KOMPANIJE ŠALJU POMOĆ: Kompanija Procter&Gamble donira svoje proizvode ugroženima
Foto: Tanjug

Odazvali se

KOMPANIJE ŠALJU POMOĆ: Kompanija Procter&Gamble donira svoje proizvode ugroženima

Srbija -
Brojne kompanije, organizacije, i pojedinci nastavljaju da šalju pomoć svojim donacijima ugroženim ljudima od poplava. Predrag Marić: Rasporedićemo pomoć

Načelnik Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić zahvalio se velikom broju kompanija koje učestvuju u pružanju pomoći i istakao da će se u toku dana organizovati na način da pomoć od preduzeća i privrednih društava stigne tamo gde je najpotrebnija.

Marić je rekao da, prema informacijama koje ima od nadležnih, neće biti restrikcija. Takođe je dodao da građani ne prave paniku, da je situacija stabilna, i da nema potreba za gomilanjem namirnica i sličnim.

Ministar privrede Dušan Vujović apelovao na sva preduzeća i preduzetnike da pomognu ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije.

Kompanija Procter&Gamble donira svoje proizvode ugroženima

Kompanija Procter&Gamble donirala je higijenske proizvode kako bi pomogla porodicama koje su evakuisane iz svojih domova.

"Već u prvim danima poplava, P&G je u saradnji sa svojim distributerom, kompanijom Nelt, donirao 10.000 pelena. Danas kompanija P&G, uz logističku pomoć Nelt-a, uručila je Crvenom krstu Srbije još higijenskih proizvoda", navodi se u saopštenju ove kompanije.

"Nažalost, poplave su ostavile mnoge ljude u Srbiji bez doma, neophodnih uslova za život i osnovnih sredstava za održavanje lične higijene.Nadamo se da ćemo ovom donacijom barem malo pomoći onima kojima je najteže i doneti nadu u bolje sutra", izjavila je Cornelia Sofronie, predstavnica kompanije P&G.

U ovoj kompaniji napominju da je pored navedenog, P&G Duracell donirao preko 15.000 baterija prihvatnim centrima Crvenog krsta. Ukupna vrednost današnje donacije, kako je navedeno, procenjuje se na približnu vrednost od 90.000 američkih dolara.

Pomoć Tojote Krupnju u vrednosti 500.000 dinara

Kompanija Tojota Srbija će sutra dostaviti sredstva za ličnu higijenu i proizvode za dezinfekciju i čišćenje, u vrednosti od 500.000 dinara, Crvenom krstu opštine Krupanj.

U tok kompaniji navode da žele da daju svoj dorpinos da se posledice poplava što pre prevaziđu i omogući što brži povratak kućama ljudima koji su morali da ih napuste.

Tojota će svojim vozilima i uz pomoć Nacionalne vozačke akademije, NAVAK, robu dostaviti direktno u magacin Crvenog krsta Krupanj, a konvoj će krenuti sutra ujutro iz Tojotinog centra u Novom Beogradu.

Tigar donirano više od 17.000 pari čizama za spasioce

Kompanija "Tigar" ad, samostalno ali i zajedno sa svojim brojnim partnerima, donirala je spasicima više od 27.000 pari čizama.

"Usled vanredne situacije u Srbiji izazvane poplavama nezapamćenih u poslednjih 120 godina, Tigar a.d. i poslovni partneri Tigra prepoznali su potrebu o neophodnosti donacije adekvatne obuće, hrabrim ljudima koji su na terenu i koji bez predaha već danima pomažu ugroženom stanovništvu", saopšteno je iz Tigra.

Tigar je od početka vanredne situacije u danonoćnom kontaktu sa nadležnim organima Republike Srbije. Snabdevanje čizama je pre svega išlo ka spasiocima, Sektoru za vanredne situacije, MUP-u Srbije i ka Vojsci Srbije.

NLB banka uplatila jedan milion dinara za poplavljene

NLB banka Beograd uputila je danas interventnu pomoć u iznosu od 1.000.000 dinara na namenski dinarski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava, saopšteno je iz te banke.

Izvršni odbor NLB banke je takođe odlučio da svim građanima koji žele da pomognu i novac uplate na namenski račun Vlade Srbije 840-3546721-89, ne naplaćuje proviziju.

Isto tako, neće biti naplaćena provizija na ime uplata i prenosa sredstava na namenske, bilo dinarske, bilo devizne račune, dodaje se u saopštenju i objašnjava da je reč o namenskim računima koje će objaviti Narodna Banka Srbije.

Troškovi otvaranja novih računa sa posebnom namenom za pomoć ugroženima i troškovi upravljanja ovim računima, takođe neće biti naplaćivani.

Zaposleni NLB banke, navodi se dalje, prikupljaju pomoć u robi i novcu za sve ugrožene stanovnike poplavama, a neće biti zaboravljeni ni zaposleni u toj banci koje je zadesila katastrofa za koje će biti odvojena određena pomoć.

NLB Banka će ispoštovati i preporuku NBS da u do 31. avgusta pravnim i fizičkim licima sa ugroženih područja zameni oštećene novčanice bez naknade.

Telekom Austrija Grupa donirala Srbiji 30.000 evra

Telekom Austrija Grupa danas je donirala 60.000 evra za pomoć ugroženima od poplava u regionu, od čega je za Srbiju odvojeno 30.000 evra i taj iznos je uplaćen na račun republičke Vlade, saopštio je domaći operater Vip mobajl, koji je član te austrijske grupacije.

U saradnji sa Ambasadom Srbije u Beču, mobilni operater A1 Telekom Austrija će u toku dana aktivirati humanitarni SMS broj za donacije srpske dijaspore i drugih stanovnika Austrije koji žele da podrže ugroženo stanovništvo u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Vip mobajl je ranije donirao pet miliona dinara na namenski račun Vlade Srbije, a ukupna vrednost dosadašnje Vipove solidarne pomoći, u vidu novčanih sredstava, mobilnih uređaja, internet opreme za nacionalne i lokalne štabove, Crveni krst, kolektivne centre za smeštaj postradalih i besplatnih minuta/GB za korisnike iz kriznih područja, premašuje 195 miliona dinara.

Vip korisnici su do sada poslali 280.777 poruka na humanitarni broj 1003 prikupivši tako više od 28 miliona dinara za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima i za sanaciju štete, navodi se u saopštenju.

Orion Telekom do sada u novcu, hrani i uslugama donirao više od dva miliona dinara

Kompanija Orion telekom od prvog dana aktivno učestvije na svim primarnim zadacima koji se tiču održavanja infrastrukture i servisa, kao i onih u skladu sa apelom Vlade Republike Srbije, u delu pomoći i brige za građane u ugroženim područjima.

Kompanija je do sada donirala: Dva vozila sa vodom, hranom, hranom za bebe, uplaćeno je na namenski račun Vlade republike Srbije dodatnih milion dinara za pomoć ugroženom stanovništvu, pomoć prihvatnim centrima u obezbeđivanju besplatne WiFi zona i besplatnih humanitarnih javnih telefonskih linija – Centrala Crvenog krsta u Siminoj 19, Prihvatni centar Sajam i Prihvatni centar “Hala FMP” .

Pomoći zaposlenima u Orion telekomu koji su direktno bili pogođeni poplavama – uplaćeno na račun zaposlenih 350,000 dinara.

Kompanija Orion telekom je svojim vozilima učestvovala u transportu prikupljenih donacija i pomoći do centara za prihvat donacija i stavila na raspolaganje za dalje potrebe.

U toku su opsežne pripreme za nabavku neophodne opreme, hrane, vode za dobrovoljne timove Orion telekoma koji će tokom vikenda biti stavljeni na raspolaganje nadležnim organima za poslove sanacije terena.

U skladu sa aktuelnom situacijom, Orion telekom je po hitnom postupku, aktivirao odgovarajuće procedure prema usvojenom ISO 22301 standardu (plan kontinuiteta poslovanja), a to su: Analiza situacije, stanje infrastrukture i servisa, procena rizika, organizacija svih resursa i komunikacija u skladu sa definisanim mogućim scenarijima, odnosno, osposobljavanje infrastrukture i servisa, vraćanju u punu funkcionalnost i interkonekciju ka drugim telekomunikacionim operatorima.

Do juče je vraćeno u punu funkcionalnost 97% infrastrukture i baznih stanica, osim stanice u užem centru Obrenovca, Požege i Galovice.

Kompanija Silbo za ugrožene u poplavama donirala 12 tona hrane!

Trgovinska kompanija Silbo donirala je danas 12 tona hrane namenjene ugroženima u poplavama širom Srbije. Reč je o donaciji u iznosu od pet miliona dinara, koja obuhvata konzerviranu hranu, testenine, i ostale proizvode. Ovo je prva isporuka kompanije Silbo, a u planu su još dve u narednom periodu."Prateći situaciju na terenu, pripremili smo 12 tona hrane. Uložićemo maksimalne napore da u saradnji sa državnim institucijama nastavimo sa isporukama i pomognemo ljudima u nevolji. Koristimo ovu priliku da apelujemo i na sve druge - pojedince i kompanije, da se odazovu i pomognu, sada, kada je humanost naš najveći saveznik u borbi sa strašnim posledicama poplava koje su zadesile građane Srbije", ističu u kompaniji Silbo.Kompanije Simens (Beč) apelovala je na zaposlene da uplate novčane priloge na koje će oni za svaki evro dodati još jedan.

Koncern Simens (Siemens), koji iz Beča upravlja poslovanjem u 19 država srednje, jugoistočne i istočne Evrope, pozvao je svoje zaposlene u ovim zemljama da uplate dobrovoljne novčane priloge. Za svaki evro koji do kraja ovog juna uplate zaposleni Simensa, koncern će dodati još jedan svoj evro.

Takođe, zaposleni Simensa u Srbiji, BiH i Hrvatskoj koji žele direktno da pomognu u uklanjanju posledica poplave, dobiće slobodne dane.

"Naš kadar ima veliko tehničko znanje i njihova kompetentnost treba da bude iskorišćena i na ovaj način", kažu u bečkoj upravi Simensa.

Novmatik donirao 100.000 evra

Austrijski koncern Novomatik (Novomatic), svetski poznat po automatima za igru, pomaže sa 100.000 evra.

"Naš zadatak je da pomognemo“, kaže generalni direktor Franc Volfart (Franz Wohlfahrt).

Henkel donirao robu u vrednosti od 150.000 evra

Nemački hemijski gigant Henkel, koncern koji svojim poslovima u ovom delu Evrope, uključujući Balkan, upravlja iz Beča, ima svoja preduzeća u zemljama pogođenim poplavom.

"Naša preduzeća pomažu na licu mesta, u prvom redu proizvodima“, kaže portparolka Henkela u Beču. Preduzećekoje proizvodi razne higijenske potrepštine poslalo je iz Beča u Srbiju, BiH i Hrvatsku, preko austrijskog Karitasa, svoje proizvode u vrednosti od 150.000 evra, saznaje Kurir u Henkelu.

Sloga donirala 25 frižidera I 25 grejnih tela za opštinu Krupanj

Povodom vanredne situacije u našoj zemlji, Sindikat smenskih i proizvodnih radnika “Sloga” Azotare Pančevo, članice Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, sutra će urućiti materijalnu pomoć predsedniku Opštine Krupanj od 25 frižidera i 25grejnih tela za kuvanje i spremanje hrane u vrednosti od 500.000 dinara, novca od članarine sindikata.

Kamioni sa robom će krenuti sutra, 23. maja u 8 sati iz Pančeva, ispred pančevačke Azotare, a prijem se očekuje oko 12 sati ispred zgrade Opštine Krupanj gde će biti preuzeta od strane Radeta Grujića, predsednika opštine i šefa Kriznog štaba.

Kupovina frižidera i električnih grejnih tela je obezbeđena od našeg novca iz članarine, u cilju pomoći najugroženijima u poplavljenom krupanjskom području koji su ostali gotovo bez ičega i kojima je sada najpotrebnija pomoć, kako bi mogli da spremaju obroke i sačuvaju je od predstojećih vrućina, kazao je Aleksandar Božić, predsednikSindikata smenskih i proizvodnih radnika “Sloga” Azotare Pančevo.

On je ujedno pozvao i ostale sindikate u Srbiji na slogu i solidarnost i da se odazovu ovakvim humanitarnim akcijama u pružanju konkretne pomoći najugroženijim stanovnicima koji su ostali bez ičega u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Srbiju.Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su od početka u potpunosti posvećeni podršci svom narodu u ovim teškim trenucima i nastaviće da obezbeđuju pomoć zajedno sa ostalim članicama Sloge širom Srbije.Pored navedene podrške, Sloga je od početka do sada u saradnji sa svojim sindikatima donirala veću količinu flaširane vode, konzervirane hrane, hrane za bebe i sredstva za higijenu koja je distribuirana do prihvatnih centara i najugroženijih područja u Srbiji, a planira da se u budućnosti prikupi veća pomoć u raznom građevinskom i drugommaterijalu i neophodnoj tehnici.

Fruktal donirao tri šlepera proizvoda

Slovenačka kompanija Fruktal (Fructal) poslala je danas tri šlepera proizvoda najugroženijim područjima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini."Danas su put Srbije iz Fruktal fabrike u Makedoniji, krenula dva šlepera sokova, upućena Republičkom kriznom štabu u Srbiji a pomoć u vidu jednog šlepera sokova i hrane za bebe za najugroženije na teritoriji BiH stići će tokom dana Crvenom Krstu Tuzlanskog kantona, iz Fruktal fabrike u Sloveniji", navodi se u saopštenju te kompanije.Fruktal će, kako se dodaje, nastaviti sa podrškom i praćenjem daljeg razvoja situacije sa poplavama u regionu i pružanjem pomoći za najugroženije stanovništvo.Do sada su kompanije Nektar i Fruktal donirale 100.000 eura vrednosti svojih proizvoda. Pored toga, svi zaposleni u tim kompanijama nastaviće da pružaju pomoć žrtvama poplava donacijama novčanih i neophodnih robnih sredstva za život: odeće, obuće, hrane i ostalih namirnica, a po potrebi, uključivaće se i kao volonteri kako bi pružili pomoć pogođenim gradovima, navodi se u saopštenju.Svi brendovi kompanija Nektar i Fruktal preko svojih zvaničnih Facebook stranica aktivno pozivaju sve fanove i potrošače da se pridruže akciji pokrenutoj u cilju podrške žrtvama poplava.

Industrija Matijević do sada donirala više od 5.000.000 dinara

Industrija mesa Matijevic iz Novog Sada nastavlja sa pružanjem pomoći ugroženim građanima sa poplavljenih područja . Danas je u saradnji sa MUP –om Srbije u Obrenovac upućen kamion pomoći sa 59. 520 komada konzervi paštete, vrednosti 2. 023. 000 dinara, a donacija IM Matijević do sada je preko 5 000 000 dinara .

Swisslion Takovo organizuje akciju "solidarnosti"

Poslovni sistem "Swisslion Takovo", u svojim maloprodajnim objektima "Slatka kuća", organizuje akciju "SOLIDARNOSTI". Proizvodadi poslovnog sistema "Swisslion Takovo", odrekli su se zarade i snizili cene svojih proizvoda, kako bi isti bili pristupačniji svim stanovnicima, a posebno poplavom ugroženim područjima Republike Srbije.

Saga i New Frontier Group pomažu sanaciju poplavljenih područja

U želji da pomogne sanaciju poplavljenih područja, Saga je donirala 1,2 miliona dinara u Srbiji i 3.000 konvertibilnih maraka u Republici Srpskoj. Predsednik kompanije New Frontier Group (NFG), u čijem sastavu posluje Saga, Branislav Vujović, lično će donirati dodatnih milion dinara kao pomoć nastradalima.

NFG, koju čine 23 kompanije članice, pozvala je više od 1800 svojih zaposlenih u 17 zemalja, da se uključe u akciju pomoći ugroženom stanovništvu, prikupljajući novčana sredstva. Grupacija će duplirati prikupljeni iznos i donirati za nastradale u poplavama.

Akcija prikupljanja novca na ličnom osnovu i organizovano u okviru kompanije Saga, sprovodiće se kontinuirano do kraja godine.

Kompanija Bimilk iz Makedonije donirala je 5 tona sokova za ugrožene u Srbiji i Bosni

Kompanija Bimilk,koja posluje u okviru Imleka i Danube Foods Grupe, priključila se humanitarnim akcijama za pomoć ugroženima u poplavama na području Srbije i Bosne Hercegovine. Bimilk je preko Crvenog krsta Republike Makedonije poslao 19.000 pakovanja, odnosno 5 tona svojih sokova Bifrui ka ugroženim područjima.Posle vesti o prirodnoj katastrofi koja je pogodila region, a u skladu sa apelima Crvenog krsta da je ugroženom stanovništvu trenutno najpotrebnija pomoć u vidu hrane, Bimilk je uputio donaciju od 5 tona svojih prirodnih voćnih sokova Bifruit.Kompanija Bimilk će nastaviti da prati situaciju u poplavljenim područjima i da odgovara na apele humanitarnih organizacija kako bi pomogla da se lakše prevaziđe ova teška humanitarna katastrofa.

Kompanija Nectar poslala šleper sokova i marmelada ugroženima

Kompanija Nectar poslala je šleper sokova i marmelada Republičkom kriznom štabu, odakle će se pomoć distribuirati dalje do najugroženijih područja pogođenih poplavama u Srbiji. Donirana je količina od 22.000 Nectar baby kašica u vrednosti od 1.900.000 dinara, koja se nalazi u kulturnom centru REX, Jevrejska 16 u Beogradu. Aplelujemo na sve centre da se jave u kulturni centar REKS (Jevrejska 16) radi preuzimanja pomoći u hrani za bebe.

Kompanija Samsung Electronics donirala 50.000 evra Vladi Republike Srbije

Kompanija Samsung Electronics uplatila je 5,787,720 miliona dinara (50.000 evra) na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama na teritoriji U narednom periodu, kompanija Samsung će u dogovoru sa Crvenim krstom Srbije obezbediti neophodne kućne uređaje za prihvatne centre.

Delta Sport će Crvenom krstu i prihvatnim centrima donirati odeću, obuću i veš u ukupnoj vrednosti od 145.000 evra. Pripremljeno je doniranje 20.600 komada veša, 4.100 pari papuča i 4000 majica. Prihvatnom centru na Bežanijskoj kosi donirano je 173 komada posteljine. U Mali Zvornik upućen kamion sa 7.560 litara vode Aqua Gala. Napredak AD iz Stare Pazove (u sastavu Delta Agrara) uputio je pomoć u stočnoj hrani farmi Dragan Marković u Obrenovcu. Pošiljku čini 10 tona sojinog zrna. Sa ovim donacijama, do sada upućena pomoć Delta Holdinga stanovništvu Srbije ugroženom poplavama dostigla je 250.000 evra. Ta suma biće uvećana za iznos jednodnevne zarade svih zaposlenih. Humanitarne aktivnosti nastavljaju se i narednih dana.

Kompanija Centro Štampa Holding (MOJ KIOSK Stampa, Centrosinergija, Centrologistika) izdvojila je pomoć ugroženim u poplavama u iznosu od 2 miliona dinara. Milion dinara novčanih sredstava namenski je upotrebljeno za kupovinu džakova koji su trenutno najpotrebniji i drugi deo donacije u vrednosti od milion dinara odnosi se na donaciju u proizvodima. Osim novčane i robne donacije, ova kompanija je ustupila svoja vozila za prevoz humanitarne pomoći. Neophodna pomoć u vidu odeće, namirnica i novčanih sredstava stiže i od zaposlenih u Centro Štampa Holdingu. Donirani proizvodi sukcesivno se dostavljaju najugroženijim licima koja su najviše pogođena ovom vanrednom situacijom u saradnji sa Gradskom skupštinom, MUP-om, Ministarstvom privrede, Crvenim krstom i drugim institucijama i organizacijama. Kompanija Centro Štampa Holding aktivno nastavlja da daje svoj doprinos sanaciji posledica vanredne situacije koja je nastala usled obilnih padavina i apeluje na ostale kompanije u Srbiji da se priključe humanitarnoj akciji.

Televizija Bor donira Crvenom krstu u Boru 200 kilograma hrane u vrednosti od 105.000 dinara

Regionalna TV Bor je među prvim preduzećima u Boru koje je Povereništvu Crvenog krsta uputilo humanitarnu pomoć u hrani koja je namenjena unesrećenom stanovništvu stradalom u poplavi . Reč je o donaciji vrednoj 105.000 dinara , koju je ovo javno preduzeće izdvojilo iz sopstvenih sredstava.

"Ovog trenutka je unesrećenom stanovništvu najpotrebnija hrana i sredstva za higijenu i mi smo obezbedili 200 kilograma konzervi, gotovih jela , mesnih narezaka i pašteta. Sa ovom praksom ćemo nastaviti i u narednom periodu. Osim toga zaposleni u Regionalnoj televiziji Bor su izdvojili za unesrećeno stanovništvo i jednodnevnu zaradu , pa ćemo za desetak dana uputiti Crvenom krstu novu humanitarnu pomoć. Voleo bih da i zaposleni u ostalim javnim preduzećima u Boru krenu našim stopama i da izdvoje jednu zaradu i da na taj način pomognu stanovništvu sa poplavljenih područja“, rekao je Vladan Novović, direktor Regionalne TV Bor. Dejan Stojčić, poverenik Crvenog krsta u Boru se zahvalio na vrednoj donaciji Regionalnoj TV Bor i direktoru ovog javnog preduzeća Vladanu Novoviću, koji je obišao prostorije Crvenog krsta u Boru i najavio nove donacije u narednom periodu.

"Iz Bora je ukupno otpremljeno 10 tona robe , jedan šleper je otišao za Kosjerić , a drugi u Svilajnac. Zahvaljujem se i građanima na humanosti i apelujem da je sada najpotrebnija pomoć u hrani, vodi i sredstvima za higijenu“, kaže Dejan Stojčić,poverenik Crvenog krsta u Boru Regionalna TV Bor će i dalje pratiti i izveštavati građane o ugroženim područjima i nastojati da permanentno upućuje humanitarnu pomoć unesrećenom stanovništvu.

Kompanija Veropoulos donira 600.000 dinara Vladi Srbije

Rukovodstvo kompanije Veropoulos donelo je odluku da uplati jednokratnu novčanu donaciju u iznosu od 600.000 dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti kao i donaciju u robi vrednosti od 300.000 dinara koja je dostavljena Sektoru za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Takođe, zbog ozbiljnosti situacije u zemlji od sutra, 21.maja kompanija Veropoulos će organizovati prikupljačku akciju pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, gospodina Tomislava Nikolića i u saradnji sa Crvenim krstom Beograda.

Potrošači će moći svakog dana u periodu od 7.30 do 22 sata, u svim objektima Super Vero u Beogradu da doniraju novac u kutije Crvenog krsta ili da prilikom kupovine doniraju neki od potrebnih artikala. Na info pultovima potrošači će moći da dobiju precizne informacije koje su stvari, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi neophodni u prihvatnim centrima. Prikupljačka akcija će trajati dok god to bude bilo potrebno.

Plakat za prikupljačku akciju u Super Veru uradili su mališani iz Prihvatilišta za decu-Beograd. Koka-Kola donira pola miliona evra pomoći poplavljenim područjima

Povodom vanredne situacije u našoj zemlji, Coca-Cola Sistem u Srbiji u ovom trenutku obezbeđuje 500.000 evra kroz udružene napore zaposlenih i kompanija članica Coca-Cola Sistema širom sveta.

Početna sredstva se obezbeđuju dobrovoljnim donacijama zaposlenih, otkazivanjem i preusmeravanjem budžeta reklamnih kampanja i promotivnih aktivnosti svih brendova do daljnjeg kao i podršci ostalih kompanija članica Coca-Cola Sistema.

Sredstva će biti usmerena Crvenom krstu i Vladi Republike Srbije u cilju pomoći ugroženima u Coca-Cola Sistem u potpunosti je posvećen podršci Srbiji u ovim teškim trenucima i nastaviće da obezbeđuje pomoć zajedno sa ostalim članicama Coca-Cola Sistema širom sveta.

Pored navedene finansijske podrške, Coca-Cola Sistem u Srbiji je do sada u saradnji sa Crvenim krstom Srbije donirao 85.000 litara vode Rose koja je distribuirana do najugroženijih područja. Takođe, upućena je pomoć u konzerviranoj hrani Centru za integraciju mladih i Svratištu za decu ulice.

Volonteri Coca-Cola Sistema u Srbiji do sada su bili angažovani više od 2.000 sati tokom kojih su pomagali svojim znanjem i iskustvom iz oblasti organizacije i komunikacija u formiranju info centra Crvenog krsta Beograd i obezbedjivanju tehničke opreme i ljudstva da se ubrza evidentiranje evakuisanih lica. Takodje su i bili aktivni u akcijama koje se organizuju širom zemlje, kao što su potpore brana, aktivnosti u formiranju prihvatnih i evakuacionih centara. Volonteri su i dalje u stalnoj koordinaciji sa Crvenim krstom Srbije i nadležnim službama i pružaju svu potrebnu podršku.

Uniqa osiguranje donira milion dinara

UNIQA osiguranje je stavila na maksimalno raspolaganje liniju Kontakt centra: 011/20 24 100, koja je građanima dostupna 24h, putem koje je moguće prijaviti nastale štete od poplave i dobiti sve neophodne informacije o preduzimanju mera za smanjenje obima nastale štete.

Zaposleni kompanije UNIQA su se prethodnih dana priključili volonterskim akcijama pomoći i donirali neophodna sredstva prihvatnim centrima.

Pored toga, u cilju pomoći ugroženom stanovništvu, kompanija UNIQA će u okviru Teletona koji RTS organizuje 25. maja, donirati 1.000.000 dinara, što je samo jedna u nizu donacija koje će uslediti kako bi ugroženi ljudi mogli da se vrate u svoje oštećene domove.

Novčanu pomoć uputila je i UNIQA Crna Gora, a očekuje se i pomoć ostalih zemalja koje posluju u okviru UNIQA grupe na 19 tržišta Evrope.

UNIQA potvrđuje da će svim svojim osiguranicima, koji u polisama imaju osiguranje od poplava, šteta biti isplaćena u najkraćem roku i u skladu sa ugovorenim obavezama.

Za sve kojima je naneta šteta manjeg obima, dovoljno je da nakon prijave štete poslati fotografije na osnovu kojih će naknada biti isplaćena u ekspresnom roku, dok za štete većih razmera, procenitelji UNIQA osiguranja izlaze na teren u najkraćem mogućem roku.

UNIQA osiguranje, kao i mnogo puta do sada kada je pomoć i podrška najpotrebnija, stavljajući interese klijenta, zaštitu njihovih života i imovine na prvo mesto, garantuje najviši kvalitet usluge, apsolutno poštovanje ugovorenih obaveza i najveću sigurnost i efikasnost u isplati štete.

Skijalište Srbije izdvojilo milion dinara za pomoć Vladi Srbije

Javno preduzeće Skijališta Srbije izdvojilo je milion dinara iz sredstava preduzeća za pomoć Vladi Republike Srbije u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u proteklih nedelju dana.

Pored toga, i zaposleni u Skijalištima Srbije odrekli su se dela svoje mesečne zarade, prema svojim mogućnostima, što će, takođe, biti uplaćeno na račun Vlade. Ovim gestom zaposleni u preduzeću solidarišu se sa najugroženijim sugrađanima, a uključeni su i u akciju prikupljanja pomoći – hrane, vode, odeće, i drugih potrepština za stanovnike sa područja koja su najviše pogođena poplavama.

Skijališta Srbije stavila su na raspolaganje sve svoje resurse za pomoć u odbrani ugroženih područja.

Yumis Niš donira hranu u vrednosti od milion dinara

Prehrambena industrija Yumis Niš je područjima ugroženim poplavama uputila pomoć u vidu hrane, u vrednosti od milion dinara.

Našem narodu, u mestima zahvaćenim ovom nepogodom, kompanija Yumis je poslala kontigent hrane (supe, začine, čajeve, kukuruzno brašno, krompir pire..). Nadamo se da ćemo ovom donacijom makar malo pomoći našem narodu u ovim teškim trenucima.

Energotehnika donirala 1.7 miliona dinara

Energotehnika Južna Bačka donirala je šleper pomoći u vrednosti 1,7 milion dinara ( voda, hrana, sokovi, pelene, sredstvsa za higijenu) i 4 vojne 150 sa ljudstvom.

Kompanija Promist

Kompanija Promist donirala je šleper pomoći u vrednosti od 1,7 miliona dinara (voda, hrana, sokovi, pelene, sredstva za higijenu), 180.000 vreća vrednosti oko 5,5 mil dinara.

Gigatron poklonio 20 laptop računara

Kompanija Gigatron odazvala se tokom jučerašnjeg dana na apel Crvenog krsta Srbije, usled potreba za bržim i preciznijim evidentiranjem raseljenih lica, kao i osoba kojim se još uvek traga.

U svrhu prikupljenja što preciznijih podataka sa terena, Gigatron je na adresu Crvenog krsta isporučio dvadeset laptop računara kako bi se evidencija osoba pogođenih katastrofalnim poplavama u našoj zemlji, što je moguće pre dovela u red.

Kompanija Gigatron duboko saoseća sa svima koje su ove elementarne nepogode zadesile, izražava spremnost i odgovornost da u ovako teškom vremenu za našu zemlju, pomogne na najbolji mogući način.

Državna lutrija Srbije donirala 5.569.344,00 dinara

Celokupan svoj prihod od uplata za 39. redovno kolo igre na sreću LOTO 7/39, održano 20. maja 2014. godine, u iznosu od 5.569.344,00 dinara, Državna lutrija Srbije danas je uplatila na namenski dinarski račun Vlade Republike Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama.

Telenor donirao 20 miliona dinara

Kompanija Telenor Srbija i Telenor Grupa uplatile su po 10 miliona dinara na račun Vlade Republike Srbije za pomoć ugroženima u poplavama.

"Posvećen smo partner lokalnoj zajednici već osam godina i naša građanska dužnost je da činimo sve što je u našoj moći da pomognemo. U situacijama spasavanja ljudi, prioritet nam je mreža bude stabilna jer je ona ključna kao pomoć u komunikaciji sa ugroženima. Pred nama je dug period opravka zemlje i novčana pomoć je samo početak u pružanju podrške ugroženima. Hvala Telenor Grupi što nam se pridružila u tome“, kaže Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora u Srbiji.

Više od 80 odsto baznih stanica u ugroženim područjima već je vraćeno u rad. Sve Telenorove službe danonoćno rade da bi obezbedile redovno funkcionisanje mobilne mreže kako bi ona služila onima kojima je trenutno najpotrebnija, ostala stabilna i “Sigurnost i bezbednost ljudi koji žive u zemljama u kojima poslujemo je na prvom mestu svih nas iz Telenor Grupe. Zbog toga smo odmah reagovali i prilključili se inicijativi Telenora Srbije da pomognemo”, kaže Ćel Morten Jonsen, izvršni potpredsednik Telenor Grupe i direktor evropskih operacija.

Raiffeisen banka pomaže ugroženima u poplavamaRaiffeisen banka će za pomoć ugroženima i sanaciju štete uzrokovane poplavama donirati iznos od 100.000 evra. Sredstva će biti uplaćena na račun koji je Vlada Republike Srbije otvorila za ove namene, i donacija će biti realizovana u okviru humanitarne akcije “Teleton” koju 25. maja organizuje Radio televizija Srbije. Zaposleni Raiffeisen banke su uključeni u volonterske aktivnosti, kao i akcije prikljupljanja pomoći.

Apel za pomoć banka je uputila i svojoj centrali u Beču, u cilju prikupljanja novčanih priloga sa svih tržišta u kojima Raiffeisen Bank International posluje u srednjoj i istočnoj Evropi i Austriji. Raiffeisen banka će građanima i preduzećima koja su pretrpela štetu usled poplava, omogućiti korišćenje olakšica u otplati kredita. Klijenti se za detaljnije informacije mogu obratiti najbližoj filijali Raiffeisen banke. Kao društveno odgovorna kompanija, Raiffeisen banka se priključuje humanitarnoj akciji u želji da pomogne Srbiji sada, kada joj je pomoć i humanost potrebnija više nego ikada. Za uplate humanitarne pomoći od strane građana i preduzeća Raiffeisen banka ne naplaćuje proviziju.

NIS poslao gorivo, ali i vodu, pumpe...

Povodom pružanja pomoći ugroženim opštinama u poplavljenim područjima, NIS je danas Crvenom krstu Novi Sad poslao 20.000 litara flaširane vode, proizvedene u kompanijskom pogonu za proizvodnju vode "Jazak", kao i 40.000 litara vode koja je direktno upućena stanovništvu u ugroženim područjima u Srbiji. Tokom jučerašnjeg dana, NIS je isporučio10.000 litara vode "Jazak" opštini Irig.

U NIS-u je formiran štab za vanredne situacije koji u koordinaciji sa Crvenim krstom Novi Sad, republičkim i opštinskim sektorima za vanrednu situaciju aktivno, već treći dan zaredom učestvuje u pružanju pomoći stanovnicima sa ugroženih područja.

Kompanija je u protekla tri dana poslala najugroženijim opštinama preko 900.000 litara goriva, od kojih je najveći deo evro dizela, kao i 300.000 litara avio goriva. Danas su krenule isporuke goriva Vojsci Srbije, MUP-u Obrenovac, Jugoslovenskom rečnom brodarstvu.

Osim pomoći u gorivu i vodi, NIS na zahtev Sektora za vanredne situacije šalje pumpe za ispumpavanje vode. Dve pumpe i obučeni vatrogasci iz NIS-a već su stigli u Smederevsku Palanku.

SIMPO isporučio 450 dušeka

SIMPO ad obezbedio je 450 dušeka za ugrožene od poplava u Srbiji, koje je isporučio nadležnim službama još prvog dana ove prirodne katastrofe.

SIMPO je štabu za vanredne situacije ponudio i stavio na raspolaganje i 100 ležaja, 500 dečjih dušeka i 1.000 dečjih krevetića, koje će isporučiti odmah po zahtevu i rasporedu nadležnih službi.

Victoria Group izdvojila 10 miliona dinara

Kompanija Victoria Group izdvojila je 10 miliona dinara za pomoć Vladi Republike Srbije u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u protekla tri dana.

Kompanija je ujedno pozvala i preko 1700 svojih zaposlenih, da prema svojim mogućnostima pokažu solidarnost sa najugroženijim sugrađanima i uključe se u akciju prikupljanja pomoći – hrane, vode, odeće, ćebadi i drugih potrepština za stanovnike sa područja koja su najviše pogođena poplavama.

Privredna komora Srbije i Ministarstvo privrede pozvali su sva privredna društva da se uključe u akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije. Ovaj apel mobilisao je kompanije i preduzetnike da svako u svom domenu pomogne u skladu sa mogućnostima kojima raspolaže, a kako su danas saopštili iz PKS, broj preduzeća koja uplaćuju sredstva i nude svoje proizvode i usluge postradalima neprestano se povećava.

Imlek donirao 5 tona mleka u prahu

Kompanija Imlek jutros je u centralnu apoteku KCS poslala između ostalog i pet tona mleka u prahu kao humanitarnu pomoć.

Od pet tona mleka u prahu moze da se napravi 50.000 litara mleka neophodnih za sve ugrožene u velikim poplavama koje su zadesile Srbiju, navodi se saopštenju kompanije. Imlek podseća se kao drustveno odgovorna kompanija odazvala svim apelima nadležnih državnih organa.

Tigar šalje još čizama, apeluje na trgovce

Na zahtev Štaba za vanredne situacije u Beogradu, kompanija "Tigar" je u toku prošle noći isporučila dodatnih 600 pari čizama koje su već jutros dopremljene Štabu za vanredne situacije u Šapcu i apelovao na trgovce da ne podižu cene iz Tigrovog asortimana u prodavnicama."Obaveštavamo Štabove za vanredne situacije da slobodno mogu da se obrate za dodatne količine čizama , mobilne ekipe za dopremu čizama su spremne i pripravne, da odreaguju odmah po zahtevu, " saopštila je ta kompanija.

Takođe, sedmorica članova Specijalnog tima "Tigar Obezbeđenja " , opremljenih ličnom profesionalnom opremom, od kojih su šestorica članovi profesionalne vatrogasne jedinice pojačani jednim članom fizičkog obezbeđenja krenuli su noćas put Šapca da pomognu svojim sunarodnicima.

Krizni štab Pirot uputio je pomoć u ljudstvu za koje je Tigar ad obezbedio dodatnih 23 pari cizama.

Svi Maloprodajni objekti i magacini Tigar ad na teritoriji Srbije , radiće po izmenjenom -produženom režimu rada u dane vikenda a po potrebi i duže", navodi se u saopštenju Tigra ad.

Kompanija Karlsberg Srbija donira 50.000 evra

Kompanija Karlsberg Srbija solidariće se sa trenutnom trenutnom situacijom u Šapcu i donacijom od 50.000 evra lokalnom Crvenom krstu, pomoćiće obezbeðivanje najneophodnijih sredstava ugroženim stanovnicima Šapca i okoline.

Na stotine građana u Srbiji ostalo je u protekla dva dana bez krova nad glavom, i nažalost, mnogi životi su ugroženi. Reka Sava iz minuta u minut sve više raste i graðani su sve više ugroženi. Pomoć im je hitno potrebna.

Svi poslovni subjekti i građani koji su u mogućnosti, pozvani su da pomognu koliko mogu, kako bi svi ugroženi što pre bili zbrinuti.

Swisslion Takovo donirao robu od 5.000.000 RSD

Kompanija Swisslion Takovo pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava. Pomoć je u vidu robe, u vrednosti od 5.000.000 dinara. Radi se o dečijoj hrani, gotovim jelima, mleku u prahu, sokovima i ostalim proizvodima koje će se donirati u prihvatnim centrima u Beogradu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Koka-Kola obezbedila vodu i konzerviranu hranu

Povodom teške situacije u našoj zemlji Koka-Kola sistem je u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, donirao 85.000 litara vode Rose koja je distribuirana do najugroženijih područja.

Takođe, upućena je pomoć u konzerviranoj hrani Centru za integraciju mladih i Svratištu za decu ulice, koji će putem svojih centara dopremiti pomoć onima kojima je to neophodno.

Volonteri Koka-Kola sistema uključeni su u akcije koje se organizuju širom zemlje i u stalnoj su koordinaciji sa Crvenim krstom i nadležnim službama kako bi pružili potrebnu podršku.

Delez spremio 8 tona hrane

Kompanija Deleze Srbija pripremila je oko 8 tona hrane i vode za pomoć stanovništvu poplavom ugroženih delova Srbije. Kompanija Delez Srbija je u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kojima posredstvom svojih Tempo Centara i Maxi supermarketa donira robu prema njihovoj evidenciji potreba.

Tokom prethodne nedelje do danas Delez Srbija je u ova područja usmerila 3,5 tona namirnica preko Banke hrane.

Osim pomoći najugroženijim područjima, Delez Srbija će nastojati redovno isporučuje robu u svojih 380 prodajnih objekata u oko 60 mesta širom Srbije.

Nelt CO isporučuje 10 hiljada pelena

Iz kompanije Nelt Co navode da su u saradnji sa svojim principalom, kompanijom Procter & Gamble, započeli doniranje sredstava za higijenu sa isporučenih 10 hiljada pelena.

Delta donirala milion dinara za otklanjanje posledica poplava

Delta Holding je danas uplatio 1.000.000 dinara na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju.

"To je samo deo pomoći koju naša kompanija i 8.000 zaposlenih pružaju ugroženim građanima, kojima i ovom prilikom upućujemo reči podrške i obećanje da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo u ovoj teškoj situaciji", kažu iz kompanije.

Danas je iz članice Delta DMD Kriznom štabu MUP Srbije upućen i šleper pelena za decu i vlažnih maramica, a jutros je osoblje hotela Crowne Plaza podelilo 1.000 sendviča dobrovoljcima ispred Kombank Arene.

Do sada je kompanija kao pomoć uputila i: 34.000 litara vode (Lazarevcu, Osečini i prihvatnom centru Krizinog štaba), 6.000 konzervi bolnici u Lazarevcu, sendviče spasiocima u Rakovici kao i dobrovoljcima ispred Sava Centra. Hoteli Park i Nacional stavili su na raspolaganje 15 svojih soba. U šoping-molu Delta City, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovano je prikupljanje pomoći uz veliki odziv građana.

Kompanija se zahvalila u ime 8.000 zaposlenih u Delta Holdingu, spasiocima i volonterima, koji rizikuju sopstveni život pomažući najugroženijim građanima.

U spasavanju učestvuje Karneks i Miodrag Kostić

Kompanija Carnex, članica MK Group, donirala je 15.000 konzervi svojih proizvoda ugroženima u poplavama. U toku noći, za Šabac je isporučeno i dodatnih 5.000 Carnex proizvoda, dok je MK Group, sa svojim članicama, isporučila 30.000 vreća za pesak.Čamcem MK Group, u toku noći je spašena trudnica, a i Miodrag Kostić, predsednik MK Group, lično se uključio u akciju spašavanja ljudi i donacije proizvoda.Kompanija MK Group i njenje kompanije članice pozvale su i ostale kompanije da daju svoj doprinos sanaciji posledica vanredne situacije koja je nastala usled obilnih padavina.

Knjaz Miloš i Bambi protiv nesavesnih trgovaca

Kompanije Knjaz Miloš i Bambi nisu podigle cene svojih proizvoda, u trenutku kada se Srbija nalazi u vanrednoj situaciji. Knjaz Miloš i Bambi u potpunosti podržavaju odluku Vlade Republike Srbije u nameri da se ne povećavaju cene vode i ostalih proizvoda.

Knjaz Miloš radi punim kapacitetom 24 sata kako bi dostavio potrebne količine vode u sve delove Srbije. Ova kompanija ubuduće neće sarađivati sa subjektima u lancu prodaje proizvoda ukoliko oni samoinicijativno budu povećavali cene. Iz kompanije su pozvali sve građane koji primete povećanje cena proizvoda Knjaza Miloša da kontaktiraju kompaniju putem telefona 0800 100 700.

U situaciji kada je proglašena vanredna situacija, kompanije Bambi i Knjaz Miloš su se aktivno uključile u sve akcije pomoći ugroženom stanovništvu i potrebnu količinu vode Knjaz Miloš i Aqua Viva, kao i Plazme i ostalih Bambijevih proizvoda dostavljaju Kriznim štabovima u opštinama gde god je neophodna voda za piće i hrana.

DIS daje 2 miliona u robi za porodice pogođene poplavama

Pomoć u robi vrednoj 2.000.000 dinara, trgovinski lanac DIS će dostaviti Štabovima za vanredne situacije u Beogradu, Loznica, Smederevska Palanka i Krupanj za dalju distribuciju u naseljima koja su najteže stradala od vodene stihije.

Direktor DIS-a Darko Aćimović kaže da je DIS kao domaća kompanija uvek uz svoj narod i da je od početka nepogoda u stalnom kontaktu sa organima Vlade Srbije.

"Složili smo se da je najpotrebnija pomoć u robi, pre svega u osnovnim životnim namirnicama i flaširanoj vodi“, kaže Aćimović i dodaje da će upravo ti proizvodi činiti paket pomoći od 2 miliona dinara.

Sve kompanije koje su ovom prilikom donirale novac ugroženima apelovale su svim firmama i pojedincima da pruže pomoć ugroženim gradjanima u skladu sa svojim mogućnostima.

Šoping centar Ušće prikuplja pomoć

Posetioci UŠĆE šoping centra moći će da od sutra, nedelje, 18. maja, prilikom parkiranja vozila doniraju iznos u skladu sa svojim mogućnostima i na taj način učestvuju u prikupljanju pomoći za meštane poplavljenih područja u Srbiji.

Istovremeno, svi koji žele, već danas u centralni hol u prizemlju UŠĆE SC mogu doneti ćebad, garderobu i obuću, kao i ostale neophodne artikle, koje će UŠĆE u saradnji sa organizacijom Crveni krst dopremiti žrtvama vremenskih nepogoda. Sve informacije u vezi sa akcijom prikupljanja pomoći građani mogu da dobiju na infopultu u glavnom holu UŠĆE šoping centra. Takođe, neohodne artikle građani će moći da ostavljaju i u Immo Outlet Centru, na Novom Beogradu (Gandijeva 21, blok 64).Zaposleni u kompaniji "Confluence Property Management“, koja upravlja UŠĆE šoping centrom i Immo Outlet Centrom, pripremili su i poslali prvi deo pomoći u vidu hrane,odeće i baterijskih lampi, a pozivaju građane da se odazovu akciji kako bi nastaviliu pomaganju ugroženim domaćinstvima.

IDEA dopremila vodu

Kompanija IDEA, koja ima nekoliko marketa u opštinama, Pomoravskog okruga, dopremila je pomoć poplavljenima u Jagodini, Svilajncu i Paraćinu, izjavio je danas Tanjugu, predsednik Okružnog štaba za vanredne sitauacije i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Svakoj opstini dopremljeno je po 4.000 flasa vode od 1,5 litara i 1.300 flaša po pola litre, po 56 gajbi jabuka i po 20 kutija pomorandže, dodao je Milosavljević.

Stigla je pomoć i od opštine Pirota i Republičkog odbora Crvenog krsta Srbije. U paketima pomoci Crvenog krsta je po 1.600 konzervi mesnih narezaka, pašteta, ribljih konzervi, gotvih jela, kanisteri za vodu, izjavila je Tanjugu, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Tanja Ristić.

Državna lutrija uplatila 1,5 miliona dinara

Državna lutrija Srbije uplatila je novčanu pomoć u iznosu od 1,5 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama, uz apel svim firmama i pojedincima da pruže pomoć ugroženim građanima u skladu sa svojim mogućnostima.

Dreger uplatio 1.000.000 dinara

Dreger tehnika, ćerka firma u Srbiji kompanije Dreger iz Nemačke uplatila je 1.000.000 dinara za pomoć ugroženima..

Podsetimo, i prethodna dva dana ,mnoge kompanije su su uključile u saniranje posledica od poplava.

Univerexport pomaže najugroženijima u poplavama

Grupa Univerexport poslala je šleper pomoći za stanovništvo najugroženije poplavama u Srbiji.

Tokom današnjeg dana još jedno vozilo pomoć biće poslato u krizna područja. Ovo je samo prvi deo pomoći koji će Grupa Univerexport nastaviti da šalje, u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom, kako bi pomoć stizala do najugroženijih područja u datom trenutku.

Revizorsko - konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte) uplatila je milion dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji.

Hleb, lekovi, voda, pelene, novac...

Kompanija "Don Don" od petka donira hleb svim ugroženim područjima, a do sada je dostavljeno više hiljada vekni.

Kompanija "Merkator" uputila je humanitarnu pomoć u vrednosti od 2,3 miliona dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći, grupa "Univereksport" uputila je u krizna područja dva šlepera pomoći s najneophodnijim namirnicama, dok je kompanija "Delez Srbija" pripremila oko osam tona hrane i vode za najugroženije.

Mesna industrija "Neoplanta" donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 10 tona konzerviranih proizvoda, dok je kompanija "Nelt ko", u saradnji sa svojim principalom, kompanijom Proktor end Gembl", prikupila sredstva za higijenu i 10.000 pelena.

Na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima u poplavama novac su uplatile i revizorsko-konsultantska kompanija "Dilojt" (milion dinara), Sindikat pravosuđa (300.000 dinara).

Humanitarna fondacija "Unitas fond" prikupila je oko 7,2 miliona dinara pomoći za krizna područja."Energoprojekat" je u svom objektu na Batajničkom drumu zbrinuo više od 260 stanovnika evakuisanih iz ugroženih područja.Farmaceutska kompanija Actavis u čijem sastavu je i fabrika lekova “Zdravlje” uputila je hitnu pošiljku pomoći u vidu najvažnijih i najtraženijih lekova za decu i odrasle namenjenih stanovništvu nastradalom tokom poplava. Lekovi iz ove donacije upućeni su u Klinički centar Srbije odakle će u koordinaciji sa RFZO i Ministarstvom zdravlja biti distribuirani prema potrebama pacijenataKompanija Henkel Srbija, u želji da pomogne stanovnicima raseljenih područja zahvaćenih vodenom stihijom, kontaktirala je Crveni krst i prema informacijama dobijenih od njih formirala i dostavila neophodne pakete za ličnu higijenu u vrednosti od oko 1.200.000 RSD.Apatinska pivara se odazvala na apel predstavnika gradskih vlasti i donirala je sumu od pet miliona dinara za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Beogradu, i taj novac će biti usmeren najugroženijim opštinama kojima je pomoć najurgentnija, navode iz pivare.Pekara AS - Braća Stankovic donirala je 10.000 vekni hleba ugrozenim građanima Šapca i apelovala na druge kompanije i pojedince da pomognu u okviru svojih mogucnosti.

Banatski paori i ariljski preduzetnici

Članovi udruženja poljoprivrednika "Banatski paori" počeli su da prikupljaju pomoć u novcu, odeći i stočnoj hrani za područja pogođena poplavama, izjavio je danas agenciji Beta predsednik Upravnog odbora asocijacije Dorel Mik.

"Veoma smo zadovoljni odzivom naših čalova koji osim novca i drugih ih potrepština donose veće količine kukuruza, sena, slame i druge stočne hrane za područja u Srbiji koja su pod vodom", rekao je Mik.

Ariljski preduzetnici, kao i Štab za vanredne situacije tog grada uputili su pomoć u vrednosti od oko pet miliona dinara najugroženijima koji su stradali u poplavama koje su zahvatile Srbiju.

Prva banka CG uplatila novac

Prva banka Crne Gore saopštila je da je uplatila po 10 hiljada evra, kao pomoć poplavljenom stanovništvu u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Uprava Prve banke, čiji je većinski suvlasnik Aco Đukanović, apelovala je na svoje klijente da i sami pomognu ugroženim ljudima. Pored Telekoma Crne Gore, posebne donatorske linije za pomoć poplavljenima u Srbiji i BiH otvorile su i druge kompanije mobilne telefonije u Crnoj Gori.

Građani Crne Gore sa velikom pažnjom prate informacije o posledicama poplava u susednim zemljama.

Finansijska sredstva i pomoć u hrani, lekovima, odeći, obući i drugim materijalnim dobrima do sada su između ostalih uputili i NIS-Gasprom, Telekom, Bambi, Knjaz Miloš, Imlek, Merkator, DIS, DTD Ribarstvo, Henkel, Tigar, Hemofarm, Farmalogist, Lili. Pomogli su i Idea, Galenika Fitofarmacija,Farmalogist, Univereksport, MK Komerc, Lutrija Srbije, Juko Hemija, Unitrag Pižon, Nelt i Lasta...

Donacije šalju Atlas grupa i Knežević

Atlas grupa uputiće 100 hiljada litara flaširane vode Akvamonta ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsednik Grupe, Duško Knežević, uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada evra.

U fabrici vode Lipovo u Kolašinu biće, kako je saopšteno iz kompanije, organizovana vanredna proizvodnja, kako bi, u koordinaciji sa ambasadom Srbije u Crnoj Gori i državnim organima Srbije, pomoć što pre bila preuzeta i upućena u ugrožena područja, prenela je RTCG.

"Predsdednik Atlas grupe Duško Knežević će uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada evra za pomoć ugroženima. Atlas grupa će pratiti dalji razvoj situacije i izražava punu spremnost da da svoj doprinos u prevazilaženju ove teške situacije", navodi se u saopštenju.

Pekara AS- Braca Stanković donirala 10.000 vekni hlebaPekara AS - Braca Stanković donirala je 10.000 vekni hleba ugrozenim gradjanima Šapca i apelovala na druge kompanije i pojedince da pomognu u okviru svojih mogucnosti.

Eliksir grupa iz Novog Sada donirala 10 miliona dinaraEliksir grupa iz Novog Sada u čijem sastav rade Zorka Šabac, Prahovo i kompanija za distribuciju voća, donirala je 10 miliona dinara, kao prvu pomoć za saniranje posledica poplava.Zaposleni u ovoj kompaniji uključili su se u akcije zaštite Šapca od poplava. U narednom periodu ova kompanija će nastaviti da pomaže sve napore Vlade Srbiju u zaštiti od poplava a potom i u obnovi kada poplave prođu.

Kompanija Jaffa donirala 3t proizvoda

Kompanija Jaffa DOO Crvenka uključila se u pomoć najugroženijima u vanrednoj situaciji. Danas je dostavljeno 3t Jaffa proizvoda u centralni magacin u Beogradu gde se skuplja hrana, dok će sutra Vojsci RS biti dopremljeno još 1.5t Jaffa proizvoda u kasarnu Zuce.

Filip Moris obezbedio 75.000 dolara

Kompanija Filip Moris obezbedila je 75.000 dolara, koje je stavila na raspolaganje Centru za vanredne situacije za kupovinu čamaca i druge neophodne opreme za spasilačke timove.

Još juče tokom dana, kompanija je Gradu Beogradu ustupila na korišćenje i magacinski prostor na Tošinom bunaru, kako bi se skladištila voda, suvi obroci i druga pomoć, koja se prikuplja za evakuisane građane.

Crvenom krstu danas je donirano 640 komada različite garderobe i obuće. Zaposleni u kompaniji nastavljaju da pružaju svu neophodnu pomoć ugroženima na terenu, kao i da doniraju obuću, odeću i osnovne životne namirnice.

Vojvođanska banka donirala hranu za ugrožene

Vojvođanska banka obezbedila je hranu u vrednosti od million dinara za ugroženo stanovništvo u poplavama.

Kamion pun hrane u vrednosti od 650.000 dinara poslat je danas u Centar za prikupljanje pomoći u Omladinskih brigada na Novom Beogradu, dok će drugi kamion u vrednosti od 350.000 dinara stići u ponedeljak.Tri vozila banke donela su dodatnu hranu i opermu kao pomoć koju su prikupili zaposleni banke širom Srbije. Nadležnima je još sinoć stavljen na raspolaganje smeštaj za ugrožene u edukativnom centru na Paliću koji ima kapacitete da primi 22 ljudi.

Cepter pomaže ugroženima

Kompanija Cepter uplatila je u petak milion dinara za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji.

Zaposleni u ovoj kompaniji bili su prošle noći u Šapcu, a deo ekipe je i dalje na terenu u Somboru. Ustupljeno 1.750 kvadrata magacina na korišćenje Crvenom krstu, a otvoren je i punkt u kompaniji za prikupljanje pomoći u robi.

"Gradske pijace" donirale hranu

JKP "Gradske pijace“ donirale su danas voće, povrće i konzerviranu hranu prihvatnim centrima u Beogradu, saopšteno je iz tog preduzeća.

Tri tone hrane odvezeno je u sportski centar "Šumice“, tri tone u Radničko prihvatilište u Ustaničkoj ulici i tri tone hrane u opštinu Rakovica.

Dve i po tone hrane isporučeno je u preduzeće "Ivan Milutinović“ u Krnjači. U toku večeri biće dopremljeno dve tone hrane u halu 11 na beogradskom sajmu i dve i po tone na Dif u Košutnjaku.

Od 40 zaposlenih muškaraca u JKP "Gradske pijace" 27 njih je upućeno na Brankov most kako bi zajedno sa drugim volonterima postavljali džakove sa peskom radi ojačavanja obaloutvrde reke Save.

I tokom sutrašnjeg dana JKP "Gradske pijace“nastaviće akciju prikupljanja pomoći za najugroženije.

Iz Makedonije 12 šlepera vode

Makedonska kompanija "Pelisterka" poslala je Srbiji 10 šlepera sa 225.000 litara flaširane vode.Kako se navodi u saopštenju, ta kompanija se odazvala pozivu Vlade Srbije za slanje pomoći ugroženim područjima naše zemlje koja su ovih dana zahvaćena poplavama sa katastrofalnim posledicama.

"Sa najvećom zabrinutošću pratimo dešavanja u Srbiji, ljudska solidarnost i želja da se pomogne narodu Srbije sada treba da su najjači. Bez razmišljanja smo doneli odluku da pošaljemo ovaj konvoj sa svežom pijaćom vodom, u nadi da ćemo na taj način makar malo olakšati kriznu situaciju i biti od pomoći svima koji su u bici sa prirodom", navodi se u saopštenju.I fabrika za proizvodnu mineralne vode "Kožuvčanka" iz Kavadaraca doniraće Srbiji 50 hiljada litara negazirane izvorske vode za piće za poplavljena područja."Srpska zajednica u Republici Makedoniji prikuplja pomoć, a mi ćemo uputiti dva šlepera vode za Srbiju", izjavio je vlasnik te fabrike Mitko Jančev, prenosi Tanjug. Donacija je, kako se navodi, vredna oko osam hiljada evra.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track