Kovačević: Pola milijarde poreskih dugova i dalje se teško naplaćuje
Foto: Glas

Novi spiskovi poreskih dužnika

Kovačević: Pola milijarde poreskih dugova i dalje se teško naplaćuje

Društvo -
Govoreći o dugovanjima ministarstava spoljnih poslova i zdravlja, direktorka Poreske uprave je naglasila da su oni na spisku dužnika samo zato što su tog dana imali evidentiran dug

BEOGRAD - Direktorka poreske uprave Ljiljana Kovačević izjavila je danas da je otežana naplata poreskog duga, ali da se preduzimaju sve mere kako bi se više novca slilo u državnu kasu.

Kovačevićeva je rekla da način objavljivanja spiskova poreskih dužnika do sada "nije bio dobar" i naglasila da će se na spiskovima ubuduće, osim podataka o poreskom dugu nalaziti i podaci od kada dug datira i koje su sve mere preduzete kako bi se naplatio dug.

Govoreći o dugovanjima ministarstava spoljnih poslova i zdravlja ona je naglasila da su oni na spisku dužnika samo zato što su tog dana imali evidentiran dug.

"Usaglašavaju se njihova stanja i nakon završetka postupka pokazaće se najverovatnije da nema dugovanja. O čemu se zapravo radi, podnosili su mnogo prijava i dovoljno je bilo da se pogreši šifra opštine", objašnjava direktorka Poreske uprave.

Dug poreskih obveznika dostigao je pola milijarde evra i upitana kako dug raste ako je Poreska uprava najavila nultu toleranciju, ona je objasnila da se primenjuju sve zakonske odredbe, ali da dug raste zbog kamata koje se obračunavaju, kao i da je kod jednog broja obveznika prestao status mirovanja.

"Sve mere su preduzete do sada, redovna i prinudna naplata, blokade računa, zaplene pokretne i nepokretne imovine... Jako je otežana naplata jer poreski obveznici sa velikim dugovanjima imaju velike obaveze i prema bankama i prema Poreskoj upravi", naglasila je Kovačević.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track