Kaskamo za okruženjem

Kaskamo za okruženjem

Društvo -
Već 20 godina nije rađeno na osavremenjavanju Zakona o oružju i municiji. Da li država lovcima sprema novu zamku?

Strelci su nas obradovali stotom medaljom na Olimpijadi, a šta je država učinila da aktuelnim i potencijalnim takmičarima olakša uslove za nabavku oružja i municije?

Jedina smo zemlja u Evropi koja u proteklih 20 godina nije radila na osavremenjavanju Zakona o oružju i municiji, već su učinjene neznatne izmene i dopune koje se odnose na uvođenje dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost i obaveznu obuku u rukovanju. Od postojećeg zakona imaju štete građani, proizvođači i trgovci, jer se naša rešenja razlikuju od onih u zemljama u okruženju. Zbog sporosti administracije i neusaglašenosti propisa trpe privrednici, a ceh plaćaju kupci. Retko ko u svetu kao u Srbiji vazdušne puške prodaje sa odobrenjem, kao i municiju, a u trgovinama se vodi evidencija o prodaji.Da li država lovcima sprema novu zamku?U poslednjih 10 godina naši građani plaćaju porez na držanje i nošenje oružja za ličnu bezbednost.Postoji sumnja da će novim poreskim rešenjima biti obuhvaćeno i lovačko i sportsko oružje, jer se o tome sve više priča. To bi bio još jedan pogrešan pritisak na lovce, a za posledicu bi imao smanjenje broja lovaca i neminovno povećanje broja ilegalnog lovačkog oružja, na koje se ne plaća porez. Samim tim raste i broj krivolovaca, pa tako nižemo štetu za štetom i državi i lovačkim organizacijama.Statistički podaci o legalnom oružju u Evropi pokazuju da smo pri dnu lestvice.

Prvi put u Srbiji Berza komercijalnog lova

Kako do trofeja srndaćaKratkotrajni lov srndaća vabljenjem je u toku. Domaći i strani lovci koji žele da se oprobaju u ovom atraktivnom nadmudrivanju nemaju mnogo vremena da pronađu lovište i zakažu termine. Naš magazin vam u tome pomaže na 46. strani, u okviru rubrike Berza komercijalnog lova. Treba samo da kod svog prodavca novina potražite Kurir Predator. (S. B.)

Slavoljub Dragišić

Dačić obećao podrškuSve ovo bila je tema susreta predstavnika lovaca i strelaca s premijerom Dačićem u Aranđelovcu 23. marta ove godine. Tom prilikom on je obećao da će zahtevi u vezi s taksom i procedurom oduzimanja oružja biti razmotreni i promenjeni.

Obaveštenje čitaocima PredatoraPoštovani čitaoci,Četvrti broj Predatora nije se pojavio na kioscima 15. avgusta. Odlučili smo da letnju pauzu iskoristimo da, uvažavajući vaše predloge, napravimo određene tehničko-koncepcijske promene.Želja nam je da vaš i naš magazin sadržajno, ali i po ceni, učinimo dostupnijim još većem broju čitalaca.Novi broj Kurir Predatora čeka vas 15. septembra, do kada će julski biti u prodaji.Počev od danas, svakog petka u dnevnom izdanju Kuriru jedna strana biće rezervisana za lovce i kinologe. Tako ćemo vas jednom nedeljno dodatno informisati o aktuelnim dešavanjima, kao i temama narednog broja Predatora.Redakcija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track