Karikature Muhameda u inat francuskim muslimanima

Ulje na vatru

Karikature Muhameda u inat francuskim muslimanima

Planeta -
Urednik nedeljnika, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, rekao je da će te karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani"

PARIZ - Francuski satirični nedeljnik "Šarli Ebdo" saopštio je da će u najnovijem izdanju objaviti nekoliko karikatura proroka Muhameda.

Urednik nedeljnika, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, rekao je da će te karikature "šokirati one koji žele da budu šokirani".

Karikature će se pojaviti u izdanju koje će se u sredu naći u prodaji, prenela je agencija AFP.

Odluka satiričnog lista da objavi karikature, došla je usred velikih protesta u muslimanskom svetu zbog filma snimljenog u SAD u kojem se ismeva prorok Muhamed a muslimani karakterišu kao nasilni.

Povodom namera francuskog nedeljnika, odmah su se oglasili francuski politički i verski lideri koji su pozvali na odgovorno ponašanje.

Premijer Francuske Žan-Mark Ero saopštio je da neće odobriti nikakve preterane reakcije.

Savet muslimana u Francuskoj, glavno predstavničko telo islamske populacije koja u toj zemlji iznosi četiri miliona, saopštio je da "najoštrije osuđuje ovaj novi čin islamofobije".

"Hitno apelujemo na muslimane u Francuskoj da ne reaguju na tu provokaciju", navedeno je u saopštenju Saveta muslimana.

Najviši predstavnik pariske najveće džamije, Dalil Bubaker, rekao je da je zaprepašćujuća odluka da se objave karikature proroka Muhameda.

On je izrazio zabrinutost zbog toga i dodao da postoji mogućnost da najavljene karikature dodatno povećaju bes širom muslimanskog sveta.

Bubaker je francuskim muslimanima poručio da ostanu mirni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track