Kamen-temeljac za novu fabriku Prvog partizana

Šutanovac u Užicu

Kamen-temeljac za novu fabriku Prvog partizana

Društvo -
Time će biti izmešten deo proizvodnje municije iz podzemnog pogona u kome je pre dve i po godine poginulo šest radnika

UŽICE - Ministar odbrane Dragan Šutanovac postavio je u Užicu kamen temeljac za novu fabriku "Prvog partizana", čijom izgradnjom će biti izmešten deo proizvodnje municije iz podzemnog pogona u kome je pre dve i po godine poginulo šest radnika.

Tom prilikom, Šutanovac je istakao da je "Prvi partizan" jedan od najvažnijih segmenata namenske industrije Srbije.

"Ova fabrika je za četiri godine udvostručila proizvodnju i povećala izvoz sa 41, na više od 60 miliona dolara ove godine. Plasman ne bi bio moguć bez podrške Vlade i zato je bitno nastaviti dalju promociju naše zemlje, jer 93 odsto izvoza ide na zapadno tržište, što je Ministarstvu odbrane jako važno, a važno je i sa aspekta pridruživanja EU", reakao je Šutanovac.

Ministar odbrane je podsetio i da će Srbija uskoro početi pregovore za učlanjenje u Evropsku odbrambenu agenciju, u kojoj postoje fondovi za istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme.

"Siguran sam da će Prvi partizan moći da aplicira za nove projekte i dobije sredstva za razvijanje nove municije, koja je neophodna na svetskim tržištima", rekao je Šutanovac.

Generalni direktor "Prvog partizana" Dragoslav Andrić istakao je da će u novu fabriku u naselju Krčagovo biti uloženo šest miliona evra sredstava Fonda za razvoj i sopstvenih sredstava, a da je rok za izgradnju godinu dana.

Naredne godine počeće izgradnja još jedne fabrike u Trešnjici, kod Užica, čijim završetkom će biti izmeštena kompletna proizvodnja municije iz podzemnog objekta namenske proizvodnje, rekao je direktor "Prvog partizana".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track