Komersant: Kosovo izgubljeno, Putin u Beograd na jesen
Foto: Zoran Šaponjić

Komersant: Kosovo izgubljeno, Putin u Beograd na jesen

Politika -
Evropa nije zabrinuta zbog dolaska socijalista i umerenih nacionalista na vlast, jer očekuje da će upravo oni učiniti to što nisu mogle ili nisu želele demokrate - da ustanove normalne odnose sa Kosovom

MOSKVA - Od nove vlasti u Srbiji Evropa i SAD očekuju pre svega normalizaciju odnosa sa Kosovom, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

Evropa nije zabrinuta zbog dolaska socijalista i umerenih nacionalista na vlast, jer očekuje da će upravo oni učiniti to što nisu mogle ili nisu želele demokrate - da ustanove normalne odnose sa Kosovom, ocenjuje list i dodaje da tada i zbližavanje Srbije sa Rusijom neće izazvati nervozu na Zapadu.

List ukazuje da je uoči formiranja nove koalicije Beograd posetio pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon, koji je izneo ključni zahtev - likvidaciju srpskih struktura vlasti na severu Kosova, otvaranje predstavništva Srbije na Kosovu i susret predsednika Srbije i Kosova.

Realizacija tih zahteva označavala bi normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, makar i bez uzajamnog priznavanja, a nove srpske vlasti su izgleda na to spremne, piše Komersant i ocenjuje da su, sudeći po izjavama predsednika Tomislava Nikolića, nove vlasti izgleda već pristupile realizaciji tog plana.

"Tako otvorena priznanja da je Kosovo faktički već izgubljeno, niko od srpskih rukovodioca do sada nije davao. Sada o tome govori predsednik, koji je čak nacionalista. To će pomoći mnogim Srbima da poveruju u neutešnu dijagnozu. Posle toga će se sve što mogu da preduzmu vlasti u Beogradu za Kosovo, odnosno za preostale Srbe na Kosovu, smatrati kao veliki uspeh", ocenjuje list.

Komersant dodaje da pored toga, srpski predsednik namerava da učini to tako kao da je to opštenacionalni konsenzus, pošto je predložio da sve političke snage izrade usaglašenu poziciju o Kosovu. List zaključuje da će u tom slučaju odgovornost vlasti za konačni ishod biti ublažena. Normalizacija odnosa sa Kosovom ukinuće ključnu prepreku za integraciju Srbije u EU, a sa druge strane, teško da će pokvariti odnose Beograda i Moskve, koja je više puta stavila do znanja da će podržati bilo koju njegovu poziciju o Kosovu. Ovo drugo je za Beograd veoma važno, jer saradnji sa Rusijom, nove srpske vlasti daju poseban značaj, dodaje list.

Komersant piše, pozivajući se na izvore bliske Gaspromu, da su u Beogradu očekivali dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina odmah posle formiranja nove srpske vlade. Ali, pošto se taj proces otegao, ruskog predsednika očekuju na jesen, kada, uzgred, treba da počne izgradnja Južnog toka, navodi dnevnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track