Poslanici položili zakletvu
Foto: Beta

Dom Narodne skupštine

Poslanici položili zakletvu

Politika -
Sednicu otvorio Zaharije Trnavčević, najstariji poslanik u novom sazivu
1 / 6 Foto: Beta

BEOGRAD - Narodna skupština Srbije je konstituisana, poslanici su položili zakletvu, a potom je prekinuta i biće nastavljena posle dogovora o vladajućoj većini u parlamentu.

Predsedavajući konstitutivnoj sednici Zaharije Trnavčević pozvao je poslanike novog saziva parlamenta da u naredne četiri godine složno i bez stranačkih pobuda i ineresa nađu rešenje da se Srbijom bolje upravlja.

"Želim da vas pozovem da ovom poslu pristupimo složno, zajednički i bez stranačkih pobuda i ineresa, jer je ovo misija koja nadilazi interese svake pojedine stranke i podudarna je sa nadom i težnjama građana", rekao je Trnavčević u obraćanju poslanicima novog saziva parlamenta nakon što su položili zakletvu.

On je kazao da od nove vlade očekuje da izađe s jasnom vizijom kako da se problemi u Srbiji bolje rešavaju i da stepen saradnje između parlamenta i vlade bude veći nego do sad. Trnavčević je rekao da je Srbija pritisnuta teškim privrednim i socijalnim problemima, siromaštvom i niskom kupovnom moći, kao i da veliki broj ljudi ne veruje da će nastupiti "preokret i preporod".

"Dobili smo poverenje i mandat građana da radimo na uređivanju javnih poslova, odnosa države i građana i da se posvetimo najvažnijim pitanjima od kojih zavisi sudbina i život Srbije i građana... Stranačke i interesne težnje da se dopadnete građanima ostvarićete najpre i najbolje ako budete iskreno sudelovali u ovim nastojanjima", rekao je Trnavčević. On je rekao da Srbija ima sjajne mogućnosti da uskoro, ne preko noći, postane "zelena bašta Evrope" i zaposli veliki broj građana koji će od tog posla imati značajne prihode. "Ako u državi budemo radili kako se ponašaju građani drugih razvijenijh zemalja Evrope i mi ćemo živeti kao imućni, dostojanstveni i produktivni ljudi", rekao je Trnavčević. "To je savet, predlog i molba i neka nam je sreća", rekao je Zaharije Trnavčević.

Trnavčević je pozvao poslanike da se okupe u 14 sati na posebnoj sednici na kojoj će izbarani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti zakletvu.

Prethodno je Trnavčević saopštio da je svih 250 uverenja o izboru za narodnog poslanika u saglasnosti sa izveštajem Republičke izborne komsije (RIK) o sprovedenim izborima i da je time potvrđen mandat svim narodnim poslanicima.

U Skupštini, koja ima ukupno 250 poslanika, poslaničke mandate u novom sazivu ima 11 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih, a mandate je RIK dodelila po redosledu kandidata za poslanike na listi. Zaharije Trnavčević će predsedavati sednici do završetka konstituisanja - izbora predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine Srbije,koja je počela u 10 časova, prekinuta je nakon 20 minuta kako bi verifikaciona komisija utvrdila mandate novim poslanicima, koji potom treba da budu potvrđeni na plenarnoj sednici parlamenta.

Najstariji poslanik u ovom sazivu Skupštine Srbije, Zaharije Trnavčević, na početku konstitutivne sednice ukazao je da će on predsedavati do izbora novog rukovodstva, a da će mu u tome pomagati četvoro najmlađih poslanika i to - Jelena Budimirović iz koalicije "Pokrenimo Srbiju", Jovana Joksimović iz koalicije "Izbor za bolji život", Nevena Stojanović iz koalicije SPS-PUPS-JS i Bojana Božanić iz D S S.

Najstariji poslanik je konstatovao i da postoje uslovi za rad konstitutivne sednice čiji je dnevni red potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara Skupštine, izbor članova radnih tela Skupštine i članova stalnih parlamentarnih delegacija u medunarodnim institucijama.

Danas u 14 sati biće održana i sednica na kojoj će izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti zakletvu. Time i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat.

Zaklinjem se

Pošto im danas budu potvrđeni mandati, poslanici novog saziva parlamenta položiće zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".

Vučić i Ilić šefovi poslaničkih grupa

Šef poslaničke grupe "Pokrenimo Srbiju" u srpskom parlamentu biće lider SNS Aleksandar Vučić.Vučić je , pred početak konstitutivne sednice parlamenta, rekao da se u Skupštinu vraća posle četiri- pet godina.I lider Nove Srbije Velimir Ilić potvrdio je da će ta stranka sa svojih osam poslanika imati poseban poslanički klub čiji će on biti šef. Ove dve stranke zajedno su osvojile 73 mandata.

Palma šef poslaničkog kluba JS Predsednik Jedinstvfene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je da će sedam poslanika te stranke formirati poseban poslanički klub, čiji će on biti šef. On je novinarima u pauzi konstitutivne sednice rekao da je dogovor o osnivanju poslaničkog iluba postignut u okviru koalicije SPS-PUPS-JS. Marković je rekao da veruje da će parlament nastaviti da radi dobro kao i do sada, ali da je najvažnije na koji će način funkcionisati vlada. JS je na parlamentarnim izborima učestovala na izbornoj listi SPS-PUPS-JS koja je osvojila 44 mandata u parlamentu.

Dačić šef poslaničkog kluba SPSŠef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u novom sazivu parlamenta biće predsednik stranke Ivica Dačić, a njegov zamenik Žarko Obradović, rekli su danas poslanici socijalista agenciji Beta. Oni su naveli da će Dačić voditi poslanički klub SPS do izbora nove vlade. Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije biće predsednik stranke Dragan Marković, dok poslanici Partije ujedinjenih penzionera Srbije još nisu doneli odluku o tome ko će voditi njihov poslanički klub. Koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je 44 mandata na izborima 6. maja od kojih je PUPS-u pripalo 12, a JS sedam. Poslanički klub SPS ima 25 mandata.

Odalović: Formalna mogućnost za formiranje vladeGeneralni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je da će polaganjem zakletve izabranog predsednika Srbije biti i formalno stvorena mogućnost za formiranje vlade i izrazio uverenje da će brzo biti postignut dogovor o tome."Potrebno je da se vlada formira što pre. Svi koji u ovom trenutku čine parlamentarnu većinu će vrlo brzo postići dogovor, a danas će biti i formalno stvorena mogućnost za to. Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti vladu", rekao je Odalović za RTS.Izuzetno važno da se vlada formira pre leta odnosno da počne sa pripremama o budućoj politici pre tog perioda, rekao je Odalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track