Vlada Srbije: Bez osude zločina nema pomirenja
Foto: Sina

Vlada Srbije: Bez osude zločina nema pomirenja

Politika -
Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi, navode iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poziva međunarodnu zajednicu da prihvati realnost - da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive u pokrajini i bez osude svih zločina i počinioca ne može biti pomirenja i napretka, saopšteno je danas iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Povodom petogodišnjice nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ne može biti pravednog i trajnog rešenja.

"Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi", piše u saopštenju.

Navodi se i da se od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti i bez obzira na potpuno odbijanje Srba na Kosovu i Metohiji proglašena takozvana nezavisnost do danas, desilo 1.015 napada na Srbe.

Protiv Srba je 51 put upotrebljeno vatreno oružje, 11 puta su podmetane eksplozivne naprave, 15 puta bačene su ručne bombe i molotovljevi kokteli, 25 puta napadnuti verski objekti, oskrnavljeno 201 pravoslavno groblje, 197 nadgrobnih spomenika uništeno, 10 puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani požari.

U saopštenju se dodaje i da je 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 šuma u vlasništvu Srba, napadnut manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom UNESKO i da niko ne zna tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

"Na trogodišnjeg dečaka i devetogodišnju devojčicu 4. februara bačena je bomba, četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana", poručuju iz kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na takozvanom nezavisnom Kosovu za Srbe nema evropskih standarda, privatizacija je sprovođena i sprovodi se isključivo za Albance, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i nakandu štete uzalud čeka na odgovor, dodaje se.

Iz Kancelarije zaključuju da na "takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track