Konobar u Beču otpušten zbog dve kašike šećera
Foto: Shutterstock

Jagode mu zagorčale život

Konobar u Beču otpušten zbog dve kašike šećera

Austrija -
Vlasnik poznatog beckog restorana dao je otkaz radniku jer je bez pitanja uzeo prah šećer i posuo voće koje je kupio za užinu

BEČ - U poznatom bečkom restoranu došlo je do incidenta koji je završio pred sudom. Naime, jedan od zaposlenih kelnera je u pauzi za ručak u obližnjoj prodavnici kupio jagode. Iz restoranske ostave "pozajmio" je malo šećera u prahu kako bi zasladio voće. Rezultat je iznenadio ne samo njega već i austrijsku javnost - konobar je otpušten, uz objašnjenje da je šećer bez pitanja uzeo iz ostave. Konobar se obratio Radničkoj komori i slučaj je završio na sudu.Odlučeno je u njegovu korist jer je ocenjeno da "pozajmljivanje šećera nije krađa jer nije postojala namera da se radnik obogati, stoga nije bilo osnova za uručenje otkaza"."Upotreba pedesetak grama šećera u prahu u vrednosti od desetak centi bez znanja nadređenog nije delikt zbog koga poslodavac ima pravo da zaposlenog momentalno otpusti, bez pridržavanja otkaznog roka", stoji, između ostalog, u sudskoj odluci.Ovo nije prvi skandal vezan za ovaj restoran. Pre izvesnog vremena jedan radnik je otpušten jer se "previše" smejao.Vlasnik restorana žalio se na odluku.- Nije reč o vrednosti robe. Najveći problem je u tome što je šećer iz ostave uzet bez pitanja - kaže Plahuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja