Kim Džong UN naredio jačanje nuklearnog arsenala
Foto: Reuters

Neće da se smiri

Kim Džong UN naredio jačanje nuklearnog arsenala

Planeta -
Nuklearne oružane snage "treba da budu proširene i ojačane kvalitativno i kvantitativno dok se ne uspostavi denuklearizacija sveta", navedeno je u izveštaju

PJONGJANG - Severna Koreja poručila je danas da će ojačati svoj nuklearni arsenal, ističući da adut koji ima u atomskom oružju nikada neće zameniti za međunarodnu pomoć.

Zvanična novinska agencija KCNA izvestila je da je na današnjem sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, kojom predsedava lider Kim Džong-un, odlučeno da nuklearno oružje koje ova zemlje poseduje "treba da se učvrsti zakonom".

Nuklearne oružane snage "treba da budu proširene i ojačane kvalitativno i kvantitativno dok se ne uspostavi denuklearizacija sveta", navedeno je u izveštaju.

Pjongjang je, pored toga, odlučio da razvije laki vodeni reaktor u sklopu civilne nuklearne industrije kako bi se smanjila nestašica struje.

Tenzije na Korejskom poluostrvu značajno su se pojačale otkako su UN uvele strože sankcije Pjongjangu zbog nuklearnih i raketnih proba, a Vašington i Seul započeli zajedničke vojne vežbe u toj oblasti.

Severna Koreja juče u subotu 30. marta objavila da je u "stanju rata" sa Južnom Korejom i upozorila Seul i Vašington da će svaka provokacija brzo eskalirati u sveopšti nuklearni sukob.

Severna i Južna Koreja 1953. godine potpisale su sporazum o prekidu vatre u trogodišnjem ratu, ali nikada nisu potpisale mirovni sporazum.

Pjongjang se u aprilu 2009. godine zvanično povukao iz pregovora u okviru kojih su mu bile ponuđene ekonomske i bezbednosne beneficije ukoliko odustane od nuklearnog programa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track