje radnika Epla, ali nije znala za tajni sporazum sa Džobsom

Početkom marta 2007, u trenutku kad se Gugl brzo i žestoko širio, žena zadužena za regrutovanje novih kadrova u ovoj kompaniji napravila je grešku koja ju je koštala karijere. Kontaktirala je mejlom jednog inženjera u Eplu, prekršivši tako tajni i nelegalni dogovor koji je njen šef Erik Šmit sklopio sa Stivom Džobsom iz Epla.- Ono što je usledilo samo je jedan od mnogih primera kako je kartel Tehtopus, kojim se sada bavi odeljenje za trustove pri Ministarstvu pravde SAD, uticao na živote ljudi. Sporni mejl je poslat 7. marta 2007. ujutru. Iste večeri Stiv Džobs ga je prosledio Eriku Šmitu uz napomenu da bi voleo da se prestane sa praksom regrutovanja ljudi iz Epla. Šmit je narednog dana požurio da pošalje mejl šefu Guglove kadrovske službe u kome ga podseća na njihovu politiku „neregrutovanja“ kadrova iz Epla i napomenu da mora brzo da odgovori Eplu, pa ga moli da ga što pre obavesti šta je preduzeo.

Arnon Gešuri, glavni kadrovski strateg u Guglu (danas zaposlen u kompaniji „Tesla“), odgovorio je maltene odmah. On u svom mejlu uverava Šmita da će odgovorna osoba biti otpuštena i da je kadrovska služba učinila sve što je mogla da upozna zaposlene sa Šmitovim i Džobsovim nelegalnim dogovorom. Jezik koji koristi u mejlu krajnje je brutalan i ima sadistički i vojnički prizvuk.

U njemu se navodi da osoba koja je kontaktirala zaposlenog u Eplu nije to smela da uradi i da će biti „dokrajčena“ u roku od jednog sata, što je Šona Braun, jedan od rukovodilaca kadrovske službe u Guglu, oduševljeno podržala, uz molbu da se to obavi tako da bude „javni primer“ za ostale zaposlene.

Devetog marta ujutru, tačno 48 sati pošto je zaposlena u Guglu poslala mejl kojim je zapečatila karijeru, Šmit je poslao mejl Stivu Džobsu u kome ga obaveštava da je njegov zahtev ispunjen. Sat kasnije Džobs je prosledio njegov mejl šefu kadrovske službe u Eplu Danijeli Lambert sa jednostavnim, ali brutalnim odgovorom na vest da je zaposlena u Guglu dobila otkaz po kratkom postupku. Iznad njegovog imena stajala su samo dva karaktera - : )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track