KOSOVSKA MITROVICA: Predata peticija za odbranu sa slobode pritvorenih Srba!
Foto: Beta

Potpisalo 18.000 građana

KOSOVSKA MITROVICA: Predata peticija za odbranu sa slobode pritvorenih Srba!

Politika -
Predsednik SNV severnog Kosova i Metohije dr Milan Ivanović rekao je da su građani potpisivanjem peticije podržali opravdane zahteve da se neosnovano uhapšeni i višemesečno pritvoreni Srbi puste na slobodu, da svoja osnovna prava i pravo na odbranu svog integriteta i svoje nevinosti ostvare sa slobode

KOSOVSKA MITROVICA - Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova i Metohije danas će predstavnicima Euleksa i UNMIK-a u severnoj Kosovskoj Mitrovici predati peticiju sa zahtevom da se Dragoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Nebojši Vujačiću i ostalim uhapšenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

Peticiju, čije potpisivanje je inciralo i organizovalo SNV severnog KiM, potpisalo je 18.000 građana Kosova i Metohije.

Predsednik SNV severnog Kosova i Metohije dr Milan Ivanović rekao je na konferenciji za novinare da su građani potpisivanjem peticije podržali opravdane zahteve da se neosnovano uhapšeni i višemesečno pritvoreni Srbi puste na slobodu, da svoja osnovna prava i pravo na odbranu svog integriteta i svoje nevinosti ostvare sa slobode, da bi imali ravnopravan tretman i fer sudski postupak.

Ivanović je naglasio da država Srbija i institucije treba u potpunosti da stanu iza svih Srba koji su u zatvoru, da ne treba apostrofirati pojedinačno nijednu osobu, već sve u celini jer se ovde, kako je rekao, radi o istim uzrocima, razlozima, lažnim hapšenjima.

On je ocenio da Delibašić, Radić, Ivanović i ostali nisu uhapšeni kao pojedinci već kao istaknuti Srbi i da ovo nije napad na njih već na srpske institucije.

"Ovo je napad na naše institucije da bi se pokazalo da su institucije srpske države u funkciji nasilja nad Albancima, pritisaka i genocida nad Albancima, da bi lakše ostvarili svoje ciljeve. Ovo je napad na našu državu, na naš narod", naglasio je Ivanović.

On je apelovao na Euleks da prestane sa neosnovanim privođenjem i pritvaranjem Srba i produkovanjem optužnica jer to, kako je rekao, znači ugrožavanje ionako ugroženih ljudskih prava Srba.

"Da to jeste tako, svedoči i sam perfidni način na koji su uhapšeni naši prijatelji, građani pre svega severa KiM, posle prevare, tako da to ne može da bude ni legalno ni legitimno. Ako hoćete politički razgovor sa nekim, a onda ga posle toga uhapsite to jeste prevara i zato je to perfidno ponašanje pripadnika međunarodne zajednice", podvukao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, osnovni zahtev Euleksu je da Srbi moraju da imaju pravo na ostvarivanje osnovnih prava, da moraju imati pravo na fer i korektno suđenje.

"Višemesečnim zadržavanjem (u pritvoru) ne ostvaruje se ta vladavina prava i ciljevi iz Rezolucije 12 44 SB UN, već se nastavlja i pojačava etnička diskriminacija, stavlja u drugi plan, i krši Rezolucija 12 44", ocenio je Ivanović.

"Euleks pre svega treba da se oslobodi uticaja i pritisaka iz Prištine i da zauzme jedan objektivan i nepristrasan odnos i da tako svojim delanjem, stavovima i odlukama zaista omogući zaživljavanje vladavine prava i omogući Dragoljubu Delibašiću, Oliveru Ivanoviću, Radovanu Radiću i svim drugim uhapšenim Srbima koji su neosnovano više meseci u pritvoru da se brane i svoju nevinost odbrane sa slobode, u jednom malo korektnijem postupku", podvukao je Ivanović.

On je ocenio da postupak u celini nije ni korektan ni fer, niti suđenje na ovakav način može da bude pravedno.Ivanović je ocenio i da nije bilo nijednog razloga da se Srbi prvo privode u Prištinu, obzirom da u Kosovskoj Mitrovici postoji Euleks pravosuđe, ali i pritvorska jedinica iz koje, kako je rekao, pritvorenici ne beže, kao što to rade albanski politički prvaci iz albanskih zatvora u Prištini, Đakovici, Istoku...

Predsednik SNV severnog KiM rekao je da bi ostvarivanje zahteva iz peticije doprinelo stabilizaciji i ostvarivanju ciljeva da ovde dođe do normalizacije života i vladavine prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track