Kalanovićeva: Autoput Kragujevac-Batočina do kraja 2012.

Kalanovićeva: Autoput Kragujevac-Batočina do kraja 2012.

Politika -
Neophodan i "Moravski koridor", u dužini od 107 kilometara, koji treba da spoji Ćićevac, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak
BEOGRAD - Izgradnja regionalnog autoputa od Kragujevca do Batočine biće završena do kraja ove godine, izjavila je potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović.
"Duboko se nadam da ćemo do kraja 2012. imati završen taj prvi regionalni autoput koji vezuje jedan veliki srpski grad sa Koridorom 10", rekla je potpredsednica Kalanović.
Taj put je, prema Kalanovićevoj, obaveza Republike Srbije za završetak projekta "Fijat automobili Srbije", ali i "neophodnost" za razvoj Kragujevca i čitave Šumadije.
"Izgradnja regionalnog autoputa Kragujevac-Batočina je projekat koji se dosta dugo realizuje i nisam srećna zbog toga što je taj put, kada je bilo u pitanju obezbeđivanje sredstava, bio u drugom planu", navela je potpredsednica Vlade.
Ona je napomenula da je u prethodnom periodu urađeno devet kilometara tog autoputa, tri kilometra se rade i za preostalih 6,7 kilometara je sproveden tender. Kalanovićeva je ranije kazala da je u Srbiji potrebno izgraditi i regionalne autoputeve na relacijama Pojate-Preljina, Ruma-Šabac i Paraćin-Zaječar.
Potpredsednica je rekla da će ti projekti biti realizovani ukoliko budu obezbeđena finansijska sredstva.
Autoput Pojate-Preljina, poznat i pod nazivom "Moravski koridor", u dužini od 107 kilometara, gde živi oko pola miliona stanovnika, treba da spoji Ćićevac, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak, rekla je ona.
Prema Kalanovićevoj, veoma je značajna i izgradnja modernog puta od Rume do Šapca u kome postoji trenutno najveća industrijska zona u Srbiji sa velikim potencijalom, kao i od Paracina do Zaječara i relaciji Batočina-Kragujevac.
Od Kragujevca do Batočine se gradi brza saobraćajnica sa po dve trake, koja je predviđena i na pravcima Paraćin-Zaječar i od Rume do Šapca, dok je od Pojata do Preljine planiran klasičan autoput sa šest traka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track