Kokan Mladenović: Komedija o državi koja rasprodaje pamet!

Novo čitanje klasika „Dr“ kao mjuzikla

Kokan Mladenović: Komedija o državi koja rasprodaje pamet!

Pop kultura -
Vrhunski Da bi se kvalitetno uradila ovako značajna predstava, spojile su se dve kuće, Narodno pozorište Sombor i Kruševačko pozorište, ističe reditelj Kokan Mladenović

Raspevano i drugačije!Mjuzikl „Doktor“, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, u nedelju će premijerno biti izveden u Kruševačkom pozorištu. Dobitnik prošlogodišnje Sterijine nagrade u novoj predstavi je okupio glumce iz Sombora i Kruševca.Bolna istina- Obeležavajući jubilej, 150 godina od rođenja Branislava Nušića, odlučili smo se za njegovu komediju koja je manje igrana, a koja je, kao i većina njegovih dela, i danas aktuelna. Da bi se što kvalitetnije i bolje uradila ovako značajna predstava, spojile su se dve značajne kuće, vodeće pozorište u Vojvodini, Narodno pozorište Sombor, i vodeće u centralnoj Srbiji, Kruševačko pozorište - kaže Mladenović.

Baš se potrudio... Kokan Mladenović
Baš se potrudio... Kokan Mladenović

Nušićeva komedija „Dr“ svojim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom, koji će, uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavljati ne samo zanimljiv pozorišni događaj već i žestok obračun s devijacijama našeg vremena.- Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića: „Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!“ Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici prepliću se u ovoj mreži polusveta, čineći je aktuelnijom nego ikad. Bez pozitivnog junakaNušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kojem mi živimo, upravo je takvo - bez pozitivnog junaka. U takvom vremenu pokušaćemo da, ne izneveravajući Nušićev humor ni satirički potencijal komada, progovorimo o današnjoj Srbiji, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet - zaključuje reditelj.(LJ. R.)

Zanimljiva scenografja, maske i kostimi... Mjuzikl „Dr“
Zanimljiva scenografja, maske i kostimi... Mjuzikl „Dr“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track