Karić gazda Delte?!

Dinastija

Karić gazda Delte?!

Politika -
"Delta" će, bez obzira na epilog saslušanja, nastaviti da radi, a najveće šanse da preuzme rukovođenje kompanijom ima sadašnji direktor "Delta sporta" Goran Karić

Glavni kandidat za preuzimanje rukovođenja imperijom Miroslava Mišković je Goran Karić, piše dnevni list San!Zet Miroslava Miškovića i sin Sretena Karića nalazi se na poziciji direktora "Delta sporta". Goran Karić se venčao s Ivanom Mišković na Veliku Gospojinu 28. avgusta 1999. godine, a iz tog braka imaju dvoje dece. Uzeli su se dok su dve familije bile u najboljim odnosima i zajedno polagale račune Miloševićevom režimu.

Priča se i da je Mišković tražio od zeta Gorana da na venčanju uzme prezime njegove mezimice, na šta Sretenov sin nije pristao. Za patrijarhalnu porodicu Karić, Goran je tada dovoljan ustupak učinio time što je prihvatio da mu žena nosi dva prezimena - Mišković Karić. Kad su došle "demokratske" promene, porodica Karić se našla na udaru novih vlasti, a Mišković se nije baš iščašio da pomogne svojti. Kako se kolo sreće u Srbiji brzo okreće, Goranov stric Bogoljub se verovatno negde iz Belorusije grohotom smeje čitavoj ovoj situaciji.

Jasno je da Miškovićev sin Marko ne predstavlja ozbiljnu konkurenciju Goranu Kariću u preuzimanju Miškovićevog trona. To je zato što Marko nema tako brojnu logistiku kao što je ima porodica Karić, a drugo, jer se i protiv njega vode istražne radnje. Kako saznajemo, i Miroslavu i Marku Miškoviću policija će privremeno oduzeti pasoše, kako ne bi isparili dok traje istraga. Izvori našeg lista govore i da je vlasnik "Delte" pokušavao da od ambasada pojedinih moćnih zemalja zatraži zaštitu, ali su ga i oni otkačili. "Delta holding" je, prema saznanjima Sana iz te kompanije, spreman da nastavi poslovanje i bez svog predsednika i osnivača. Direktori su se već pripremili za vanrednu situaciju, svesni mogućnosti da kraće vreme neće imati nad glavom dosadašnjeg gazdu.

Miroslav Mišković je danas saslušan u policiji, bez advokata. Engleski pisac Henri Ket rekao je: "Ko se brani sam, ima budalu za klijenta".Advokat Nenad Vukasović kaže za San da to što je Mišković pozvan u svojstvu građanina da da iskaz ne znači ništa.- Sve što Mišković bude danas rekao, ne može biti upotrebljeno kao dokaz na sudu. Tek ako on bude pozvan kao osumnjičeni, policajac je dužan da ga upozori da sve može da se koristi kao dokazni materijal protiv njega - objašnjava Vukasović.

Inače, "Delta holding" je demantovao da je "Delreal" vlasnik spornih 16 hektara na Novom Beogradu, navodeći da je to zemljište bilo u postupku konverzije prava korišćenja u pravo vlasništva, ali da ta konverzija nije završena. Ovo zemljište, između ostalog, biće predmet današnjeg saslušanja. Osim toga, istraga se vodi i povodom pet miliona evra koje je odbegli narko-bos Darko Šarić navodno u gotovini pozajmio Marku Miškoviću, a kasnije taj dug vraćen preko računa pod formom plaćanja navodnih konsalting usluga za ispitivanje tržišta u Crnoj Gori. Tu je i istraga oko udela Šarića u gradnji Belvila i radu Miškovićeve kompanije "Delta ril estejt", a takođe su sporne i veze Miškovićevog sina i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića sa Šarićima preko Preduzeća za puteve Beograd.

Konzorcijum na čijem je čelu Mišković kupio je svojevremeno 70 odsto tog društvenog preduzeća koje posluje u sastavu "Nibens grupe". U istragu oko Miškovića uključeni su i eksperti iz Austrije i Holandije. Postoji sumnja da je gazda "Delte" preko računa otvorenih u Lihtenštajnu novac prebacivao na račune firmi u Holandiji i Austriji, gde je korišćen za obezbeđenje depozita za dobijanje kredita. Posle toga devize su po izuzetno niskim kamatama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita davane firmama koje investiraju u velike građevinske projekte. To je razlog zbog koga su uključeni i stručnjaci iz inostranstva. Mišković inače posluje u 76 firmi u deset zemalja. Inače, kao vlasnik "Delreala 1" vodi se firma "Askvere B.V." iz Holandije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track