KORUPCIJA: Pomoćnik Olivera Dulića uzeo mito od 150.000 evra!

Još jedna zloupotreba službenog položaja

KORUPCIJA: Pomoćnik Olivera Dulića uzeo mito od 150.000 evra!

Društvo -
Nebojša Janjić, blizak saradnik bivšeg ministra prostornog planiranja, uskoro bi mogao da bude uhapšen jer je uzeo novac da bi jednoj firmi izdao rešenje o odobrenju za izgradnju

BEOGRAD - Hapšenje u najavi zbog mita i korupcije.Nebojša Janjić, pomoćnik bivšeg ministra Olivera Dulića u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, uskoro bi mogao da bude priveden zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i primio mito u vrednosti od 150.000 evra, saznaje Kurir!Naš list već je pisao da je Antonije Ušljebrka, bivši radnik „MB gas oila“, u krivičnoj prijavi naveo da je Janjić primio novac u gotovom kako bi izdao rešenje o odobrenju za izgradnju. Odobrenje je bilo potrebno toj firmi, jednoj od glavnih trgovaca tečnim naftnim gasom, jer je u Padinskoj skeli, na zemljištu prve srpske fabrike šećera „Dimitrije Tucović“, bez dozvola izgradila skladište od 3.000 kubika.Mito uz donaciju- Za akt o urbanističkim uslovima i rešenje o odobrenju za izgradnju dato je 150.000 evra, i to uglavnom u kešu, uz donaciju ženskom klubu iz Subotice, odakle je Janjić rodom - naveo je u prijavi Ušljebrka.Inače, Privredni sud je posle uvođenja stečaja u fabrici šećera 2007. raskinuo ugovor o zakupu, tako da preduzeće „MB gas oil“ nije moglo da dobije odobrenje za izgradnju jer nije bilo zakupac zemlje.Ušljebrka u prijavi navodi i da su ga posle izdavanja odobrenja za izgradnju pozvali iz Ministarstva energetike i saopštili mu da je stigao dopis Specijalnog tužilaštva, iz kojeg se vidi da je „MB gas“ dobio to odobrenje, a da pre toga nije dobio energetsku dozvolu, što nije po zakonu.Vratio 50.000 evra- U isto vreme saznajem od S. A. iz Ministarstva prostornog planiranja da SBPOK obavlja saslušanja u vezi s ovim slučajem. Janjić je tad bio u Sloveniji, a kad se vratio, pozvao je vlasnika „MB gasa“, vratio mu 50.000 evra i poništio odobrenje. Sve to sam čuo od S. A. - naveo je Ušljebrka u prijavi podnetoj krajem 2011.I Zoran Bogdanović, radnik „MB gasa“, izjavio je u policiji da je vlasnik ove firme davao novac Janjiću.

Istraga... Osim Dulića, policija ispituje i njegove najbliže saradnike
Istraga... Osim Dulića, policija ispituje i njegove najbliže saradnike

Nebojša Janjić: Ne znam odakle im toJanjić trenutno radi u Direkciji za izgradnju Subotice, a za Kurir je izjavio da ne zna odakle ta informacija o primanju mita.- Prethodno ministarstvo izdalo je odobrenje, a mi smo to poništili jer ga je izdala nenadležna osoba. Onda sam ga ja opet potpisao i kad smo saznali da je raskinut ugovor o zakupu, poništili smo ga - dodaje on. Na pitanje kako je izdao saopštenje kad je zakup bio raskinut, odgovara da nije znao za to.SBPOK „radi“ od 2009. Tužilaštvo za organizovani kriminal i SBPOK zainteresovali su se za slučaj šećerane još 2009, kad su dobili prijavu sindikata preduzeća. Zatim su prikupili podatke o izdavanju odobrenja za gradnju, informacije iz Privrednog suda, koji je raskinuo ugovor o zakupu s „MB gasom“, saslušali radnike... - saznaje Kurir od izvora bliskih istrazi.Već ima optužnicuSredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Dulića i Janjića jer su firmi „Nuba“ prilikom izdavanja dozvola pribavili više od 2,5 miliona dinara. Preti im kazna od dve do 12 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track