ZAVRŠENE KONSULTACIJE: SNS ponudio SVM da uđu u vladu!
Foto: Tanjug

Razgovori o novoj vladi

ZAVRŠENE KONSULTACIJE: SNS ponudio SVM da uđu u vladu!

Politika -
Lider SVM je rekao da je zadovoljan današnjim razgovorom i da poziv doživljava kao priznanje stranci i potvrdu da se isplati biti pošten
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Srpska napredna stranka ponudila je Savezu vojvođanskih Mađara da učestvuje u novoj Vladi Srbije, izjavio je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

"Želimo tu koaliciju i da zajedno radimo", rekao je Vučić nakon današnjeg sastanka sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom u sedištu SNS. Pastor je novinarima rekao da ta stranka ostaje pri platformi da ima državne sekretare, dok je Vučić rekao da naprednjaci nemaju ništa protiv da SVM ima i ministre u budućoj vladi.

Upitan, međutim, da li će isti otvoreni poziv naprednjaci uputiti i socijalistima i NDS, Vučić je rekao da je Predsedništvo stranke bilo jednoglasno da se SVM pozove u vladu, ali da je bilo različitih stavova o tome da li u vladu da zovu NDS i koaliciju oko socijalista.

Dodao je da će sutra razgovarati sa Ivicom Dačićem, kao nosiocem liste koja je učestvovala na izborima, te da ne zna s kim će lider socijalista sutra doći, odnosno da li će povesti predstavnike PUPS i JS.

Ne želeći da u ovom trenutku prognozira očekivanja od sutrašnjih razgovora, on je naveo da će Dačiću izneti program SNS, da od njega očekuje da iznese svoj stav, ali da sasvim sigurno ne može u vladu sa nekim ko će tražiti u ovakvoj situaciji povećanje plata u javnom sektoru.

"Ako mi budu rekli "hajde još jedanput da ne povećamo snagu privrede zemlje" ili da ovako slabi povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, ja ću reći da u tome ne mogu da učestvujem, a vi vidite kako ćete drugačije da formirate vladu. A, ako budu rekli da ćemo odgovorno da se ponašamo i preduzimao teške korake, onda ćemo da razgovoramo na drugačiji način", precizirao je Vučić.

Podsetimo, lider SNS Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o formiranju nove vlade razgovorom s predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom.

Pastor: SVM spreman da učestvuje u rešavanju problema u Srbiji

Pastor je izjavio posle sastanka s Vučićem da je SVM spreman da bude partner u rešavanju problema u Srbiji i izrazio uverenje da će program te stranke moći da bude deo programa buduće vlade.

Pastor je rekao da je zadovoljan današnjim razgovorom i da poziv doživljava kao priznanje stranci i potvrdu da se isplati biti pošten. "Ništa novo od Vučića nismo čuli, čuli smo ono za šta smo ubeđeni da odgovora stvarnosti. Sigurno je da ova situacija u Srbiji nije nastala proteklih godinu dana. Sada je strmina prevelika, ruksak pretežak, počinju nam pucati ligamenti i ograničeni smo što se tiče manervskog prostora", rkeao je Pastor.

On je rekao da je i pored toga SVM kao stranka spremna da učestvuje u rešavanju problema, jer joj je stalo do toga da deca u Srbiji mogu da žive i da se oni koji su otišli iz zemlje u nju se vrate. "Spremni smo da budemo partneri u tome, jer nam je to cilj", poručio je Pastor.

Sa Tadićevom strankom prvo telefonski

Lider naprednjaka je dodao da će danas telefonski razgovarati sa NDS, a da će narednih dana sa njima biti održan i sastanak. Vučić je ponovio da razgovora i sa vanstranackcim ličnostima, kao i sa prijateljima iz inostranstva i naglasio da SNS ne mora da ima većinu ministara u vladi, da će vlada imati najviše 19 članova i da će biti najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji.

Inače, o promeni vlasti u Vojvodini Vučić i Pastor danas nisu razgovarali, dok je lider SNS izjavio da će se vlašću u Beogradu baviti stranački organi, ali da će formiranje gradske vlasti biti završeno u zakonskom roku. Zanimljivo je i da je Pastor, odgovarajući na pitanje zašto SVM sada pokazuje spremnost da participira u vladi za razliku od 2012, kada to nije učinila, rekao da je upravo razlog taj što je proteklo dve godine i da se mnogo toga desilo u međuvremenu.

"Situacija je potpunio drugačija i ozbiljna. Od onih koji su bili u DOS-u samo je SVM "ostao na nogama" i, ako mislite da je to smešno, onda izvolite, smejte se", rekao je Pastor.

12.40 - Ištvan Pastor rekao je da je SVM spreman da bude partner u rešavanju problema u Srbiji i izrazio uverenje da će program te stranke moći da bude deo programa buduće vlade.

10.55 - Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je zajedno sa Balintom Pastorom i Laslom Vargom stigao na pregovore o formiranju nove vlade u prostorije SNS, u ulici Palmira Toljatija u Novom Beogradu, gde ga je dočekao predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu.

Ispred naprednjaka razgovorima prisustvuju i Nebojša Stefanović, Goran Knežević, Maja Gojković i Jadranka Joksimović.

Vučić je subotu, posle sednice Predsedništva SNS, izjavio da će nova vlada biti formirana do 25. aprila, da će imati maksimalno 19 članova, i da će politika vlade biti politika agresivnog zapošljavnja i jačanja privatnog sektora.On je za ovu sedmicu najavio razgovore sa svim relevantnim političkim učesnicima u Srbiji, navodeći da će se razgovarati, pre svega o planu i programu vlade i o tome šta je neophodno da se uradi.

Vučić je rekao da će najpre u ponedeljak razgovarati sa Ištvanom Pastorom, u utorak sa predsednikom SPS Ivicom Dacićem i da će pozvati na razgovor i NDS, ali da to ne znači da će biti koalicije. "Ne znam koliko će biti ministara iz SNS u vladi, to nije bitno, a svakako će biti i eksperata u vladi", rekao je Vučić.

Ištvan Pastor izjavio je u subotu da je SVM sreman da preuzme deo poslova i deo odgovornosti u novoj vladi i da će o učešću SVM razgovarati u ponedeljak, 7. aprila, sa Vučićem.

On je kazao da na razgovorima sa Vučićem neće imati nikakve posebne zahteve, ali bi, kako kaže, želeo da deo programa SVM bude deo programa buduće vlade. "Nije to ništa novo ni spektakularno, to su stvari sa kojima se podudara i program SNS, tako da verujem da će se to i ostvariti", rekao je Pastor.

http://www.youtube.com/watch?v=DyTcCCxfzZ0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track