KINEZI NE VERUJU MALEZIJI: Traže još informacija o nestalom avionu
Foto: Reuters

Pad u Indijski okean

KINEZI NE VERUJU MALEZIJI: Traže još informacija o nestalom avionu

Planeta -
Kinesko ministarstvo je izrazilo nadu i da će se nastaviti spasilački napori na otkrivanju aviona

PEKING - Kina je danas zatražila od malezijskih vlasti da joj dostave sve informacije i dokaze u vezi sa nestalim avionom na letu MH 370 pošto je premijer te zemlje saopštio da se letelica sa 239 putnika i članova posade srušila u južnom delu Indijskog okeana.

"Kina je već bila obaveštena od Malezije o ovom saopštenju i poklanjamo mu veliku pažnju", navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju je navedeno i da je zvanični Peking zatražio od Malezije da "i dalje obezbeđuje sve informacije i dokaze o tome kako se došlo do ovog zaključka".

Kinesko ministarstvo je izrazilo nadu i da će se nastaviti spasilački napori na otkrivanju aviona, preneo je Rojters.

Malezijski premijer Nadžib Razak rekao je danas na konferenciji za novinare da se nove analize satelitskih snimaka pokazuju da se malezijski avion Boing 777 srušio u južnom delu Indijskog okeana.

"Na osnovu njihovih novih analiza, "Inmarsat" i britanska službe za istraživanje avionskih nesreća AAIB zaključili su da je avion na letu MH370 leteo duž južnog koridora i da je njegova poslednja pozicija bila usred Indijskog okeana, zapadno od Perta", rekao je Razak.

Malezijski premijer je rekao da je to udaljena lokacija, "daleko od bilo kakvog mogućeg mesta za sletanje", preneo je AP.

"Zato sa dubokom tugom i žaljenjem moram da vas obavestim da je po tim novim podacima, avion sa leta MH370 završio u južom delu Indijskog okeana", rekao je malezijski premijer, ističući da su Inmarsat i AAIB koristili tip analiza koje do sada nisu korišćene ni u jednoj istrazi.

Uoči obraćanja javnosti malezijskog premijera, porodicama nestalih putnika kompanija "Malezija erlajnz" uputila je poruku da je avion "van svake razumne sumnje izgubljen i da niko nije preživeo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track