KAO ŠUMAHER: Francuski fudbaler 32 godine u komi

Neverovatno

KAO ŠUMAHER: Francuski fudbaler 32 godine u komi

Fudbal -
Žan Pjer Adams se zbog greške anesteziologa nikada nije probudio posle rutinske operacije kolena

Francuski fudbaler Žan Pjer Adams, roden u Senegalu, imao je sjajnu fudbalsku karijeru, ali je zbog greške anesteziologa pri rutinskoj operaciji zapao u komu 17. marta 1982. godine. Danas se navršava tačno 32 godine od kada je Adams uspavan, a nažalost možda ovakva ili slicne nesrecna sudbina ceka i legendarnog vozača Formule 1, Mihaela Šumahera.

Adams je tokom karijere igrao u Nimu, Nici, PSŽ-u, Mulhausu i Šalonu. Za francusku reprezentaciju je odigrao 22. utakmice, a svojevremeno je za njega legendarni Franc Bekenbauer rekao da je najbolji defanzivac Evrope. A onda je usledila povreda kolena, koja je donela posledice koje niko nije mogao da očekuje.

Adams je otputovao u Lion na operaciju koja je trebalo da bude rutinska. Anesteziolog, koji je tog dana bio na osam operacija, pogrešio je i stvari su krenule po zlu. Žan Pjer je pao u komu. Njegova supruga Bernadet provela je pet dana i noci uz njegov bolnicki krevet nadajuci se cudu. Promena nije bilo, štaviše infekcija mu je zahvatila kosti i morao je na još jednu operaciju.

Nakon što su joj posle desetak meseci u bolnici rekli da više ne mogu da se brinu o Adamsu, Bernadet je preuzela sve u svoje ruke. Sagradila je kuću koju je nazvala “Kuća prelepog uspavanog sportiste” u kojoj se posljednje 32 godine brine o svome suprugu. Finansijski joj sve ove godine pomažu Francuski fudbalski savez, PSŽ, Nime, dok francuski fudbalski velikani organizuju humanitarne utakmice kako bi joj se pomoglo.Mihael Šumaher se od kraja decembra nalazi u veštackoj komi, u koju je zapao usled nesrece na skijanju u Franuskoj. Lekari su više puta pokušavali da ga probude, ali bez uspeha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track