Knežević: Mleko je dobro, ostavka nije problem

Knežević: Mleko je dobro, ostavka nije problem

Društvo -
"Mislim da svoj posao radim odgovorno i trudim se najbolji način", kazao je Knežević

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je večeras da u Vladi Srbije ima svog pretpostavljenog, koji može od njega da zatraži podnošenje ostavke, ukoliko oceni da je on kao kao ministar odgovoran za situaciju oko ispravnosti mleka."Nije na pritiscima politikanata da traže ostavku", rekao je Knežević na vanrednoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku, kao što su to, povodom pojave aflatoksina u mleku, tražile neke organizacije za zaštitu potrošača.

Prema rečima ministra poljoprivrede, svako treba da snosi odgovornost za svoj posao. "Mislim da svoj posao radim odgovorno i trudim se najbolji način", kazao je Knežević.

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov izjavila je ranije danas da ministri poljoprivrede i trgovine Goran Knežević i Rasim Ljajić treba da podnesu ostavke jer, kako je rekla, ne poštuju i ne sprovode Zakon o zaštiti potrošača. Povodom pojave aflatoksina u mleku i objavljivanja različitih rezultata kontrola, ona je u izjavi Tanjugu rekla da je time ionako osiromašeni potrošač "sluđen", kao i da će velika šteta biti naneta i proizvođačima kukuruza i mleka. Ona je dodala da će u sredu sve zamerke izneti na sednici Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača.Mleko u Srbiji je bezbedno za upotrebu, zdravlje ljudi nije ugroženo, a sumnjivi uzorci su povučeni iz prometa, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević. On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je veterinarska inspekcija prevenitivno povukla sumnjive uzorke mleka, dok ne stignu konačni rezultati superanalize iz Holandije. Ministar Knežević je rekao da je održao sastanak sa direktorima mlekara i naložio hitnu kontrolu mleka koju oni otkupljuju.

Ministar poljoprivrede je najavio da će biti izvršena i vanredna kontrola stočne hrane, tako da nema razloga za senzaciju i paniku, ocenjujući da je situacija pod kontrolom. Knežević je pred novinarima simbolično popio čašu mleka.

Verbalov: MInistar i njegovi saradnici odgovorni za mleko

Potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov izjavio je da ministar poljoprivrede i njegovi saradnici treba da snose odgovornost zbog toga što nisu izvršili kontrolu mleka i što nisu pravovremeno obavestili javnost o postojanju kancerogenog aflatoksina u mleku.

"Ne samo kao potpredsednik Skupštine Vojvodine, već i kao odgovoran čovek i roditelj maloletne dece pitam ministra šta njegova deca piju i jedu", rekao je Vrebalov novinarima u Novom Sadu.

On je upitao da li je razlog za zakašnelu reakciju Ministarstva poljoprivrede u činjenici da ministar "nije stručan", ili je razlog to što se državni sekretar u Ministarstvu više bavi lovom nego svojim resorom.

"Da li je razlog za nereagovanje neznanje, nestručnost, ili je posredi samo politika. Da li za ministre postavljamo ljude koji su podobni a ne školovani i sposobni?", upitao je Vrebalov.

On je zatražio da se podhitno angažuju stručnjaci koji bi pronašli rešenje kako bi se iz stočne ishrane eliminisao kukuruz koji je zatrovan.

"Sada nadležni moraju sve da učine kako bi smanjili štetu za privredu, a pre svega kako bi zaštitili zdravlje građana, ako već nisu bili u stanju da to na vreme učine, iako su znali da problem postoji još od septembra meseca", rekao je Vrebalov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track