Knežević: U Srbiju nije uvezeno opasno mleko iz Hrvatske

Domaće mleko ispravno

Knežević: U Srbiju nije uvezeno opasno mleko iz Hrvatske

Društvo -
U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je povodom sumnje da je u nekim pakovanjima hrvatskog mleka "dukat" i "vindija" povećana koncentracija kancerogenog sastojka aflatoksina M1, da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske.

"Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina", rekao je Knežević.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačaju nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju.

S obzirom na to da je preko nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza.

Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara. Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergillus.

U Srbiju nije uvožena sporna tunjevina iz Hrvatske

Konzerve tunjevine “Rial”, za koju je u Hrvatskoj utvrđeno da ima visoki nivo histamina, ove godine nisu uvožene u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri “K plus” - lot 11243, koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema, naveli su u ministarstvu.Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje konzervi tunjevine "Rial", koju je trgovačka kompanija "Konzum" uvezla iz Tajlanda, zbog visokog nivoa histamina. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012.Kako su javili iz hrvatskog ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za osobe koje ne podnose histamin i proizvode od ribe, kao i za decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

To nije prvi put da se konzerve tunjevine iz Tajlanda, uglavnom, zbog viška histamina, povlače sa hrvatskog tržišta."Konzum" je saopštio da je počeo da povlači sporni proizvod iz rafova prodavnica.

Hrvatsko mleko povučeno iz Crne Gore

Crnogorsko ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od uvoznika i distributera da iz prodaje povuku pasterizovano mleko "dukat" i "vindi", koje je proizvedeno u Hrvatskoj, javlja Beta. Mleko je povučeno uz ocenu da može da predstavlja rizik za zdravlje potrošaca u Crnoj Gori, jer je u njemu, kako je saopšteno iz ministarstva, utvrđeno prisustvo nekih vrsta toksina u koncentracijama većim od dozvoljenih. Najveći trgovinski lanac u Crnoj Gori "Voli" već je obustavio prodaju mleka ovih firmi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja