KAO U SIBIRU: Ledićemo se na -30
Foto: KURIR

Srbija kao Sibir

KAO U SIBIRU: Ledićemo se na -30

Društvo -
Evropu očekuje izuzetno hladna zima, a Srbiju najhladnija u poslednjih 1.000 godina, upozorava Evropski centar za prognozu

BEOGRAD - Smrz!Zima koja očekuje Srbiju biće najhladnija za poslednjih 1.000 godina. Iz Evropskog centra za srednjoročnu prognozu upozoravaju da celu Evropu čeka neuobičajeno hladna zima, kao posledica veoma toplog leta. Slobodna Evropa je prenela izjave njihovih prognostičara, koji tvrde da će najhladnije biti na Balkanu.Podsetimo, Kurir je još pre mesec dana upozoravao da nam preti ledeno doba zbog smanjenja arktičkog leda, a sad je i zvanično potvrđeno da će se u narednim mesecima na našim prostorima živa spustiti do 30 stepeni ispod nule.Meteorolog Časlav Stanojević potvrdio je za Kurir da su temperature do -30 moguće u Srbiji.- Nije neobično da se zimi temperature spuste do -30. Naravno da je očekivano da toliko bude u Sjenici, na Pešteru, Negotinu, na Vlasini i u drugim hladnim krajevima. Gotovo je redovna pojava da na ovim mestima bude toliko hladno. Da će predstojeća zima biti surova, predviđeno je i narodnim kalendarom. Naime, veruje se da će jesen biti suva, s malo padavina, a zima oštra i surova ako na pravoslavni praznik Preobraženje, koji je 19. avgusta, bude toplo vreme. Lepo vreme tog dana je pokazalo da nas čeka razorna hladnoća zimus i suva jesen, kakva već jeste - kaže Stanojević.Prošla zima odnela je brojne živote i zapamtili smo je kao ledenu, ali ono što nas čeka ove godine, još je gore. Ekstremno niske temperature i ledene oluje ove zime će harati Srbijom, a to je pokazatelj da su klimatske promene sve izraženije.

Krivo je topljenje arktičkog ledaArktička ledena kapa smanjila se na rekordno malu površinu, a što je najgore, topljenje će se nastaviti. U odnosu na 1990. godinu, površina arktičkog leda manja je za 45 odsto, što je najdrastičnije smanjenje u ljudskoj istoriji. Prema naučnim proračunima, ako se otapanje nastavi ovom brzinom, Arktik bi mogao potpuno da se otopi do 2080. godine. Upravo to imaće direktan uticaj na vetrove, od kojih najviše zavise vremenske prilike u Evropi, a samim tim i u našoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track