Klif: Sledeća tema dijaloga sever

Politika

Sever Kosova kao najveći problem između Beograda i Prištine ne može se rešiti bez diskusije sa Beogradom, rekoa je ambasador Velike Britanije

Kosovska Mitrovica krizni štab

KOSOVSKA MITROVICA - Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jan Klif izjavio da će sever Kosova biti glavna tema razgovora na političkom nivou između Prištine i Beograda.

Klif je gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus izjavio da to ne znači da druga pitanja neće biti razmatrana, ali da je najvažnije pitanje, bez sumnje, sever Kosova kao najveći problem između Beograda i Prištine i da se ovaj problem ne može rešiti bez diskusije sa Beogradom.

Britanski ambasador je takođe kazao da rešenje za sever Kosova treba da bude u okvirima Ahtisarijevog plana, da se moraju iskoristiti njegove prednosti i istakao da se neće razgovarati o statusu Kosova, "koji je poznat".

“Sever Kosova je unutrašnje pitanje Kosova, ali je nemoguće rešiti problem bez diskusije sa Beogradom i Vlada u Prištini zna da je to stav Vlade Velike Britanije,” rekao je britanski ambasador.

On je dodao da je do sada postojao tehnički dijalog i da je sada potreban novi način dijaloga jer se, kako je ocenio, mora rešiti politički problem.
Klif je ocenio da predstojeći dijalog neće biti nimalo lak, “naročito sa novom vladom u Beogradu” ali da je sada prilika da se ide napred, ističući neophodnost da o problemima više razgovaraju Priština i ljudi na severu Kosova.

U septembru se nadam da će biti nastavljen i dijalog o tehničkim pitanjima ali na početku moraju biti implementirani dogovori koji su već postignuti, naročito dogovor o zajedničkom upravljanju granicom, rekao je Klif.

“To jeste komplikovano ali moramo ići dalje, onda će na red doći energetika, telekomunikacije i druga pitanja. Verujem da će biti implementirani dogovori jer Vlada Srbije zna da nema mogućnost napredovanja prema EU bez implementacije dogovora iz Brisela”, rekao je britanski diplomata.

On je dodao da misli da će biti nekoliko prepreka na putu implementacije do sada postignutih dogovora između Prištine i Beograda ali da se nada da će na kraju dogovori biti sprovedeni u delo. Kao moguće prepreke za to, naveo je građane na severu Kosova ali i tehničke probleme.

Klif je podsetio da postoji uslov o "dobrosusedskim odnosima'" koji Beograd ima kada je u pitanju njegovo napredovanje na putu prema EU i da ga je nemoguće ispuniti bez implementacije dogovora o zajedničkoj kontroli granica.

Britanski ambasador na Kosovu naveo je takođe da su veoma važna pitanja poput katastarskih knjiga i dogovor o regionalnoj saradnji i da su medjusobni odnosi Beograda i Prištine ključ za put Srbije prema EU.

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (6)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Bojan

  Bojan

  Nastavice Nikolic gde je Boris stao,dobio je podrsku Brisela za prizna nezavisno Kosovo ispod zita.Eee ludi narode.

  6 Odgovori 
 • Part

  Part

  “Sever Kosova je unutrašnje pitanje Kosova, ali je nemoguće rešiti problem bez diskusije sa Beogradom i Vlada u Prištini zna da je to stav Vlade Velike Britanije,” rekao je britanski ambasador.
  Nepismeni strance,sever Kosova je unutrasnje pitanje Srbije.i samo Srbije.Idi tamo u onu tvoju drzavu,pa resavaj tvoja sporna pitanja kojih imas n ... više a pretek.

  5 Odgovori 
 • Srb/LJub

  Srb/LJub

  Pod vakvim uslovima koje diktiraju Engleska,Amerika i Nemačka ni jedan SRBIN neće u EU.Štose podmuklih Engleza tiče neka rešavaju svoj problem i neka odu sa okupirane teritorije Kosovo.A mi u zajednicu EU nećemo ako je uslov priznanje terorizmom otetog Kosova.Ni Tadić a ni Nikolić ni drugi nesmeju priznati Kosovo jer će biti prokleti od ov ... više og naroda.Muka mi je od Engleza i Amera jer svugde zabadaju nos a Engleski mešetari su ti koji prave virtuelne države i po poitrebi žarišta kada im to zatreba.Ali više nemaju puno kolonija sada to rade kroz globalizaciju ali ni to neće proći.Daleko im kuća.I opet NATO teroristi idite sa okupiranog Kosova a miga možemo sami sačuvati od Albanskih terorista prokletinje jedne.

  2 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Sindjelich 2

  Sindjelich 2

  ...misljenje Britanskog ambasadora je kao i svim koji su bombardovali srbiju, kosovo i metohija je srbija i tako mora ostat, a ako se siptarima ne svidja nek traze dugu drzavu u koju mogu stvoriti svoju republik i stvar je resen.

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Mere fiskalne konsolidacije koje sprovodi naša zemlja daće pozitivne rezultate kao u Grčkoj Tomislav Nikolić, predsednik Srbije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!