Kim Dotkom: I Gugl profitira od piraterije
Foto: Rojters

Osnovao političku partiju

Kim Dotkom: I Gugl profitira od piraterije

Tech -
Moj cilj je da stvaram poslove u IT sektoru tako što ću kreirati pravo okruženje za kompanije da dođu i uspostave svoje operacije na Novom Zelandu

Najpoznatiji IT odmetnik Kim Dotkom je nakon obračuna sa vlastima SAD i Novog Zelanda sa svog multimilionskog imanja u blizini Oklanda lansirao novi servis za razmenu podataka Mega, muzički servis Baboom, a u pauzama igranja igre "Call of Duty" spremio je i muzički album "Good Times" i osnovao političku partiju.

Veliki internet antiheroj je pokušao da objasni šta će značiti njegov upliv u politiku. "Mi smo svi Asanžova deca. Narod je stvorio internet, a stvorio ga je za narod. Narod je taj koji bira one koji su na pozicijama moći. Narod će se probuditi i shvatiti šta se dešava. Kršenje privatnosti, to neće proći nekažnjeno. Ovde na Novom Zelandu imamo izbore u novembru i videćete da će to imati veliki uticaj", kaže Dotkom, koji i dalje vodi borbu protiv izručenja američkim vlastima.

Stranka će zvanično početi da radi 20. januara, dan pre nego što će Dotkom napuniti 40 godina, a tačno na drugu godišnjicu od spektakularne (i nezakonite) racije specijalaca na "Dotkom imanju".

Pomoć u kampanji bivšem vlasniku Megauploada pružaće politički savetnik Džejms Kimer, koji blisko sarađuje i sa nedavno oslobođenim ruskim tajkunom Mihailom Hodorkovskim.

"Moj cilj je da stvaram poslove u IT sektoru tako što ću kreirati pravo okruženje za kompanije da dođu i uspostave svoje operacije na Novom Zelandu. To znači - dobar pravni okvir, precizni zakoni koji umanjuju odgovornost u slučaju postupanja sa dobrom namerom. To znači ne zakoni kakvi postoje u SAD gde morate da pravite 'bekdor' za vladu ako vam ona to traži, a da o tome ne smete posle ni da govorite", kaže Dotkom.

Dotkom, koji neće biti na listi, veruje da će njegova partija iz prvog pokušaja preći cenzus od pet odsto i da će ulaskom u parlament "pokrenuti domino efekat u celom svetu protiv država koje nas kontrolišu i nadgledaju".

Govoreći o optužbama da je jedan od najvećih pirata svih vremena, on kaže da nije ništa veći pirat od velikih internet kompanija.

"Veliki momci, razni Guglovi ovog sveta su oni koji zaista profitiraju od piraterije, a ne plaćaju ni paru izvođačima", kaže Dotkom.

Dotkom smatra da se njegov Megaupload kao servis nije razlikovao nimalo od ostalih etapa na putu korisnik-piratizovani sadržaj, misleći na internet provajdere, data centre, pa čak i Google.

"Svi smo bili ubeđeni da samo pred zakonom bezbedni i da, kao i ostali servisi, ne možemo da snosimo posledice", kaže Dotkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja