KAKO SE POJAVIO KRALJ FUDBALA: U Švedskoj se rodio Pele i stvorio moćni Brazil

Mundijalska istorija

KAKO SE POJAVIO KRALJ FUDBALA: U Švedskoj se rodio Pele i stvorio moćni Brazil

Fudbal -
Te 1958. godine Pele je imao 17 i po godina, debitovao je protiv Engleza u prvom mundijalskom meču bez golova i igrao šampionat koji je prenosila televizija

Svi i sada govore o njemu. Za one koji su ga bez daha gledali i nas, koji smo od njih slušali pa danas pokušavamo to da prenesemo mlađima koji se dive Mesiju i Ronaldu, evo priče o nastanku istinske zvezde - Edisona Arantesa do Nasimenta. Ili jednostavno, Pelea. Nakon što su razočarali naciju, Brazilci su se za podbačaj 1950. godine iskupili u Švedskoj osam godina kasnije. Ukazao se 17-godišnji Pele i započeo novu fudbalsku istoriju. Šesto izdanje Mundijala u Švedskoj, doživelo je dva fenomena: Pelea i televiziju. Dva sasvim nova i nepoznata igrača sinonim su za brazilski šampionski tim 1958. godine zbunjujući krivonogi dribler Garinča i već spomenuti mladi 17 i po godišnji Edson Arantes do Nasimento. Niko nije mogao zaustaviti takav Brazil. Ovo prvenstvo prvo bez voljenog predsednika FIFA Rimea, koji je preminuo 1956. u Parizu u 83. godini.Pobedama nad Austrijom (3-0), SSSR-om (2-0) i remijem protiv Engleza (0-0) osvojili su prvo mesto. U četvrtinalu, Brazil je pobedio Vels 1-0, a svoj prvi gol na Svetskim prvenstvima dao je Pele.

U polufinalu, Brazil se susreo sa Francuskom 'Trikolori' su dobili tri priznanja na tom turniru: za najboljeg strelca (Fonten sa 13 golova, a njegov rekord i dalje važi), za najbolji napad (23 gola) i najboljeg igrača Rajmonda Kopu. Francuska je završila na čelu skupine sa 11 golova.

Četvrtfinale je bilo bez nekih iznenađenja. Nemci su očekivano izbacili Jugoslaviju, domaćini su ipak zaustavili Sovjete i Lava Jašina, Francuska je dobila hrabre Irce...

U polufinalu se dogodila kiša golova jer je u posljednje četiri utakmice turnira palo 27 golova! Švedska je pobedila 3-1 Nemačku. Brazil je napokon zaustavio Fontena i družinu kad je Pele zabio het-trik u pobedi od 5-2. Fonten je u utakmici za treće mesto dodao još četiri gola do konačnih 13.

Brazil je ponovno u finalu, ovaj put protiv Švedske. Po prvi put na ovom turniru se dogodilo da je neka reprezentacija povela protiv Brazila. Ali ne zadugo, zahvaljujući golovima Zagala, Vave i ponajviše Pelea koji je pogodio dvaput. Brazil je pobedom 5:2 prestao biti proganjana ekipa iz Urugvaja 1950.

Postao je prvak sveta i započeo dominaciju na planeti.

http://www.youtube.com/watch?v=JPcC1bjTWKk
http://www.youtube.com/watch?v=DPQ_lV3Qnsg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track