Kiprani sa bankomata mogu da dignu samo 100 evra dnevno

Mera kontrole

Kiprani sa bankomata mogu da dignu samo 100 evra dnevno

Planeta -
Najveća kiparska banka, Narodna banka (Laiki), biće ugašena, što će omogućiti štednju od 4,2 milijarde evra, a male štediše biće zaštićene

NIKOZIJA - Sa bankomata kiparskih banaka sada je moguće podići samo 100 evra dnevno.

To je jedna od mera za kontrolu kapitala koja predstoji Kipru nakon postizanja sporazuma o pomoći ovoj ostrvskoj državi.

Sporazum je postignut rano jutros, kada je kiparski predsednik Nikos Anastasijades pristao na radikalnu restrukturu finansijskog sektora.

Prema uslovima programa pomoći, najveća kiparska banka, Narodna banka (Laiki), biće ugašena, što će omogućiti štednju od 4,2 milijarde evra, a male štediše biće zaštićene.

Banka Kipra će preživeti, ali će njeni depoziti veći od 100.000 evra biti oporezovani. Najveći udarac pretrpeće veliki investitori, budući da ta banka drži lavovski deo ruskih depozita.

Predsednik evrogrupe Jerun Dajselblum je poručio da je period neizvesnosti koji je pogadjao Kipar i evrozonu u poslednjih nekoliko dana završen.

Za uloge iznad 100.000 evra porez 30 odsto

Prema dogovoru Kipra i međunarodnih poverilaca, depoziti veći od 100.000 evra u Kiparskoj banci biće oporezovani stopom od "oko 30 odsto", izjavio je danas portparol kiparske vlade Hristos Stilijanidis. "Porez će biti od oko 30 odsto" na depozite u Kiparskoj banci veće od 100.000 evra, rekao je Stilijandis državnom kiparskom radiju.

Kipar je noćas u Briselu postigao dogovor s predstavnicima Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o paketu pomoći od 10 milijardi evra. U zamenu za pomoć međunarodnih kreditora, Nikozija mora, između ostalog, da smanji bankarski sektor, javlja Beta.

Dogovoreno je da depoziti, u iznosu preko 100.000 evra, u prvoj po veličini banci na Kipru, Kiparskoj banci, budu oporezovani i da se taj novac iskoristiti za povraćaj duga, a da se druga banka na ostrvu, Laiki banka, zatvori.

Parlament Kipra je prošle nedelje odbacio prethodni sporazum sa EU i MMF-om koji je predviđao da se svi ulozi u kiparskim bankama jednokratno oporezuju.

Zahvaljujući dogovoru sa predstavnicima međunarodne kreditorske "trojke" - EU, MMF i Evropske centralne banke, Kipar će izbeći bankrot i eventualno napuštanje evrozone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track