KIJEV: Kličko poziva na generalni štrajk, demonstranti podigli barikade
Foto: AP

Protesti u Ukrajini

KIJEV: Kličko poziva na generalni štrajk, demonstranti podigli barikade

Planeta -
Ako budemo ujedinjeni neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine, poručio je lider UDAR-a, dok je njegov govor bio praćen povicima "u napad" i "samo napred"

KIJEV - Lider ukrajinske opozicije Vitalij Kličko pozvao je u petak ujutro pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinski mediji.

Obraćajući se pristalicama opozicije, okupljenim na Trgu nezavisnosti u Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Kličko jutros je pozvao ljude na generalni štrajk.

"Vlasti se moraju suočiti sa generalnim štrajkom! Ako budemo ujedinjeni neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine", poručio je Kličko, a njegov govor je bio praćen povicima "u napad" i "samo napred".

Opozicioni lideri su demonstrante obavestili o ishodu pregovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Učesnici demonstracija u Ukrajini, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lavovu i Rovnu, podigli su barikade oko tih objekata, prenosi Itar-Tas. Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije.

Demonstranti su ispred zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru zatražili da se ne šalje policija u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština sa ciljem usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.U Kijevu su opozicioni demonstranti podigli novu barikadu u ulici Institutskaja u centru grada, blizu Trga nezavisnosti - Majdana.

Lider stranke Batkivščina u parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade. Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.

Policija nije reagovala na podizanje nove barikade koje je počelo posle objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča.

Demonstranti zauzeli zgradu Ministarstva

Učesnici protesta u Kijevu su zauzeli zgradu Ministarstva za agrarnu politiku u centru grada, objavile su RIA Novosti.Prema informacijama aktivisti pokreta "Zajednička stvar" planiraju da formiraju štab odbrane u zgradi ministarstva koje se nalazi u ulici Krešćatik.Oni su rešili da zauzmu ovu zgradu posle objavljivanja rezultata pregovora ukrajinske opozicije i predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Inače, lider opozicijeje pozvao jutros pristalice na generalni štrajk, dok su demonstranti, koji su juče zauzeli zgrade državne administracije u Lvovu i Rovnu, podigli barikade oko ovih objekata, javljaju ukrajinski mediji.Oni se nadaju da će se tako zaštititi od eventualnih napada policije. Demonstranti su prošetali do zgrada lokalne administracije u Ivano-Frankovsku i Žitomiru, gde traže da se ne šalje policija u Kijev i da se odmah sazovu sastanci regionalnih skupština sa ciljem usvajanja rezolucija o situaciji u zemlji.Obraćajući se pristalicama opozicije, okupljenim na Trgu nezavisnosti u Kijevu, lider stranke UDAR (Ukrajinska demokratska stranka za reforme) Vitalij Kličko jutros je pozvao ljude na generalni štrajk."Vlasti se moraju suočiti sa generalnim štrajkom! Ako budemo ujedinjeni neće moći da nas poraze. Živećemo u novoj Ukrajini već ove godine", poručio je Kličko. Njegov govor je praćen povicima "u napad" i "samo napred".

Opozicioni lideri se obraćaju demonstrantima, obaveštavajući ih o ishodu pregovora sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem. Njihove govore prekidaju povici i žviždanje demonstranata.Opozicioni demonstranti su podigli novu barikadu u ulici Institutskaja u centru Kijeva, blizu Trga nezavisnosti.Lider stranke Batkivščina u parlamentu Arsenij Jecenjuk i lider Slobodarske stranke Oleg Tjagnibok učestvovali su u izgradnji barikade. Očevici kažu da su demonstranti podigli zid visine četiri metra u roku od tri sata.Policija nije reagovala na podizanje nove barikade koje je počelo posle objavljivanja rezultata razgovora između opozicionih lidera i predsednika Viktora Janukoviča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track