Jedite voće koliko vam duša hoće!Slavni američki kardiohirurg turskog porekla dr Mehmet Džengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao dr Oz, proslavio se nakon što je davne 2004. godine nastupio u šouu Opre Vinfri. On trenutno ima svoju emisiju, u kojoj savetuje ljude kako da sačuvaju i poboljšaju zdravlje, ali i brine o brojnim slavnim ličnostima. Kao jedan od najboljih načina da se očuva zdravlje navodi pravilnu ishranu, pa tako daje savete kako treba jesti voće.
Pre ili posle jelaVoće igra glavnu ulogu u detoksikaciji organizma jer ga snabdeva velikom količinom energije korisne za mršavljenje i druge životne aktivnosti. Zato ga nikada ne treba jesti posle obroka, već uvek na prazan želudac!Recimo, pojedete dve kriške hleba i mesni obrok, a nakon toga komad voća. Voće bi trebalo da prođe direktno kroz želudac i creva, ali ga hleb i ostala hrana sprečavaju u tome. U međuvremenu, ceo obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu, pa samo vrlo mala količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu. Zbog toga cela masa takve hrane počinje da se kvari i dolazi do nadutosti.To se ne događa jedino s pomorandžama i limunom jer su oni već kiseli.Ako pravilno jedete voće, otkrićete tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i ono što je veoma važno - imaćete normalnu težinu.Voćni sok ili ceo plodJedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako ipak želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj. Svakog trećeg dana možete jesti samo voće i piti voćni sok kako biste telo brzo očistili od toksina. Iznenadićete se i sami kad vam nakon toga prijatelji kažu da izgledate mnogo svežije.Ako želite da pijete sokove, pijte samo one od sveže ceđenog voća, a ne kupovne, pune koncentrata. Izbegavajte da pijete zagrejane sokove i da jedete kuvano voće, jer tada iz njih ne dobijate hranjive materije, pošto se kuvanjem uništavaju svi vitamini.
Voćke i njihove dobre strane
KiviMali ali moćan, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više vitamina C nego pomorandža.
JabukaIako ima mali sadržaj vitamina C, sadrži antioksidante i flavonoide i povećava aktivno dejstvo vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog creva, srčani i moždani udar.
JagodeSpadaju među voće koje ima najveću antioksidantnu moć i štiti organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova i slobodnih radikala.
PomorandžaSvakodnevno konzumiranje ovog voća može vam pomoći da se zaštitite od prehlade, snižava holesterol, sprečava nastanak bubrežnog kamenca i rastvara ga i smanjuje rizik od raka na debelom crevu.
LubenicaNajbolja za gašenje žeđi. Sastoji se od 92 odsto vode, a puna je glutationa, koji ojačava imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta važnog u borbi protiv raka, a u njoj se nalaze i vitamin C i kalijum.