Konačno otkrivena vakcina za HIV?
Foto: Thinstock

Američki naučnici na pragu izlečenja side

Konačno otkrivena vakcina za HIV?

Tech -
Istraživači uspeli da posebnim lekom kod majmuna potpuno otklone virus koji izaziva smrtonosnu bolest, a nadaju se da će uskoro moći da se primenjuje i na ljudima

PORTLAND - HIV uskoro može biti prošlost.Naučnici sa Univerziteta za zdravlje i nauku u američkoj državi Oregon (OHSU) konačno su uspeli da pronađu vakcinu protiv HIV, izazivača side, koja je do sada u svetu odnela više od 35 miliona života. Modifikovana verzijaNaime, istraživači su uspeli da njome kod majmuna potpuno otklone virus koji izaziva sidu, a nadaju se da će uskoro moći da se primenjuje i na ljudima koji su zaraženi opakim mikroorganizmom.Istraživački tim radio je ispitivanja na majmunima zaraženim posebnom verzijom HIV, nazvanom SIV. Da bi ga tretirali, došli su na ideju da iskoriste takozvani citomegalovirus (CMV), kojim je zaražen veliki deo populacije. Otkrili su da ukrštanje CMV i SIV ima jedinstvene, korisne efekte. Modifikovana verzija CMV, dizajnirana tako da naglasi proteine SIV, stvara i održava takozvane T-ćelije, koje same traže i uništavaju ćelije zaražene SIV. T-ćelije su ključna komponenta u borbi imunološkog sistema, ali SIV nije u stanju da ih samostalno aktivira, kako to inače mnoge vakcine rade. Međutim, s modifikovanom verzijom CMV ta situacija se menja.Slede nova ispitivanjaOko 50 odsto majmuna vakcinisanih CMV bili su zaraženi SIV nakon ubrizgavanja visoke koncentracije ovog patogena, ali s vremenom je eliminisan svaki trag da je SIV ikad bio tu. Novootkrivenom metodom naučnici su uspeli da bolje pripreme imunološki sistem majmuna i opreme ga efikasnijim oružjem za borbu protiv virusa koji je ekvivalent HIV zarazi kod ljudi.- Nadamo se da će uparivanje modifikovanog CMV i HIV dovesti do identičnih ili bar sličnih rezultata i kod ljudi i da ćemo imati priliku da uskoro počnemo i ta ispitivanja - rekao je Luis Piker, zamenik direktora Instituta za vakcine i genetsku terapiju OHSU.Do danas je HIV uspešno lečen u malom broju slučajeva. Jedna od metoda koje su primenjivane jeste lečenje antivirusnim agensom u vrlo ranom stadijumu zaraze, kao i matičnim ćelijama, koje se koriste u borbi protiv raka.

Veliki uspeh...Dr Luis Piker
Veliki uspeh...Dr Luis Piker

Osnova je virus poznat ljudimaCMV, virus koji su američki naučnici iskoristili za spravljanje vakcine protiv HIV, trenutno ima više od 50 odsto svetske populacije, a verovatnoća da će se neka osoba njime zaraziti veća je od 90 odsto. Virusna infekcija koju on izaziva najčešće nema simptome i prolazi neopaženo, ali virus ostaje u organizmu i može se reaktivirati. Izaziva i ozbiljne probleme kod osoba sa oslabljenim imunitetom i kod dece, kod koje se imunološki sistem još razvija. Infekcija tim virusom može biti posebno opasna za trudnice, odnosno za bebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track