KATASTROFA U OKLAHOMI: Umreću, nema mi ćerke!

Nevreme opustošilo centralnu Ameriku

KATASTROFA U OKLAHOMI: Umreću, nema mi ćerke!

Planeta -
Očajni otac male Dženei Hornsbi (9) vapi za svojim detetom, koje je nestalo u tornadu u Muru. Mnogo roditelja nada se da će im mališani biti nađeni živi i da će ih ponovo zagrliti

OKLAHOMA SITI - Očajni roditelji čija se deca vode kao nestala mole se da ih spasioci nađu žive u ruševinama. Među 24 mrtvih u stravičnom tornadu, devetoro dece je stradalo u dve srušene osnovne škole, dok se još nekoliko mališana vodi kao nestalo među ukupno 40 ljudi.Potraga- Umreću, nema mi ćerke! Ne znam gde je - vapio je otac Dženei Hornsbi (9), devojčice koja je pohađala osnovnu školu Plaza tauers. On i ostali roditelji okupljeni su u crkvi ujedinjenih metodista Sent Endruz, gde spasioci dovode decu koju pronađu s lakšim povredama pod ruševinama. Roditelji, iako u agoniji, ne gube nadu, već veruju da će njihova deca biti nađena. Nadu im ulivaju primeri onih koji su našli svoje najmilije, poput Dine Volas. Ona i Tonja Šarp sedele su zajedno za stolom kad je u prostoriju ušla Dinina ćerka (16). Devojčica je pohitala ka majci, čvrsto je zagrlila i počela da plače. Međutim, Tonjino dete se nije pojavilo. - Ne znam gde je, a trebalo je da popije lek - izjavila je očajna Tonja.Neki roditelji su se i sami uputili u potragu za svojom decom. Među njima je jedan koji je prešao 17 kilometara da bi našao sina. On ga je zvao telefonom, ali je bio nedostupan. Posle nekoliko sati mališan se javio preko telefona svog drugara da kaže da je dobro.Ostali bez mališana- Bio je to najsrećniji trenutak u mom životu - rekao je otac.Među roditeljima ima i onih kojima je dvoje ili više dece bilo u školi u trenutku rušenja. Jedna od njih je Rene Li, koja je našla sedmogodišnju ćerku, ali sina od devet godina još nije. Međutim, ima i onih koji nisu uspeli da nađu nijedno dete.Inače, u spasavanju preživelih učestvuju stotine ljudi, među kojima i 250 pripadnika američke garde. Među spasiocima su i građani dobrovoljci.

Porodice ostale bez igde ičega
Porodice ostale bez igde ičega

Ronda Krosvajt i spaseni dečak
Ronda Krosvajt i spaseni dečak

Učiteljica heroj telom zaštitila decuUčiteljica heroj Ronda Krosvajt iz osnovne škole Plaza tauers, koja je potpuno uništena u razornom tornadu, telom je zaštitila nekoliko mališana, svojih učenika, i spasla ih stravične smrti. Hrabra žena ostala je pribrana u trenutku dok je oko njih tutnjao snažni kovitlac i uspela da ih odvede u toalet kako bi ih spasla. Iako su plakali i neprestano vrištali da ne žele da umru, ona je uspela da ih umiri i sačuva od tragedije.- Jedan od dečaka stalno je ponavljao: „Volim te, volim te, molim te nemoj da umreš sa mnom“. Bilo je teško u takvoj situaciji zadržati smirenost pred njima. Ali znala sam da to moram da uradim - rekla je Ronda.Kad se tornado smirio, ona je uspela da u ruševinama pronađe izlaz, dozove spasioce i jedno po jedno dete izvede na sigurno.

Foto: Beta/Ap
Foto: Beta/Ap

Stradala porodica s bebomČetvoročlana porodica s bebom od nekoliko meseci stradala je u razornom tornadu, koji je prošao preko njihovog doma i potpuno ga opustošio. Nesrećni ljudi, kad su shvatili šta će se dogoditi, pokušali su da pronađu sklonište u zamrzivaču, ali nisu uspeli da se spasu.Članovi nastradale porodice još nisu imenovani, ali pretpostavlja se da se oni nalaze među prvim žrtvama stravičnog kovitlaca. Naime, on se stvorio za svega nekoliko sekundi, pa mnogi ljudi koji su mu se odmah našli na putu nisu uspeli da izađu iz svojih domova i stignu do skloništa, već su pokušali da pronađu neko alternativno rešenje. Nažalost, mnogi nisu uspeli.

Barak Obama
Barak Obama

Obama: Molimo se za građane OklahomePredsednik SAD Barak Obama potpisao je odluku o proglašenju vanrednog stanja u Oklahomi i obećao neophodnu pomoć.- Danas se molimo za građane Oklahome, koji su doživeli veliku nesreću. Zahvalni smo učiteljima koji su spasavali decu, komšijama koje su priskočile prijateljima u pomoć, kao i lekarima koji brinu o povređenima - rekao je Obama.

Starica pronašla psa, jedinog prijateljaAmerikanka Barbara Garsija, čiji je dom potpuno uništen u tornadu, pronašla je u ruševinama svog jedinog prijatelja, malog psa, za kojeg je bila uverena da je nastradao u ruševinama. Nesrećna starica uplakana je davala intervju jednoj američkoj televiziji i govorila kako je ostala bez svega kad je iznenada snimatelj glasno uzviknuo: „Pas, eno ga pas“. Iza žene na video-snimku vidi se kako se deo grede razrušene kuće pomera, a ispod njega se pomalja glavica psa. Srceparajući trenutak u kojem žena grli svog ljubimca naterao je suze na oči i novinarki i njenim kolegama.- Moje molitve su uslišene. Samo njega sam imala i mislila sam da sam ga izgubila - rekla je kroz suze Garsija.

Ivica Dačić
Ivica Dačić

Dačić: Srbi saosećaju s porodicama žrtavaPremijer Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća američkom predsedniku Baraku Obami povodom velikog broja žrtava i ogromne materijalne štete izazvane jakim tornadom u Oklahomi.- U ime Vlade Srbije i svoje lično ime upućujem vam izraze saučešća i dubokog žaljenja povodom gubitka velikog broja života ljudi, među kojima je bilo mnogo dece. Građani Srbije saosećaju s porodicama nastradalih i celim američkim narodom - naveo je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track