KINEZI U ŽELEZNICI: Obavljeni razgovori o rekonstrukciji srpskih pruga
Foto: Rojters

Vozićemo 300 na sat

KINEZI U ŽELEZNICI: Obavljeni razgovori o rekonstrukciji srpskih pruga

Društvo -
Kineska delegacija je dobila podatke o stanju pruge Beograd-Subotica, kao i broju putničkih i teretnih vozova koji dnevno saobraćaju ovom prugom

BEOGRAD - Kineska radna grupe za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta i ambasador Kine u Srbiji Džang Vansjuem, posetili su danas "Železnice Srbije".

Generalni direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović goste je upoznao sa projektima rekonstrukcije železničke infrastrukture i nabavkom železničkih vozila, koji su neophodni srpskim železnicama u nekoliko narednih godina.

On je istakao da su dalji pravci rekonstrukcije železničke infrastrukture Koridori 10 i 11, pruga Niš-Dimitrovgrad i pruga Beograd- Novi Sad-Subotica.

Za rekonstrukciju su sredstva delom obezbeđena iz ruskog kredita, a delom iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, istakao je Simonović, navodi se u saopštenju.

Sredstvima ruskog kredita će, kako je rekao, biti modernizovano šest deonica na Koridoru 10, kao i pruga Beograd-Pančevo.

Plan je da se 780 kilometara pruge Koridora 10 kroz Srbiju potpuno rekonstruiše, a da se 300 kilometara laganih vožnji na srpskim prugama smanji ili ukine.

Simović je naveo da se nabavkom 60 novih vozova do 2015. godine, očekuje znatno bolje stanje u putničkom saobraćaju.

On je je dodao da Železnice Srbije očekuju pomoć kineske strane u realizaciji projekta modernizacije pruge od Beograda do Subotice, a da će odluku o tome doneti Vlada srbije.

Rradnu grupu iz Kine za relizaciju projekta železničke pruge Beograd-Budimpešta, predvodio je glavni član Sektora za međunarodnu saradnju Državne nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine Hu Fang.

On je predstavnicima srpskih železnica uputio niz pitanja, o udelu železnice u saobraćaju Srbije, o obimu prevoza putnika i robe na srpskim prugama, o organizaciji železnicei njenom funkcionisanju nakon restrukturiranja.

Kineska delegacija je dobila podatke o stanju pruge Beograd-Subotica, kao i broju putničkih i teretnih vozova koji dnevno saobraćaju ovom prugom.

U saopštenju se navodi da su obe strane ocenile da je sastanak bio veoma korisan za buduću saradnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track