KONSULTACIJE: Nikolić razgovarao sa Dačićem, Đilasom, Tadićem, Pastorom, Ugljaninom i Haljimijem
Foto: Tanjug

Uoči formiranja nove vlade

KONSULTACIJE: Nikolić razgovarao sa Dačićem, Đilasom, Tadićem, Pastorom, Ugljaninom i Haljimijem

Politika -
U utorak, 22. aprila, predsednik Srbije imaće konsultacije sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo"
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će danas, 17. aprila, i u utorak, 22. aprila, obaviti konsultacije sa predstavnicima izbornih lista koje će imati poslanike u novom sazivu Skupštine Srbije, povodom formiranja Vlade Republike Srbije.

13.30 - Posle razgovora sa predstavncima SDA, Nikolić je konsultacije nastavio sa Partijom za demokratsko delovanje (PDD), koja u parlamentu ima dva poslanika. U razgovorima PDD predvodi predsednik te stranke Riza Haljimi.

Predsednik partije za demokratsko delovanje Riza Halimi saopštio je danas da ta stranka ne pretenduje da direktno učestvuje u novoj vladi, ali da je zainteresovana da zajedno sa budućom vlasti radi na rešavanju životnih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a pre svega ekonomskih. "Nadamo se da ćemo u narednim danima sa budućim mandatarom razgovarati kako bismo konačno bili aktivni učesnici u rešavanju problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da će naš program za rešavanje tih problema biti osnov", rekao je Halimi nakon sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji je danas sa strankama imao konsultacije o formiranju vlade.Njegova stranka nema pretenzije da direktno učestvuje u vladi, jer to kako je rekao, nije ni realno."Zainteresovani smo da preko nove vlade budemo direktni akteri rešavanja životnih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prvo proporcionalnim učešcem u opštinskoj, okružnoj vlasti, a zasto da ne kasnije i na centalnom nivou", rekao je Halimi.On je naveo da je poslednja tri mandata u parlamentu bio opozicija i da nije mogao aktivno da učestvuje u rešavanju problema, već samo da ih iznosi.

12.50 - Na konsultacije o novoj vladi s predsednikom Srbije došla je delegacija Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina. Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta stranka neće ući u novu vladu po svaku cenu, ali da očekuje poziv od mandatara.

Ugljanin je novinarima nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade rekao da je izrazio spremnost da učestvuje u zajedničkom radu na koncpetu održivog razvoja, ali da neće po svaku cenu ući u Vladu Srbije. "Ulazak u vladu, budući na prethodna loša iskustva u vladama Mirka Cvetkovića, Borisa Tadića i u tekućoj vladi, uslovljavam da se u program vlade uvrste osnovna načela SDA". On je istakao da su među tim načelima koncept održivog razvoja i delotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu.

12.10 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je danas razgovore o formiranju Vlade sastankom sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom. Predsedništvo SNS-a pre nekoliko dana donelo je odluku da sa tom strankom uđe u koaliciju, a dogovoreno je i da SVM ima državne sekretare u novoj vladi, ali ne i ministre.

11.20 - Počeo sastanak predsednika Nikolića sa predstavnicima koalicije oko NDS.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je konsultacije povodom formiranja vlade sa predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, koju predvodi lider te stranke Boris Tadić. U Predsedništvo Srbije sa Tadićem su stigli i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsednik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović.

10.35 - Predsednik Nikolić je konsultacije o formiranju vlade nastavio razgovorom sa delegacijom liste "Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju".

Đilas je informisao predsednika Nikolića da ta stranka ne može da učestvuje u takvoj vladi, ali i da nije dobila poziv za to. Đilas je naveo da je istovremeno zatražio od predsednika Srbije da se odustane od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika skupštine, jer u DS smatraju da je to neozbiljno i da unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela. "Izrazili smo bojazan prema mnogim idejama i merama koje se najavljuju i koje mogu dovesti do smanjenja životnog standarda građana i otpuštanja ljudi. Ne vidim taj investicioni proces koji će dovesti do poboljšanja", rekao je Đilas.

Nikolića je, kako je rekao, obavestio o tome da se demokrate ne slažu sa idejom rotiranja predsednika parlamenta."Ne slažemo se sa idejom rotiranja, ona je neozbiljna i unižava ugled tog doma, ne samo što je predsednik parlamenta, ako se nešto desi predsedniku države, najvažniji čovek u zemlji i zalažemo se da se od takve ideje odustane", naveo je Đilas. Pored Đilasa sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić i potpredsednica Vesna Martinović.

09.45 - Nikolić je započeo konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije sastankom sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS koju predvodi lider socijalista Ivica Dačić. U delegaciji koja je stigla u Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu, pored Dačića su funkcioneri SPS Slavica Đukić Dejanović i Žarko Obradović, zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić i funkcioner JS Petar Petrović.

Lider SPS informisao je predsednika Nikolića da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine, o čemu će odluku doneti stranački organi, a o kadrovskim rešenjima biti reči posle Vaskrsa.

To je Dačić rekao novinarima u Predsedništvu, nakon sastanka predstavnika sa predsednikom Nikolićem i naglasio da nijedno kadrovsko rešenje nije dogovoreno, već da će biti reči o tome posle Vaskrsa, i pored medijskih spekulacija."Informisali smo Nikolića o našoj spremnosti da budemo deo parlamentarne većine i o razgovorima koje smo vodili sa SNS i Aleksandrom Vučićem i o tome ćemo doneti odluku na našim stranačkim organima", rekao je Dačić.

On je precizirao da će danas biti održano Predsedništvo SPS, a posle Vaskrsa i Glavni odbor stranke, a i koalicioni partneri JS i PUPS će donositi odluke na stranačkim organima. Dačić je naveo i da, kada je reč o ministrima, uopšte nije razgovarano o tome da će samo on ili neko iz SPS biti u vladi i ponovio da su oni i u razgovorima istakli da žele da pomognu novoj vladi. Dačić je primetio i da su ove konsultacije drugačije u odnosu na neke prethodne, jer se već zna da postoji parlamentarna većina za formiranje vlade.

http://www.youtube.com/watch?v=8YFfWz_ZoYo

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, Andrićev venac 1, predsednik Nikolić će danas razgovarati sa:

09.45 - Lista "IVICA DAČIĆ - Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS)"

10.30 - Lista "SA DEMOKRATSKOM STRANKOM ZA DEMOKRATSKU SRBIJU"

11.15 - Lista "BORIS TADIĆ - Nova demokratska stranka - Zeleni, LSV - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma"

12.00 - Lista "Vajdasagi Magyar Szovetseg-Pasztor Istvan - Savez vojvođanskih Mađara-Ištvan Pastor"

12.45 - Lista "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin - SDA Sandzaka - dr. Sulejman Ugljanin"

13.30 - Lista "PARTIJA ZA DEMOKRATSKO DELOVANJE - RIZA HALIMI - PARTIA PER VEPRIM DEMOKRATIK - RIZA HALIMI".

U utorak, 22. aprila, predsednik Srbije će imati konsultacije sa predstavnicima izborne liste "ALEKSANDAR VUČIĆ - BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista)", saopštila je Pres služba predsednik Republike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track