ZAVRŠENE KONSULTACIJE VUČIĆ: Spreman sam da razgovaram o učešću SPS u vladi!
Foto: Dado đilas

U sedištu SNS

ZAVRŠENE KONSULTACIJE VUČIĆ: Spreman sam da razgovaram o učešću SPS u vladi!

Politika -
Ne želimo da formiramo partijsku vladu, rekao je lider naprednjaka posle razgovora sa Dačićem kojeg je u sedištu stranke dočekao srdačnim zagrljajem. Do kraja nedelje biće izabrani modaliteti učešća SPS u vladi
1 / 4 Foto: Dado đilas

BEOGRAD - Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić razgovarao je danas o formiranju vlade s predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem i odmah posle konsultacija u sedištu SNS u Novom Beogradu izjavio da je spreman da razgovara o učešću SPS u vladi.

"Spremni smo na razgovor o ulasku SPS u vladu na različite načine", rekao je predsednik SNS.

Vučić je izjavio danas da ne želi partijsku vladu, već da je cilj da se ujedini Srbija i uđe u teške reforme. On je, posle razgovora sa delegacijom koalicije SPS-PUPS-JS, rekao da je razgovarano o važnim i teškim pitanjima koja se pred Srbijom nalaze. "Mi ne želimo da formiramo partijsku vladu, naš cilj je da ujedinimo Srbiju i uđemo u teške reforme, i da napravimo od Srbije lidera u regionu", naglasio je Vučić.

Vučić je izjavio danas da će do kraja nedelje biti završeni razgovori sa socijalistima o modalitetima njihovog učešća u vladi, a zarad jedinstva u Srbiji povodom teških pitanja.

"Mi smo danas razgovarali i izneo sam želje SNS. Nismo razgovarali o tome ko će na koji način biti deo vlade, ali sam rekao da smo spremni da razgovaramo i da se pre vikenda dogovorimo o učešću SPS-a sa koalicionim partnerima, na različite načine u toj vladi", rekao je Vučić i dodao da nema tabu tema, ali da i naprednjacima nije potrebna "svekolika moć i vlast", već jedinstvo u teškim pitanjima.

On je kazao da je važno da se postignu rezultati zbog kojih će ih neko, ne na izborima, već u budućnosti hvaliti, naglasivši da od Srbije želi da napravi lidera u regionu.

http://www.youtube.com/watch?v=GLusYyrWhFE

Teme razgovora bile su uglavnom vezane za privredu, naveo je Vučić naglasivši ponovo da nema povećanja javnog duga, ali je najavio da će Srbija dobiti značajne i velike infrastrukturne projekte, te da će za desetak dana biti potpisani koncesioni ugovori za velike poslove u toj oblasti.

"Pitam sve, a pitao sam i Dačića šta je alternativa teškim reformama. Ljudi iz SPS su bili korektni i rekli da razumeju situaciju u kojoj se Srbija nalazi. Na taj način razgovaraćemo u četvrtak sa Borisom Tadićem", najavio je Vučić.

12.36 - Završeni konsultacije Vučić-Dačić o novoj vladi. Ne želimo da formiramo partijsku vladu, naš cilj je da ujedinimo Srbiju i uđemo u teške reforme, i da napravimo od Srbije lidera u regionu, naglasio je lider SNS.

11.00 - Počeli razgovori u sedištu naprednjaka. Lider socijalista Ivica Dačić i predstavnici koalicije SPS-JS-PUPS stigli na razgovore.

U sedište SNS u Novom Beogradu pored Dačića stigli su i zamenik predsednika Partije udruženih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić, predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković, kao i funkcioneri SPS Žarko Obradović i Dijana Vukomanović. Njih su dočekali lider Aleksandar Vučić i potpredsednica Zorana Mihajlović, a sastanku, koji je počeo u 11 časova, prisustvuju i Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Naprednjaci su pregovore počeli juče susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, a lider SVM Ištvan Pastor najavio da je ta stranka spremna da bude partner u rešavanju problema u Srbiji. Poziv za razgovore o formiranju vlade u narednim danima stići će i predstavnicima Nove demokratske stranke.

Vučić će danas, kako je najavio, Dačiću izneti program SNS, a od njega očekuje da iznese svoj stav, jer, kako kaže, sasvim sigurno ne može u vladu sa nekim ko će tražiti u ovakvoj situaciji povećanje plata u javnom sektoru. "Ako mi budu rekli "hajde još jedanput da ne povećamo snagu privrede zemlje" ili da ovako slabi povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, ja ću reći da u tome ne mogu da učestvujem, a vi vidite kako ćete drugačije da formirate vladu. A, ako budu rekli da ćemo odgovorno da se ponašamo i preduzimao teške korake, onda ćemo da razgovoramo na drugačiji način", precizirao je Vučić novinarima posle sastanka sa Pastorom.

Vučić je nakon sednice Predsedništva SNS u subotu najavio da će politika vlade biti politika agresivnog zapošljavanjai jačanja privatnog sektora i dramatičnog reformisanja javnog. Predsedništvo te stranke je bilo jednoglasno da se SVM pozove u vladu, ali je bilo različitih stavova o tome da li u vladu da zovu NDS i koaliciju oko socijalista.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije 16. aprila

Nova vlada trebalo bi, prema Vučićevim najavama, da bude formirana do 25. aprila, imaće najviše 19 članova i biće najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji. Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, kako je najavio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, biće održana 16. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track