KAKO SMO ISPUŠILI: Hrvati nam uzeli milione

Protiv svojih

KAKO SMO ISPUŠILI: Hrvati nam uzeli milione

Društvo -
Nekadašnji premijer i ministar Mirko Cvetković i ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković doprineli da hrvatske duvanske firme upropaste naše

BEOGRAD - Pomogli Hrvatima.Nekadašnja ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković, njen naslednik Goran Živkov i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, iako su bili u mogućnosti, nisu sprečili da hrvatske duvanske firme lakše izvoze cigarete u našu zemlju nego naše duvandžije u Hrvatsku. Ništa nisu uradili ni njihovi naslednici, među kojima je bio i Mirko Cvetković.Kriva CEFTAZato su od 2007. do 2011. hrvatske duvandžije u Srbiju izvezle robu vrednu 61 milion evra, a domaće za nešto manje od milion evra. Sve je počelo ulaskom Srbije u Asocijaciju centralnoevropske slobodne trgovine (CEFTA) decembra 2006. godine, kada smo prihvatili da i dalje važi bilateralni sporazum sa Hrvatskom po kojem je carina na uvoz više od 25 tona cigareta mesečno iz Hrvatske 15 odsto, a na uvoz cigareta iz Srbije u Hrvatsku 38 odsto. Pregovore o ulasku u CEFTA vodila su ministarstva ekonomskih odnosa sa inostranstvom, finansija i poljoprivrede. Tada je ministar finansija bio Milan Parivodić, a ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković. Mirko Cvetković bio je ministar finansija u periodu od maja 2007. do jula 2008. U njegovoj nadležnosti bile su carine, a on ništa nije učinio da se povoljniji uslovi koje su imali Hrvati preispitaju i izmene. Naprotiv, najveće bogaćenje hrvatskih duvandžija počinje u periodu kada je ministar finansija bio upravo on.- U pripremi za ulazak u CEFTA Srbija je mogla i morala da otvori pitanje carina na cigarete, to je bilo legitimno - navodi Jelena Pavlović, direktor korporativnih poslova preduzeća „Filip Moris“, koje je privatizovalo Duvansku industriju Niš.Milivoje Miletić, direktor Biroa za regionalnu saradnju PKS, takođe smatra da su nadležni državni organi mogli da urade više da promene carine.- Domaći proizvođači nisu dovoljno zaštićeni - dodao je.Pomogli HrvatiMilan Parivodić bio je u fotelji ministra za ekonomske odnose s inostranstvom od 2004. do 2007. i od oktobra 2006. v. d. ministar finansija, a Ivana Dulić Marković bila je ministar poljoprivrede od 2004. do 2006. Političar Milan Paroški optužio ju je da je povezana s prodajom skoro 30 vojvođanskih preduzeća hrvatskom državnom investicionom fondu, ističući da je rođena u Zagrebu, gde je i diplomirala. Ništa nije uradio ni njen naslednik Goran Živkov.

Milan Parivodić
Milan Parivodić

Ivana Dulić Marković
Ivana Dulić Marković

Parivodić: Učinio sam sve!Milan Parivodić kaže da je učinio sve što je mogao.- Samo zbog toga sam išao u Zagreb insistirajući na ravnopravnijem režimu uvoza cigareta. Hrvati nisu bili spremni za kompromis, zato sam se obratio Erhardu Buseku iz Pakta za stabilnost. On je razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, koji je rekao da to ne sme da radi i da bi pala Vlada. Očigledno su iza toga stajali odnosi TDR i Sanadera, kao i HDZ. Pisao sam i Piteru Mendelsonu, komesaru za trgovinu EU, i Oliju Renu - kaže Parivodić.Novi pritisci Hrvata?Sve bi moglo da se promeni ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i izlaskom iz CEFTA.- Zbog toga je pred nama izmena spoljnotrgovinskog režima za cigarete. Očekujemo da se Srbija odupre pritiscima ukoliko ih bude i da će se za Hrvatsku primenjivati ista carina kao i za ostale članice EU kada izvoze u Srbiju - kaže Jelena Filipović.Naime, carina na uvoz hrvatskih cigareta u Srbiju posle ulaska Hrvatske u EU trebalo bi da bude 57,6 odsto umesto sadašnjih 15 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track