Kirbi: Vašington i cela EU žele Srbiju u Evropi!

Datum što pre

Kirbi: Vašington i cela EU žele Srbiju u Evropi!

Politika -
Moj utisak je da svi žele Srbiju u Evropskoj uniji, ali različite zemlje imaju različite taktike u pristup, poručio ambasador SAD u Srbiji

BEOGRAD - Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da se Vašington zalaže da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, jer je postigla veliki napredak, ali i da će Srbija još godinama morati da nastavi sa delovanjem u procesu pridruživanja.

Kirbi je za Radio Beograd rekao da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU. "Što se tiče toga da neke zemlje imaju drugačiji stav, moj utisak je da svi žele Srbiju u Evropskoj uniji, ali različite zemlje imaju različite taktike u pristup", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da "treba da se uverimo da Srbija istrajava na tom putu na kojem se nalazi i da je ohrabrimo u tome". "Mislim da se svi slažu da je Srbija evropska zemlja i da pripada Evropskoj uniji. Pitanje je samo kako da ostanemo na pravom kursu", naglasio je američki ambasador za Radio Beograd, a prenosi RTS.

On je podsetio da je odluka na liderima 27 zemalja članica EU, ali i da Vašington i sve evropske prestonice sa pažnjom prate pregovore Beograda i Prištine i žele da se uvere da je Srbija istrajna na putu na kojem se nalazi poslednjih meseci. Odnosi Srbije i SAD su, prema njegovoj oceni, značajno unapređeni i napredak koji je Srbija postigla u evrointegracijama, pregovorima sa Prištinom i saradnji sa susedima, dobra je osnova za dalje jačanje saradnje Beograda i Vašingtona.

Na pitanje da li se može očekivati da američki predsednik Barak Obama poseti Srbiju, Kirbi je odgovorio da ne vidi razloga zašto do te posete ne bi došlo. Kako je dodao Kirbi, SAD prate dešavanja i nije isključena mogućnost da Obama dođe u posetu Srbiji, al ne u narednih nekoliko meseci.

"Sve je moguće. Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa američkim potpredsednikom (Džozefom) Bajdenom, a na ustoličenju novog pape sreli su se Nikolić i Bajden. Nadam se da će biti prilike da se ponovo sretnu, možda u Ujedinjenim nacijama, ili da dođe do razmene poseta na najvišem nivou", rekao je Kirbi. Prema njegovim rečima, ima osnova da predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobije zvaničan poziv da poseti SAD.

"Postoje šanse za tu posetu. Nikolić je u poslednje vreme dao nekoliko izjava koje su dobro primljene u regionu, naročito o genocidu u Srebrenici, nova izjava je bila značajno bolja od prethodne", ocenio je Kirbi. On je pozitivno ocenio i što Nikolić ide u Zagreb povodom ulaska Hrvatske u EU, "jer odnosi između dva suseda nisu na nivou kakav bismo očekivali", a ta poseta će, smatra američki ambasador, imati pozitivan uticaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track