KRAĐA STRUJE: Blokiraju brojilo iglom i magnetom
Foto: Zorana Jeftić

Lopovi odnesu 70 miliona evra struje godišnje

KRAĐA STRUJE: Blokiraju brojilo iglom i magnetom

Društvo -
Ozbiljni kradljivci električne energije su oni koji to planiraju još dok grade kuću; Od bandere odvode kablove na koje priključuju najveće potrošače u domaćinstvu

BEOGRAD - Domišljati lopovi.- Lopovi struju kradu pomoću magneta, igli, rendgenskih snimaka, lakiranih pločica, ali i specijalnih vodova koje sprovode s bandere ili pre brojila... Njihovoj dovitljivosti nema kraja - kaže za Kurir jedan od montera „Elektroprivrede Srbije“ (EPS).On je želeo da ostane anoniman jer je politika EPS da se potrošačima ne daju „saveti“ kako da kradu.Ekipe za kontrolu- Ozbiljni kradljivci su oni koji to planiraju još dok grade kuću, pa od bandere odvode kablove, na koje priključuju najveće potrošače u kući, a ostalo ide preko brojila ili u kući ispred brojila naprave odvod. Krade se i raznim prepravkama na brojilu. Vade se kablovi iz brojila, koriste se lakirane pločice da bi se uticalo na potrošnju, zatim se iglama, plastikom rendgenskih snimaka, magnetima blokira strujomer ili se vraća unazad - priča on.Željko Marković, direktor Direkcije za distribuciju električne energije EPS, ističe da su metode razne, ali da su formirane specijalizovane ekipe za kontrolu, koje mogu da pariraju kradljivcima. Procenjuje se da li je potrošnja nekog domaćinstva realna, kako se kretala u određenom periodu, da li se greje na struju, dok je najlakše otkriti one koji nemaju pravo da se priključe jer nemaju registrovane strujomere.Kazna 30.000 dinara- Procenjuje se da se godišnje ukrade struja vredna oko 70 miliona evra, a otkrije se 20-30 odsto. Borbu dobijaju kradljivci, a razlog je i to što EPS nema pomoć države jer i kad uhvati kradljivce na delu, sudovi ih ne osuđuju ili su kazne minimalne. Ukradu struju vrednu nekoliko stotina hiljada dinara, a plate 20.000-30.000 - objašnjava za Kurir Marković.U EPS navode da je reč o krivičnom delu, pa se protiv kradljivaca podnose i krivične prijave, dok je Ministarstvo energetike juče najavilo da će tražiti da se i kradljivcima omogući reprogram dugova.

Stavi magnet u čarapu„Uštedite struju neodimijum magnetom. Naručite ga SMS-om na 064-454 XXXX. Obični magneti ne valjaju. Neodimijum magnet koči brojilo bez kvarenja. Naruči magnet, stavi ga u staru deblju čarapu ili ga obmotaj izolir-trakom da ne bi ostavio ogrebotine na satu. Magnet staviš na kućište brojila i šetaš ga da vidiš u kom položaju ima najbolji efekat. Koristite magnet pametno - nemojte smanjiti potrošnju previše.“Ovo je samo jedan od oglasa na internetu kojim se nudi mogućnost krađe struje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track