Ko je Denis Pušilin, čovek koji se proglasio za šefa Narodne Republike Donjeck
Foto: AP

Misteriozni vođa

Ko je Denis Pušilin, čovek koji se proglasio za šefa Narodne Republike Donjeck

Planeta -
Maltene niko nije čuo za ovog momka, a on je uspeo da se nametne kao vođa

Sa istoka Ukrajine stižu vesti o novim napetostima, ali i izjave izvesnog Denisa Pušilina, ukrajinskog biznismena za kojeg je malo ko čuo, ali on se ipak proglasio za šefa samoproklamovane Republike Donjeck, piše Dojče vele.

Uprkos pozivima i apelima sa Zapada, ali i iz Kijeva i Moskve, na istoku Ukrajine i dalje je napeto. Nema nagoveštaja da će se proruski aktivisti povući. Dogovor iz Ženeve nije impresionira separatiste u Donjecku, Lugansku i Slavjansku.

U međuvremenu se oglasio i izvesni mladić, koji tvrdi da je šef samoproklamovane Narodne Republike Donjeck. Ime mu je Denis Pušilin.

Lider „Republike Donjeck“ traži ostavku vlade u Kjevu. Ukoliko se to ne dogodi, dobrovoljci neće položiti oružje i napustiti okupirane zgrade u pomenutim gradovima na istoku zemlje. „Saglasni smo sa tim da se zgrade moraju osloboditi. Ali pre toga to moraju da učine Jazenjuk i Turčinov, koji nezakonito obavljaju funkcije neposredno nakon državnom udara“, poručuje Pušilin.

Čiji je on čovek? Foto AP
Čiji je on čovek? Foto AP

Antiruski, proukrajniski ili neutralni? Jednostrano? Površno? U nemačkim medijima se o Rusiji izveštava kako kritično, tako i "s razumevanjem" za politiku Moskve. Neutralno izveštavanje o aktuelnoj situaciji nije jednostavno, ali da li to opravdanje?

Mlad, samouveren i nepoznat. 32-godišnji privrednik se od pre par dana predstavlja kao govornik „Republike Donjeck“. Niko pre toga za Pušilina nije čuo. Potpuno nezapaženo prolaze njegove izjave za ukrajinske i ruske medije.

Međutim, čovek sa bradom koji tvrdi da je šef samoproklamovane Republike, nije potpuni anonimus. Pušilin je već pokušao da se profiliše na političkoj sceni Ukrajine. Godine 2012. bio je izbornoj listi partije „Mi imamo cilj“ u kijevskom okrugu, ali mu je poslanička funkcija promakla. I tada je u njegov izborni program obuhvatao razna obećanja ruskoj manjini.

Ipak, o njemu se malo zna. Završio je srednju školu, voli boks i putovanja. Na fejsbuk-profilu Denisa Pušilina okačen je intervju za rusku novinsku agenciju „RIA Novosti“ i mnoštvo ličnih fotografija, uključujući i par u kupaćem kostimu. Ne deluje da ima puno sledbenika na društvenim mrežama. Njegovi „postovi“ imaju svega par „lajkova“.

Retko ko među pro-ruskim aktivistima zna za njega. Neke je čak uspeo da iziritira. „Nikada ranije nisam čuo za njega. Ne znam ni odakle dolazi“, kaže jedan pripadnik dobrovoljačkih snaga, koji brani barikade, koji želi da ostane anoniman. On se u narodu predstavlja kao pouzdan partner za razgovore, ali on je nije preterano bitan, jer lider pro-ruskih aktivista ne postoji, dodaje ovaj mladić.

Izgleda da i ukrajinski politolozi imaju slično mišljenje. Volodimir Kipenj je šef Instituta za društvene studije u Donjecku. „Takvi ljudi nisu preterano zanimljivi kao ličnosti. Njihova funkcija je samo da šire određene informacije“, kaže Kipenj. Za njega je Pušilin obična „marioneta“ sa ciljem da doprinese destabilizaciji regiona. Pri tome, on je predstavlja neku vrstu zaklona za one, koji nisu tako smeli da nastupaju u javnosti i iznose informacije sa rizičnim posledicama.

Voli boks Foto Facebook
Voli boks Foto Facebook

Ali njegov zadatak nije bezopasan. Početkom marta se sa sličnim izjavama u medijima pojavljivao „narodni guverner“ Pavel Gubarev. Par dana kasnije ukrajinske snage bezbednosti SBU, uhapsile su 31-godišnjeg studenta istorije. Privođenje je obrazloženo sprečavanjem „nasilnog napada na državne institucije i zavera, koje mogu da naruše teritorijalni integritet Ukrajine“. Gubarev je, prema nepotvrđenim informacijama i dalje u zatvoru, u Kijevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja